Hoe Rinke van Tatenhove-Pel aan duurzame biotech werkt
Ethanol is een belangrijke hernieuwbare bouwsteen voor een circulaire economie omdat het op veel verschillende manieren duurzaam vanuit CO2 te produceren is. Daarnaast kan het ook duurzaam in diverse waardevolle eindproducten worden omgezet.
Co-culturen komen veel voor in de natuur. Wat is hun evolutionaire voordeel en hoe kunnen we dit voor duurzame biotechnologie toepassen?
Rinke van Tatenhove-Pel
Binnen het Zero Emission Biotechnology onderzoeksprogramma richt mijn groep zich in eerste instantie op het gebruik van gedefinieerde co-culturen voor de omzetting van ethanol in eiwitrijke biomassa. De hiervoor als grondstof benodigde ethanol dient duurzaam te zijn geproduceerd – bijvoorbeeld uit CO2 en groene elektriciteit door mijn collega Ludovic Jourdin van Bioprocess Engineering. De eiwitrijke biomassa kan vervolgens dienen voor de productie van voedsel. Maar uiteindelijk willen we het proces bijsturen naar diverse producten, zoals bioplastic en farmaceutica.
Co-culturen zijn een relatief nieuw onderzoeksgebied binnen de biotechnologie. Daarom ontwikkelen we momenteel het platform voor het snel evolueren en testen van miljoenen van deze proof-of-concept microbiële mengsels met ethanol als input. Daarna gebruiken we meer gangbare technieken voor vervolgonderzoek aan de meest veelbelovende co-culturen.