Archief

54033 resultaten

29 augustus 2018

Mark van Loosdrecht ontvangt prestigieuze Stockholm Water Prize

Vandaag, tijdens World Water Week, ontvangen Mark van Loosdrecht (TU Delft) en Bruce Rittmann (Arizona State University) de prestigieuze Stockholm Water Prize. De World Water Week is een grootschalige internationale conferentie waar ruim 3300 deelnemers uit meer dan 130 landen op af komen. Dit jaar is het thema ‘water, ecosystemen en menselijke ontwikkeling’.

17 augustus 2018

NWO START-UP-beurs voor drie TNW-onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO, heeft bijna drie miljoen euro toegekend aan zeven recent aangestelde onderzoekers in de natuur- en scheikunde. Drie van de laureaten van deze zogenoemde START-UP-beurzen werken bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen: Daan Brinks, Toeno van der Sar en Carlas Smith (tevens 3ME).

14 augustus 2018

Met licht de nikkelaat nanoschakelaar bedienen

Met licht de nikkelaat nanoschakelaar bedienen

Dr Giordano Mattoni, quantum researcher at TU Delft, and his collaborators have shown that the nano-electronic phase transition in a class of materials known as nickelates can be controlled by laser light. Their findings, which were published in Physical Review Materials, are an important step in the field of new materials for electronics.

30 juli 2018

Twee ERC Starting Grants voor onderzoekers TNW

Twee ERC Starting Grants voor onderzoekers TNW

Twee onderzoekers van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen krijgen van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant. Deze beurzen (1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar) zijn bedoeld om wetenschappers te ondersteunen die nog aan het begin van hun carrière staan maar onder begeleiding al uitstekend werk hebben geleverd.

24 juli 2018

Veni voor Jeremy Brown en Zoltán Perkó

NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn zeven Delftse wetenschappers waaronder twee van RST: Jeremy Brown en Zoltán Perkó. De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen.

20 juli 2018

De wisselwerking tussen twee beroemde quantumverschijnselen blootleggen

De wisselwerking tussen twee beroemde quantumverschijnselen blootleggen

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende quantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment? Onderzoekers van de TU Delft hebben dat voor het eerst gedaan. Ze hebben een microchip gemaakt waarop twee draden dicht bij elkaar zijn geplaatst. Op die manier kunnen ze de Casimirkrachten meten die op deze draden inwerken, op het moment dat ze supergeleidend worden.

18 juli 2018

Veni voor vier onderzoekers TNW

NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn vier wetenschappers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen: Jeremy Brown (RST), Zoltán Perkó (RST), Georgy Filonenko (ChemE) en Carlas Smith (ImPhys). De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen.

12 juli 2018

KWF protononderzoek voor Holland PTC

KWF protononderzoek voor Holland PTC

Zoltán Perkó (Radiation, Science & Technology) heeft samen met Mischa Hoogeman (projectleider Erasmus MC) en Martijn Eenink (Holland Protonen Therapie Centrum) een KWF-onderzoeksproject met de naam PEARL toegekend gekregen (PrEcision of proton therapy increased by Advanced Robustness analysis).

11 juli 2018

Gary Steele en Leo DiCarlo benoemd tot AvL-hoogleraar

06 juli 2018

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Onderzoekers van de TU Delft hebben een zeer gevoelige en veelzijdige waterstofsensor ontwikkeld die op kamertemperatuur werkt. De sensor is gemaakt van een dunne laag van een materiaal genaamd wolfraamtrioxide.