Archive
30 augustus 2021
Catch me if you can: een revolutionaire methode om een enkel eiwit te bestuderen
Onderzoekers van de technische universiteiten van Delft en München hebben een nieuw type moleculaire val ontwikkeld dat een afzonderlijk eiwit urenlang op zijn plaats kan houden voor gedetailleerd onderzoek – een miljoen keer langer dan voorheen mogelijk was.
30 juni 2021
A new spin on making minimal cells
The ability of a cell to separate its own matter from its surroundings is a basic requirement for life. A team of researchers at AMOLF and Delft University of Technology have managed to create a synthetic container, or lipid vesicle, that is able to hold a range of different biological systems: from a cytoskeleton to entire E.coli bacteria. Their findings on this optimized cDICE method, which has the potential to reveal the inner workings of life, are published in ACS Synthetic Biology on DATE.
06 mei 2021
Onderzoekers ontdekken hoe het pantser van een cel zowel flexibel als sterk kan zijn
Middeleeuwse ridders hadden ofwel een dik, log harnas, of ze konden een minder beschermend harnas dragen en flexibel zijn in de strijd - ze konden niet allebei hebben. Maar cellen kunnen dat wel. Onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit van Leeds, het Institut Fresnel in Marseille en het Institut Curie in Parijs ontdekten dat eiwitten die 'septines' worden genoemd het kwetsbare membraan van een cel versterken, terwijl ze toch flexibel genoeg zijn om de cel in staat te stellen van vorm te veranderen.
30 april 2021
Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft 3D-printing gebruikt om van algen een nieuw, levend en milieuvriendelijk materiaal te maken met veel mogelijke toepassingen.
14 april 2021
Chirlmin Joo ontvangt VICI-subsidie voor het één voor één identificeren van eiwitten
Onderzoeker Chirlmin Joo van de TU Delft krijgt een VICI-subsidie voor het ontwikkelen van een methode om eiwitten één voor één te sequencen. Hij krijgt 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
26 maart 2021
Onderzoekers werpen nieuw licht op DNA-replicatie
In voorbereiding op de celdeling moeten cellen hun DNA kopiëren (‘replicatie’). In samenwerking met onderzoekers van het Francis Crick Institute in Londen heeft een team van onderzoekers van de TU Delft nu aangetoond dat de eiwitbouwstenen die betrokken zijn bij de eerste stappen van DNA-replicatie beweeglijk zijn, maar dat ze bij specifieke DNA-sequenties op het genoom hun snelheid minderen. Hun bevindingen, die op 26 maart zullen worden gepubliceerd in het open access tijdschrift Nature Communications, waren te danken een integrale benadering van biofysica en biochemie die nieuwe ontdekkingen op dat gebied zal bevorderen.
18 maart 2021
Vier nieuwe Marie Curie Fellows voor TNW
De faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft vier getalenteerde internationale onderzoekers aangetrokken via het Marie Skłodowska-Curie Actions Individual Fellowships-programma van de Europese Unie. De nieuwe Fellows zijn: Anders Barth (Bionanoscience), Baptiste Heiles (Imaging Physics), Josep Ingla-Aynés (Quantum Nanoscience) en José Palomo Jiménez (Chemical Engineering).
08 maart 2021
Delftse test maakt detectie van genetisch materiaal met het blote oog zichtbaar
Onderzoekers van de TU Delft hebben een test ontwikkeld waarmee ze specifieke stukjes genetisch materiaal kunnen opsporen, waarna de uitslag met het blote oog af te lezen is. Met de test kunnen onder meer virussen, zoals het coronavirus, en antibioticaresistente bacteriën snel en goedkoop worden gedetecteerd. De resultaten zijn gepubliceerd in Biophysical Journal.
15 december 2020
Five 20k grants for cross-campus bioengineering research projects
01 december 2020