Voor Joerie Kluijtmans gaat techniek verder dan alleen de technische details. Hij vindt juist de achterliggende processen en de rol van mensen daarin interessant. Tijdens zijn studie Technische Bestuurskunde aan de TU Delft in combinatie met de master Complex Systems Engineering and Management (CoSEM), ontdekt hij hoe je techniek en management kunt combineren. Dit brengt hij in de praktijk als projectmanager bij Emmett Green. Hier werkt hij aan duurzame oplossingen die direct bijdragen aan de energietransitie.
Joerie Kluijtmans heeft als tiener al interesse in techniek. "Op de middelbare school was ik altijd goed in wiskunde en natuurkunde, maar ik twijfelde of ik een technische studie wilde volgen", vertelt hij. “Ik had het idee dat je dan enkel berekeningen maakt, terwijl ik juist wil nadenken over de bredere maatschappelijke en financiële impact van techniek en tegelijkertijd graag samenwerk met mensen." Die multidisciplinaire benadering vindt hij bij Technische Bestuurskunde (TB). "Het sociale aspect trok me aan, net als de mogelijkheid om na te denken over de impact van techniek op de samenleving."
Leermomenten buiten de collegebanken
Tijdens het studeren realiseert Joerie zich dat studeren uit meer bestaat dan de benodigde studiepunten halen. "Mijn fijnste herinneringen zijn juist buiten de collegebanken om. Ik heb veel vrienden gemaakt die ik nog steeds spreek.” Het allerleukste noemt hij de extra activiteiten die hij heeft gedaan. Zo heeft hij een bestuursjaar bij TB’s studievereniging Curius gedaan. Tijdens dat jaar leert hij hoe belangrijk intensief samenwerken is. "Je wordt als team bij elkaar gezet en moet het samen doen. Het mooie is dat je dan ontdekt dat je, zolang je ergens achteraan gaat, vaak verder komt dan je had gedacht."
Ook vindt hij zijn uitwisseling in Lissabon een waardevolle ervaring. "Het is heel waardevol om te leren navigeren in een internationale setting. Ik kende niemand in de stad en moest nieuwe mensen leren kennen. Ook samenwerken met mensen van verschillende nationaliteiten en culturen bood me een voorproefje wat later in mijn carrière van pas zou komen."
Op basis van zijn eigen ervaring, heeft hij dan ook één helder advies voor (toekomstige) studenten: “Focus je niet enkel op het studeren. Natuurlijk is het belangrijk om je punten te halen, maar dit levert niet de meest memorabele ervaringen op." Een andere tip is om je interesses te verkennen. “Ontdek je interesses door dingen uit te proberen, met mensen te praten en actief te zijn naast je studie. Je komt er pas achter wat je leuk vindt als je het probeert."
Van afstuderen naar impactvolle projecten
Na zijn afstuderen treedt Joerie in dienst bij Emmett Green als projectleider. Vanuit die rol is hij betrokken is bij duurzame energieprojecten en maakt hij direct maatschappelijke impact. Joerie is trots op de maatschappelijke impact die hij via zijn werk heeft. "Bij Emmett Green maken we dagelijks verduurzaming mogelijk, vooral in gebieden waar het door netcongestie anders niet zou kunnen. Ik werk met batterijen en energy hubs om bedrijven te verduurzamen en uit te breiden, zelfs als het elektriciteitsnet onder druk staat."
Duurzamer Nederland
Eén van zijn projecten waar hij trots op is, betreft de ontwikkeling van batterijen die gekoppeld worden aan windmolens, in samenwerking met lokale energie coöperaties. Deze batterijen worden gebruikt om lokale netcongestie te verzachten en de energietransitie te ondersteunen. "Na een lang traject van financiering, onderhandelingen en technische voorbereidingen, gaat de uitvoering binnenkort eindelijk van start. Dat is een belangrijke mijlpaal voor mij."
Een van de projecten die hem het meest aanspreekt, betreft een bedrijventerrein waar bedrijven samen energie gaan delen via een gezamenlijke netaansluiting. "Door samen te werken kunnen bedrijven op dat terrein capaciteit uitwisselen, collectieve installaties aansluiten en dus verder verduurzamen door zonnepanelen of elektrische boilers aan te sluiten. Dat is een echte energy hub, waarbij wij de verduurzaming van het hele terrein mogelijk maken."
Daarnaast werkt hij nauw samen met netbeheerders om batterijsystemen in te zetten tijdens piekmomenten van netcongestie. "We zorgen ervoor dat onze batterijen op die momenten ingezet worden, zodat er meer ruimte ontstaat op het net en bedrijven die nu op de wachtlijst staan alsnog aangesloten kunnen worden. Dit maakt weer mogelijk om verder te verduurzamen of bijvoorbeeld extra woningen te bouwen."
Verantwoordelijkheid en veelzijdigheid
Wat de alumnus het meest waardeert aan zijn werk, is de verantwoordelijkheid die hij krijgt en de veelzijdigheid van zijn rol. "Het is een klein bedrijf, dus je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid. Ik ben betrokken bij het hele proces, van de vergunningsaanvraag en technische eisen tot gesprekken met stakeholders en grondeigenaren. Geen dag is hetzelfde, en dat maakt het werk ontzettend leuk."