Oleksandra Ivashchenko
Oleksandra studeerde in 2012 af aan de Taras Shevchenko National University, MSc Applied Physics. Tijdens haar tweede jaar van de master opleiding ging ze aan de slag bij Materialise N.V., een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in biomechanica and prototyping. Hier leerde ze veel over de commerciële kant van de gezondheidszorg. Omdat ze op zoek was naar een manier om feitelijke klinische impact te maken, zocht ze naar een project dat Research & Development en klinische impact combineert. Dit leidde ertoe dat ze in 2013 een PhD project kon starten bij TU Delft/MILabs B.V. via TRACE'nTREAT, een programma van Marie Curie ITN.
"Tijdens dit project ben ik mij gaan realiseren hoe onontwikkeld de klinische medische beeldvorming was. Deze ontdekkingen motiveerden mij om terug te keren naar de klinische wereld, wat ik deed als postdoctoraal onderzoeker."
Gedurende haar carrière werd het Oleksandra duidelijk dat het belangrijk is om een medisch specialist te zijn om impact te kunnen maken de Nederlandse gezondheidszorg en de zorg voor patiënten te verbeteren. In Nederland is zo'n medisch specialist die medische apparatuur, waaronder beeldvorming, vertegenwoordigt de medisch fysicus. Sinds 2018 is Oleksandra dan ook werkzaam als medisch fysicus, eerst bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en op dit moment bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hier is ze onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie en strategische ontwikkeling van beeldvormingsfaciliteiten.
"De academische wereld wordt gedreven door een meer fundamentele vraag, iedereen wil weten of een nieuw idee uitvoerbaar is. Maar mijn focus is nu 'wat is de meest effectieve manier om het te doen?', 'zal het ziekenhuis er baat bij hebben?', 'hoe kunnen we onze patiëntenzorg verbeteren en toch de business case behouden?'. Geen van deze vragen kwam aan bod tijdens mijn universitaire opleiding, zeker niet vanuit het perspectief van de gezondheidszorg." Daarom wil Oleksandra met behulp van de Marina van Dammebeurs haar global project management skills verder ontwikkelen, door het volgen van een MBA in Health Care Management aan de Universiteit van Amsterdam.
"Ik ben ervan overtuigd dat de MBA helpt om mijn doel sneller te bereiken en mijn carrièregroei te versnellen, door mijn horizon te verbreden en een beter begrip van de zakelijke kant van de gezondheidszorg te krijgen."