Management of Safety, Health & Environment
Duur
60 ECTS
9 lesweken, verdeeld over 1,5 jaar
Opleidingsniveau
Post-Master
hbo- of wo-opleiding, met werkervaring
Vakgebied
Safety & Security
Start
8 januari 2024
Kostenoverzicht
Duur
2 jaar
Studieprogramma
Arbeidsomstandigheden, procesveiligheid, duurzaamheid, productie, beleggers, winst. Zaken die organisaties tegen elkaar moeten afwegen bij het evalueren van hun risico’s. De opleiding Management of Safety, Health & Environment (MoSHE) leidt je op om hierin een belangrijke rol te spelen. Als sparringpartner van de Board of je directeur. Als ontwikkelaar van veiligheidsbeleid en implementatiestrategieën. Als manager van de SHEQ-afdeling. Of als centraal aanspreekpunt voor lastige veiligheidskwesties. Met een blik op de toekomst en een gedegen kennis van veiligheidskundige principes ontwikkel je jezelf in 1,5 jaar van veiligheidskundige naar risicoprofessional.
-
Veiligheidskunde is een breed vakgebied, waarin onderzoekers en professionals verschillende vormen van veiligheid bestuderen en praktiseren. Het vakgebied is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Naarmate de industrialisatie zich eerst in deze landen en wat later ook in West-Europa doorzet, neemt ook het aantal ongevallen in de industrie toe. Om dit aantal te verminderen, beginnen onderzoekers zich te interesseren voor de oorzaak van deze ongevallen.
De veiligheidskunde kent ruwweg drie tijdperken. In het eerste tijdperk ligt de nadruk op technische maatregelen om individuele ongevallen te verminderen. In het tweede tijdperk, dat midden jaren ‘70 begon, verschuift de focus naar de organisatie van veiligheid, en raken veiligheidsmanagementsystemen in zwang. In het derde en laatste tijdperk, ligt de aandacht op de mens en het socio-technisch systeem. Sommigen spreken inmiddels van een vierde tijdperk, met o.a. een focus op het functioneren van teams.
-
Een bevlogen groep ingenieurs richt in de jaren ‘80 van de vorige eeuw de vakgroep Veiligheidskunde aan de TU Delft op. Een paar jaar later stellen zij de eerste hoogleraar Veiligheidskunde in Nederland aan. Samen ontwikkelen zij een opleiding voor veiligheidsprofessionals op academisch niveau, Management of Safety, Health and Environment (MoSHE). Dit met als doel om wetenschappelijk onderzoek voor de beroepsgroep te ontsluiten. Inmiddels bestaat de opleiding al ruim 30 jaar, waarin wij meer dan 250 professionals hebben opgeleid. In de tussentijd hebben wij veel aan de opleiding veranderd, maar actualiteit, kwaliteit, diepgang en kritische reflectie staan nog altijd centraal.
Waarom MoSHE?
MoSHE is de enige opleiding in Nederland die veiligheidsprofessionals al meer dan 30 jaar naar een hoger niveau van denken en werken leidt. Samen met een corps van ervaren academici, praktijkmensen en beleidsmakers, biedt MoSHE een breed palet aan van veiligheidskundige onderwerpen waarop je kritisch leert reflecteren. De mix van wetenschap en praktijk, van denken en doen, houdt de lessen levendig en de betrokkenheid hoog. In een psychologisch veilige omgeving bepaal jij jouw leertraject en houden wij elkaar scherp en bij de les.
Deelnemersprofiel
Wil je de veiligheid in je organisatie verbeteren? Wil je beter toegerust zijn om met nieuwe SHE-regelgeving en SHE-eisen om te gaan? Wil je een omslag teweegbrengen in de wijze waarop je organisatie nu SHE beheerst? Ontwikkel je een visie op toekomstige SHE-kwesties en wil je weten welke technische verbeteringen daarbij mogelijk zijn? Als dit de uitdagingen zijn waarvoor jij je gesteld ziet, dan ben je kandidaat voor de opleiding Management of Safety, Health & Environment (MoSHE) van de TU Delft.
Naar welke functie kun je doorgroeien?
SHE-manager in de maak- of procesindustrie, manager veiligheid in de zorg, veiligheidsdeskundige bij toezichthouders, onafhankelijk veiligheids- of risicoprofessional.
Deelnemers aan het woord
Alumni Alexander van der Zee en Gabri Dekkers delen hun ervaring bij de MoSHE opleiding.
Locatie & Kosten
Locatie
De lessen van de MoSHE-opleiding vinden plaats van maandag tot en met donderdag in het Van der Valk Hotel Den Haag-Nootdorp, een conferentiehotel pal aan de A12 dicht bij Delft en Den Haag. Je kunt ervoor kiezen om gedurende de cursusweek op eigen kosten in het hotel te overnachten. Dit is geen verplichting. Iedere vrijdag geven wij les op de campus van de TU Delft.
Kosten
De volledige opleiding bestaat uit tien modules en een scriptietraject. De kosten hiervoor bedragen € 29.500 (vrijgesteld van BTW). Hieronder vallen alle opleidings- en arrangementskosten, zoals boeken, opdrachten, het mini-project, examens, en de studie- en scriptiebegeleiding. Als deelnemer aan de opleiding kun je verder – net als reguliere TU Delft studenten – gebruikmaken van diverse voorzieningen op en rond onze campus.
Bijkomende kosten
Naast de vaste kosten, dien je rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals reiskosten en de kosten voor hotelovernachtingen (indien gewenst). Deze kunnen – indien gewenst – worden gereserveerd, kosten zijn voor rekening van de deelnemer.
Data & Studiebelasting
De MoSHE-opleiding is voor alle deelnemers een uitdagende opleiding. Het volgen van de opleiding kost tijd en flink wat inspanning. Voor sommige modules wordt voorbereidend leeswerk gevraagd. Ook moet je na afloop van een module rekening houden met een huiswerkopdracht, in zowel individueel als groepsverband. Voor de eindscriptie wordt standaard 20 weken gereserveerd.
Studiebelasting
De volledige opleiding omvat 60 ECTS (1 ECTS = 28 uur). Hiervan bestaat 40 ECTS uit de negen klassikale modules en het adviesproject. Waarbij 15 ECTS (420 uur) staat voor les- en contacturen en 25 ECTS (700 uur) voor zelfstudie en huiswerkopdrachten. De overige 20 ECTS (560 uur) zijn bestemd voor het individuele scriptietraject.
Iedere module bestaat uit een vijfdaagse lesweek (maandag tot en met vrijdag, inclusief een avondprogramma van twee uur). De contacturen gebruiken wij voor kennisoverdracht, groepsinteractie, reflectie en het oefenen van vaardigheden. Voor de tijd tussen de modules (doorgaans drie weken) dien je voldoende tijd te reserveren voor zelfstudie, huiswerk en de voorbereiding van de volgende module.
Eerstvolgend startmoment
De nieuwe opleiding (MoSHE23) start op 8 januari 2024. Vóór de start van de nieuwe opleiding volgen de deelnemers een tweedaagse workshop Academische Vaardigheden in Delft (op 26 oktober en 16 november 2023). Voor de startdatum van 8 januari is nog een aantal plaatsen beschikbaar!
Toelating
MoSHE is een post-Master opleiding. Wij verwachten daarom dat je op academisch niveau (bachelor) kunt redeneren en werken. Voordat je bent toegelaten, word je beoordeeld op basis van je vooropleiding (tenminste hbo), werkervaring (± vijf jaar is gewenst), CV met motivatiebrief, plus een recente, eigen rapportage of ander recent schrijven.
-
Stuur je aanmeldingsformulier, inclusief curriculum vitae, persoonlijke motivatie, kopie ID-bewijs en een document waaruit je academisch niveau blijkt: een universiteitsdiploma of hbo-diploma.
-
Na aanmelding vindt het toelatingsgesprek plaats. Hierin worden jouw capaciteiten en motivatie besproken en vragen gesteld over je domeinkennis. Daarnaast ontvang je meer informatie over het programma.
Toelating
De programmadirecteur en -coördinator besluiten over de toelating:
- Toegelaten: Je bent toegelaten tot de post-master
- Toegelaten met extra studie: Je dient aanvullende zelfstudie in het domein te doen
- Afgewezen: Je bent niet toegelaten tot de post-master
Als je bezwaar wilt maken tegen de beslissing, stuur een bezwaarschrift naar MoSHE-TBM@tudelft.nl. Voor meer informatie neem dan contact op met de programmacoördinator.
Stuur jouw aanmeldformulier met bijlagen door naar: MoSHE-TBM@tudelft.nl.