ASDI Grant 2020 toegekend om de impact van aanpassing aan klimaatverandering op armoedevallen te bestuderen

Nieuws - 20 mei 2021 - Webredactie

Periodieke rampen zoals epidemieën en overstromingen kunnen omstandigheden creëren die het voor kwetsbare en achtergestelde groepen moeilijk maken om aan armoede te ontsnappen. Snelle verstedelijking en klimaatverandering vergroten de algemene gevarenrisico's, waardoor de (her) verdeling van klimaatrisico's en de vergroting van ongelijkheid als gevolg van klimaatverandering bovenaan de wetenschappelijke en beleidsagenda's komen te staan. Toch is nog sprake van onderontwikkelde besluit-ondersteunende instrumenten die de wisselwerking vastleggen tussen de ongelijke geografische risicogebieden, de diversiteit van individuele aanpassingscapaciteiten en verschillende beleidsinterventies op het gebied van veerkracht.

Het gat dichten

Het project ‘Computing societal dynamics of climate change adaptation in cities’, gefinancierd door de ASDI-subsidie wil deze kloof dichten. In het project werken dr. Debraj Roy (Universitair Docent aan het Computational Science Lab, Universiteit van Amsterdam), Prof. dr. Tatiana Filatova (faculteit TBM TU Delft), Prof. dr. Maarten van Aalst (ITC-faculteit van de Universiteit Twente, directeur van het Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-klimaatcentrum) en het Netherlands eScience Centre samen. Het team zal state-of-the-art computationele en data-analysemethoden gebruiken om kennis en softwaretools over de wisselwerking tussen armoedevallen en aanpassing aan klimaatverandering in risicogevoelige steden te ontwikkelen.

Doel van het onderzoek is om methoden te ontwikkelen die sociaaleconomische ontwikkelingen samenvoegen en om nieuwe theoretische inzichten verschaffen in sociale transities. Het richt zich op de dynamische analyse van veerkracht en kwetsbaarheid voor klimaatverandering van diverse bevolkingsgroepen, inclusief achtergestelde gemeenschappen in steden op het Zuidelijk halfrond. Om dit doel te bereiken past het team geavanceerde dataminingmethoden toe om verschillende gedragsregels uit sociale enquêtes te achterhalen en gegevens te combineren met computermodellen van steden die kwetsbaar zijn voor klimaatgerelateerde gevaren.

Beslissingsondersteunende tool

Het team zal herbruikbare software ontwikkelen die toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers. De software stelt experts in staat om de sociaaleconomische veerkracht tegen klimaatverandering te kunnen bepalen. Een van de uitkomsten van het project is een webgebaseerde beslissingsondersteunende tool die rekening houdt met de maatschappelijke wisselwerking tussen klimaataanpassingen en armoedevallen. Het is bedoeld voor rampenrisicomanagers. Hiermee kunnen zij de totale impact van klimaatadaptatie onderzoeken, om zo de maatschappelijke kosten van overstromingen te minimaliseren.

Partnerinstituten:

Onderzoekers:

  • Debraj Roy (UvA)
  • Maarten van Aalst (UT)

Lees meer over alle toegekende onderzoeken: