Hoe Cees Haringa aan duurzame biotech werkt
De omstandigheden in een bioreactor variëren in de tijd en locatie . De computersimulaties die we in mijn groep ontwikkelen beschrijven deze variaties en ook hoe micro-organismen op deze veranderingen reageren. Met deze combinatie van reactor- en cel-modellen is het mogelijk om gedetailleerde voorspellingen te doen over de procesefficiëntie en hoe deze verder te verbeteren is.
Het belangrijkste aspect hierbij is een grondig begrip van de wisselwerking tussen micro-organismen en hun omgeving in een industriële reactor. Startpunt van ons onderzoek zijn daarom simulaties op industriële schaal waarmee we bepalen hoe micro-organismen die veranderingen in hun directe omgeving ervaren. Samen met mijn collega's van Industriële Microbiologie zetten we vervolgens representatieve laboratoriumexperimenten op waarmee we onze bevindingen valideren en onze modellen verder aanscherpen.
Vanuit het cel-perspectief kunnen we begrijpen wat er in industriële bioreactoren plaatsvindt – en deze verbeteren
Cees Haringa
Binnen het Zero Emission Biotechnology onderzoeksprogramma ontwikkelen we snelle simulatiemodellen om het ontwerp van bioreactoren te verbeteren. Deze kunnen worden toegepast voor het optimaliseren van condities in bestaande bioreactoren, of voor een optimaal reactorontwerp voor nieuwe bioprocessen. Onze focus ligt op pure culturen, maar we kunnen ook microbiële mengsels onderzoeken.
Ons onderzoek helpt bij het ontwerpen van beter geschikte bioreactoren, maar kan ook onze Industrial Microbiology collega’s ondersteunen bij het evolueren of modificeren van micro-organismen voor een efficiënter proces op industriële schaal.