Sarah Meilof


Naam: Sarah Meilof
Vertelt over: minor in Australië

Wie ben ik?
In 2017 ben ik met mijn bachelor Technische Natuurkunde (TN) in Delft gestart. Na drie jaar heb ik de bachelor afgerond en dat beviel zo goed dat ik inmiddels ben begonnen aan de master Applied Physics (ook weer in Delft). Vanaf mijn eerste jaar ben ik actief bij de VvTP, de studievereniging van TN, en ik ben ook bij de studentenroeivereniging Proteus-Eretes gegaan om te roeien. Bij beide verenigingen heb ik snel mijn plekje kunnen vinden en heb ik een aantal commissies gedaan. Deze varieerden van een ouderdag organiseren tot een studiereis. Naast dat het erg gezellig is en je veel nieuwe mensen leert kennen, zijn commissies ook erg leerzaam. 

Op naar het buitenland
Naast mijn interesse voor natuurkunde heb ik een voorliefde voor reizen. Daarom had ik al vrij snel in mijn hoofd dat ik mijn minor in het buitenland wilde doen. Bij TN is het namelijk mogelijk om de 30 studiepunten voor je zogeheten minor te verkrijgen aan een andere universiteit in het buitenland. Als je dat wil doen heb je meerdere opties, de optie waar ik voor ben gegaan is om me aan te melden voor een plek op een partner universiteit. Aan het begin van je tweede studiejaar worden er informatiemarkten gehouden voor deze buitenlandse universiteiten, zodat je je goed kan oriënteren. Vervolgens moet je (op tijd!) je CV, cijfers en motivatiebrieven met de vakken die je zou willen volgen voor een top 3 opgeven. Na wat wachten wist ik uiteindelijk op 15 januari: ik mocht naar The University of Sydney (USYD). Vanaf daar ging het vrij soepel: vanuit USYD had ik contact met hun ‘exchange office’ en schreef me in voor student housing. Daarnaast heb ik me aangemeld voor meerder beurzen, waarvan ik uiteindelijk de Holland Scholarship kreeg. Voor ik het wist, was het tweede jaar TN voorbij en maakte ik me in de zomervakantie helemaal klaar om voor 6 maanden te vertrekken.

Eenmaal daar
Na een lange vlucht en een jetlag van 8 uur eruit te hebben geslapen, had ik een oriëntatieweek om de stad, de campus, andere internationale studenten en de studieverenigingen te leren kennen. Vanuit de TU Delft had ik al contact met studenten van andere studies in Delft die ook in Sydney waren en daarnaast is zo’n beetje iedereen in je gebouw net ingevlogen en op zoek naar nieuwe vrienden. Kortom, er waren genoeg mensen om mee op pad te gaan! Omdat ik ook graag bevriend wilde worden met Australiërs en niet alleen in de internationale bubbel wilde zitten, heb ik me weer ingeschreven bij een roeivereniging. Dat gaf me de kans om de stad en de mensen van een andere (minder toeristische) kant te leren kennen. Ik merkte dan ook dat ik vergeleken met het programma van TN veel meer tijd had. De TU Delft vraagt in mijn ervaring meer van hun studenten in termen van moeilijkheidsgraad en werkdruk. Daarnaast zijn de semesters op USYD 4 maanden lang in plaats van 6, waardoor ik na de tentamens nog veel tijd had om te reizen.

De toegevoegde waarde
Mijn ervaring in het buitenland is, naast heel leuk en gaaf, ook leerzaam geweest. Je bouwt als het ware in hele korte tijd heel veel nieuwe ervaringen op met verschillende mensen en ik merk dat Sydney nog steeds als een tweede thuis voelt. Daarnaast is het voor mij een mooie illustratie geweest voor het internationale karakter van het wetenschappelijk onderzoek. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat een docent op USYD ook TN had gestudeerd. 

Zoals op iedere universiteit vindt er dan ook wetenschappelijk onderzoek plaats, maar op andere onderzoeksgebieden dan hier in Delft. Kortom, door mijn ervaring in Sydney ben ik me gaan beseffen hoe ver je kan komen met Technische Natuurkunde!