Roman Barth benoemd tot Schmidt Science Fellow 2024

Nieuws - 01 mei 2024 - Communication TNW

Roman Barth is benoemd tot een van de Schmidt Sciences Fellows in 2024, samen met eenendertig andere beginnende onderzoekers. Hij gaat krachtige, op deep learning gebaseerde algoritmen gebruiken om nieuwe kandidaten te ontwerpen voor veelbelovende medicijnen die moeilijk te identificeren zijn.

Eiwitten hebben verschillende taken te vervullen in cellen. Om goed te kunnen functioneren, moeten eiwitten de juiste driedimensionale structuur aannemen. Bij tot wel 50% van de ziekten bij de mens zijn verkeerd gevouwen eiwitten betrokken.

Pharmacological chaperones zijn een veelbelovende klasse van geneesmiddelen om het verloop van deze ziekten te behandelen, maar ze zijn moeilijk te identificeren. Als Schmidt Science Fellow in 2024 zal Roman krachtige, op deep learning gebaseerde algoritmen gebruiken om eiwitstructuren te voorspellen en daarmee pharmacological chaperones vanaf nul te ontwerpen.

Over Schmidt Science Fellows

Schmidt Science Fellows is in 2018 opgericht om onderzoekers te helpen hun werk uit te breiden naar andere vakgebieden en een gemeenschap op te bouwen van interdisciplinaire denkers die zich inzetten voor het oplossen van de grootste uitdagingen in de wereld. Het is een initiatief van Schmidt Sciences, een filantropische organisatie opgericht door Eric en Wendy Schmidt om onderzoek en ontdekkingen te bevorderen die ons begrip van de natuur verdiepen en om oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde problemen.
 

Roman Barth

PhD Candidate