Laatste nieuws
05 juni 2024
De mysterieuze microscoop uit Jena
Achterin een kast bij de afdeling Imaging Physics van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de TU Delft lag al bijna dertig jaar een doos vol interessante voorwerpen. In die doos, verscholen tussen prisma’s en telescopen, lag een mysterieuze microscoop.
28 mei 2024
Onderzoekers TU Delft en Battolyser in VWO eindexamen scheikunde
21 Mei 2024 kwamen 22.963 VWO-ers tijdens hun eindexamen scheikunde de TU Delft en Battolyser tegen in de opgaven. Vragen 6 tot en met 9 van het eindexamen scheikunde gingen over de Battolyser, lastige vragen waarvoor je 10 punten van de 64 kon halen. De Battolyser is een batterij en waterstoffabriek ineen.
28 mei 2024
Paper Pitch: Efficiëntere zonnecellen
Wist je dat zonnecellen meestal slechts 20% van het zonlicht omzetten in elektrische energie? Dat betekent dat 80% niet wordt benut, en dat er veel ruimte voor verbetering is voor de volgende generatie zonnecellen. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om nieuwe materialen te vinden voor efficiëntere zonnecellen.
27 mei 2024
NWO Summit Grant to investigate fundamental quantum limits
A research consortium from TU Delft and Leiden University receives an NWO Summit Grant of 35 million euros, as a long-term support and to continue their prominent role internationally. They aim to investigate the fundamental limits of quantum physics. In total five consortia from different Dutch universities will receive a total of 188 million euros to strengthen the position of Dutch science.
26 mei 2024
Een kritische blik op kritieke grondstoffen
In het kader van de Materials Week is er een student story gemaakt over Rita Villar Parajo. Daarin vertelt zij over haar onderzoek naar vastestof-elektrolyten voor batterijen bij de afdeling Radiation Science & Technology. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met de maatschappelijke impact van mijnbouw, een onderwerp waar ze zich in haar Honours Programme zal verdiepen.
23 mei 2024
Leven creëren uit levenloze biomoleculen met AI en lab-evolutie
16 mei 2024
Gijsje Koenderink benoemd tot KNAW-lid
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Gijsje Koenderink gekozen als nieuw lid. Zij zal samen met 16 andere vooraanstaande wetenschappers toetreden tot de Akademie. Op 30 september 2024 worden de nieuwe leden geïnstalleerd.
16 mei 2024
Cees Dekker wint Sackler Prize
Prof.dr. Cees Dekker wint de Sackler International Prize in Biophysics voor zijn baanbrekende bijdragen aan de single-molecule biofysica, waaronder de toepassing van nanotechnologie op biologische systemen, het ontwikkelen van single-molecule technieken die leiden tot doorbraken in DNA- en eiwit-sequencing met nanoporiën, nieuwe inzichten in DNA-eiwit interacties en chromosoom-organisatie, en experimentele ontdekking van DNA-lusvorming voorspeld door Prof. Mirny, evenals de ontwikkeling van synthetische cellen.
15 mei 2024
Van vlokken naar korrels: nieuwe kansen voor afvalwaterzuivering
Op 16 mei aanstaande promoveert Viktor Haaksman aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Met een groot publiek-privaat consortium ontwikkelde hij korrelslibtechnologie waarmee bestaande afvalwaterzuiveringsinstallaties hun capaciteit kunnen vergroten zonder grootschalige nieuwbouw.
08 mei 2024
Wanorde verlengt de levensduur van batterijen
Wat bepaalt de levensduur van batterijen? En belangrijker nog: hoe kunnen we deze verlengen? Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft ontdekt dat lokale wanorde in het oxide kathodemateriaal ervoor kan zorgen dat Li-ion-batterijen vaker kunnen worden opgeladen en ontladen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.