TB student Niels Goedegebure presenteert innovatief onderzoek naar prijsvoorspellingsonzekerheid op internationale conferentie
De toename van elektrische auto’s zorgt voor piekbelasting op het bestaande, en soms verouderde, regionale energienetwerk, met als resultaat dat de stroom er bij overbelasting uit ‘klapt’. Het netwerk uitbreiden vergt een fikse investering en is daarom niet ideaal. TB student Niels Goedegebure werkt mee aan een oplossing.
Het onderzoek dat hij deed voor zijn Bachelor Eind Project was zo innovatief en grondig uitgewerkt dat hij er samen met een PhD’er Roman Hennig een conference-artikel over schreef. Het paper ‘Generating Electricity Price Forecasting Scenarios to Analyze Price Uncertainty Impact on Tariffs’, werd onlangs geaccepteerd op de 17th International Conference on Probabilistic Methods Applied to Power Systems dat in juni 2022 plaatsvindt.
Nieuwe belastingstructuur
‘In plaats van ingrijpende en kostbare uitbreidingen van het energienetwerk om de vraag naar stroom aan te kunnen, wordt nu ook gekeken naar een nieuwe tarievenstructuur om pieken in energievraag af te vlakken’, legt Goedegebure uit. In zo’n nieuwe belastingstructuur, die er in de nabije toekomst waarschijnlijk aan gaat komen, wordt gekeken naar bijvoorbeeld gebruik per kilowattuur in plaats van een vast jaarlijks bedrag. Dit wordt vervolgens geïnd door je regionale netwerkbeheerder, zoals Stedin of Enexis. Deze heffing moet ervoor zorgen dat mensen niet allemaal tegelijk hun auto opladen, wanneer er veel stroom wordt opgewekt en de prijs goedkoper is.
Flexibele prijsvoorspellingen
TBM promovendus Roman Hennig, heeft een model gemaakt om de effecten van verschillende belastingen door te rekenen. Het betreft een model dat uitgaat van vaste prijzen, waarbij een stroomgebruiker voor vier dagen van te voren de elektriciteitsprijs kan zien en op basis daarvan kan plannen wanneer je je auto op wilt laden. Alleen staat die prijs in de praktijk niet vast, maar is die onzeker. Goedegebure heeft daarom een aanpassing aan dit model gemaakt dat uitgaat van flexibele prijsvoorspellingen over een aantal dagen. De verwachting was dat deze onzekerheid zou zorgen voor een slechter resultaat en hogere pieken. Maar dit aangepaste model met prijsvoorspellingsonzekerheid laat juist pieken zien die minder groot zijn. Deze ingebouwde prijsvoorspellingsonzekerheid in combinatie met een dergelijk model is nog niet eerder toegepast en maakt het heel innovatief.
Maatschappelijke problemen oplossen
Voor zijn Bachelor Eind Project wilde Goedegebure met kansberekening en statistiek aan de slag vanuit de minor Finance die hij bij EWI volgde. Tegelijkertijd wilde hij ook bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met zijn achtergrondkennis van het domein Energie en Industrie lag het voor de hand dat hij ‘iets’ met energie zou doen. Na wat rondvragen bij docenten, kwam Laurens de Vries met deze mooie opdracht. De combo van theorie en praktijk vond Goedegebure ideaal. Dat neemt niet weg dat het af en toe best pittig was: ‘In het begin van het project was het echt even doorbijten om de theorie achter de tarievenstructuur en de theoretische modellen onder de knie te krijgen. Maar als je dan aan het einde terugkijkt, geeft het veel voldoening dat je de materie eigen hebt gemaakt vanuit niets. En dat je ook maatschappelijke impact kunt maken, dat vind ik heel belangrijk. Juist dat toepassen van theorie in praktijksituaties is wat je bij uitstek leert bij TBM. Zo kan je echt een verschil maken en dat spreekt mij erg aan.’