19 december 2024
Vorige week verrees een honderd-meter-lang testduin aan de kust bij Monster. Een hybride duin, bestaande uit combinaties van zand en harde elementen. Onderzoekers van de TU Delft monitoren hoe verschillende configuraties eroderen onder de gure weersomstandigheden. Hiermee kunnen hybride dijk-duinconstructies in de toekomst efficiënter en veiliger ontworpen worden.
18 december 2024
Erkend om zijn innovatieve circulaire portfolio heeft TU Delft Zilver gewonnen bij de QS Reimagine Education Awards, waarmee de wereldwijde impact op een leven lang leren en duurzame transformatie wordt benadrukt.
17 december 2024
Historische waarnemingen gecombineerd met modelberekeningen wijzen op het bereiken van een kantelpunt in het Rijnsysteem. Sinds de extreme rivierafvoeren in de jaren ’90 stroomt er bij het splitsingspunt Pannerdense Kop geleidelijk steeds meer water via de Waal. Dit blijkt uit recent onderzoek van de TU Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat.
13 december 2024
Wetenschappers van het Kavli Instituut aan de TU Delft en het IMP Vienna Biocenter hebben een nieuwe eigenschap ontdekt van de moleculaire motoren die onze chromosomen vormgeven. Zes jaar geleden ontdekten ze dat deze zogenaamde SMC-motoreiwitten lange lussen in ons DNA maken. Nu hebben ze ontdekt dat deze motoren ook een flinke draai in de lussen aanbrengen die ze vormen. Deze vondst helpt ons beter te begrijpen hoe onze chromosomen zijn opgebouwd en functioneren. Ook geeft het inzicht in hoe verstoringen van die verdraaide DNA-lussen de gezondheid kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij ontwikkelingsziekten zoals ‘cohesinopathieën’. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Science Advances.