Miljoenensubsidie voor onderzoek naar ‘de algoritmische samenleving’
Het kabinet kent in het kader van het programma Zwaartekracht 21,3 miljoen euro toe aan het project ‘De algoritmische samenleving’, dat wordt geleid door UvA-universiteitshoogleraren Natali Helberger en Claes de Vreese. Seda Gürses is een van de Co-PI's op het project. In het onderzoek ligt de focus onder meer op de implicaties van het toenemend gebruik van geautomatiseerde besluitvorming en Artificial Intelligence (AI).
Het gebruik van AI en digitale technologieën in de wereld om ons heen neemt steeds verder toe en dat heeft tal van juridische, ethische, maatschappelijke en democratische implicaties. In het project ‘De algoritmische samenleving’ (ALGOSOC) onderzoeken Helberger en De Vreese – met collega-wetenschappers binnen en buiten de UvA – hoe we binnen de ontwikkeling van (semi-) geautomatiseerde processen, waaronder Artificial Intelligence, publieke waarden en mensenrechten kunnen waarborgen.
Fundamentele rechten en publieke waarden
"Geautomatiseerde besluitvorming wordt steeds meer een maatschappelijke realiteit. Op alle terreinen van ons leven, van gezondheid en het recht tot media en democratie, worstelen beleidsmakers en academici met de vraag of en hoe we geautomatiseerde besluitvorming in de samenleving kunnen toepassen", aldus Helberger. "De Zwaartekracht-financiering voor ons ALGOSOC-programma is een enorme kans om baanbrekende, interdisciplinaire inzichten te ontwikkelen die de ‘algoritmische samenleving’ zullen helpen om onze fundamentele rechten en publieke waarden te beschermen en de noodzakelijke kaders voor governance tot stand te brengen." Seda Gürses voegde daaraan toe: "We zijn allemaal vereerd dat het project is geselecteerd! Het project heeft tot doel te onderzoeken hoe publieke instellingen publieke waarden kunnen vrijwaren als algoritmische systemen en computationele infrastructuren zich uitbreiden tot hun kernactiviteiten. Het is ook bedoeld om institutionele kennis en capaciteit in deze richting op te bouwen. Naast de erkenning van ons voorstel, ben ik erg blij te zien dat NWO de urgentie erkent van de vragen die we in het voorstel opwerpen."
Nationaal consortium
ALGOSOC wordt uitgevoerd door een nationaal consortium. De deelnemers hierin zijn, naast de UvA: Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Tilburg University en Technische Universiteit Delft.
Ruim 142 miljoen
In totaal ontvangen in deze ronde van het Zwaartekracht-programma zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten financiering voor hun onderzoeksprojecten. Bij elkaar wordt ruim 142 miljoen euro toegekend.
Over Zwaartekracht
Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Een van de pijlers van het programma is dat over disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk, in consortia, excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op. Doel van Zwaartekracht is het bevorderen van zwaartepuntvorming van internationaal topniveau. Het programma Zwaartekracht wordt in opdracht van het ministerie van OCW door NWO uitgevoerd.