Onderwijsinnovatie door VR
Het VR-Lab van BK Bouwkunde heeft twee baanbrekende Multiple Reality projecten ontwikkeld, waarbij Virtual Reality en Augmented Reaility gecombineerd worden om inspiratie en praktische inzichten te genereren. Het VR-Lab ontwikkelde de Virtual Playground voor het TU Delft Teaching Lab en werkt momenteel aan het nog verder geavanceerde MultiReality project.
De Virtual Playground in het TU Delft Teaching Lab is samen met het NewMedia Centre tot stand gekomen. Student Luc Goossen ontwierp de digitale omgeving onder begeleiding van Arno Freeke. “Wij zijn ervan overtuigd dat Virtual en Augmented Reality onderwijs beter maken. Niet om collegezalen en lezingen te vervangen, maar om de algehele leerervaring te verrijken. Zo brengen we studenten verder dan we ooit hebben gedaan,” zegt Freeke. De Virtual Playground combineert VR en AR om studenten samen te laten werken en verschillende en nieuwe kanten van hun studiestof te laten ervaren. Bekijk hier hoe dat er uit ziet.
Niet alleen werkt het VR lab samen met NewMedia centre aan innovatie voor studenten, maar ook biedt VR technologie mogelijkheden voor andere manieren van samenwerking binnen de TU. Het deze week geopende Communicatie TU Delft Media lab is een virtueel pavilioen dat communicatieteams en hun interne klanten inspiratie biedt en laat zien wat er op gebied van fotografie, video, animatie, illustratie en infographics mogelijk is.
Het MultiReality project bouwt voort op de Virtual Playground, door ook antwoorden te vinden op vragen uit de praktijk. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van ClickNL. Het MultiReality project biedt de mogelijkheid om simultaan in VR, AR en vanaf het scherm van een telefoon, tablet of computer te werken. Dat betekent dat de voordelen van MultiReality direct toegankelijk worden voor iedereen, ook als men geen VR-bril ter beschikking heeft. Dit betekent bijvoorbeeld dat studenten in VR kunnen werken, terwijl een docent nieuwe elementen introduceert vanaf een tablet en collega’s meekijken naar de ontwikkelingen in AR. Bekijk deze video voor een impressie van de mogelijkheden.