Gianluca de Bruin


Naam: Gianluca de Bruin
Vertelt over: Honours Programme Delft

Wie ben ik?
Mijn bachelor Technische Natuurkunde heb ik in drie jaar cum laude afgerond. Daarna heb ik een tussenjaar gehad, waarin ik met een studententeam heb gewerkt aan het bouwen van de meest efficiënte waterstofauto in de wereld. Ook ben ik dat jaar parttime bestuur geweest van het Honours Programme Delft. In september 2020 ben ik begonnen aan de master Applied Physics aan de TU Delft. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten, onder meer windsurfen en longboarden, muziek te maken, of geheel tot rust te komen met kaarttrucjes.

Ik vind het geweldig om natuurkunde te studeren! De toepassing van natuurkunde in projecten vind ik erg interessant, daarom ben ik blij dat ik in mijn tussenjaar de kennis van mijn bachelor heb kunnen toepassen op de waterstofauto. Daarnaast heb ik tijdens mijn bachelor ook verbreding opgezocht door deel te nemen aan het Honours Programme Delft.

Wat is het Honours Programme Delft?
Als je cijfers en motivatie in het eerste jaar voldoende hoog zijn, word je uitgenodigd voor het Honours Programme. Het Honours Programme van Technische Natuurkunde zorgt voor meer verdieping in je studie en biedt daarnaast ruimte tot verbreding. Voor veel vakken uit het Honours Programme volgt er, nadat je het vak hebt afgerond, een klein verdiepend vak/project. Hierin bespreek je zeer recente onderzoeksartikelen van het vak en leer je over de laatste ontwikkelingen in dat vakgebied. 

Naast het vaste deel is er ook een deel dat je vrij mag kiezen. Ikzelf heb een vak genaamd ‘Leadership in a Complex World’ gevolgd. Het leuke aan dit vak was dat je niet alleen theorie kreeg, maar ook zelf ging oefenen! Hier leerde ik veel vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je een overtuigende pitch geeft, hoe je een goede discussie kan houden waarin iedereen aan het eind tevreden is, maar ook hoe je goed om kan gaan met lastige vragen bij een presentatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de burgemeester van Rotterdam die lastige vragen op een persconferentie moet beantwoorden. 

De toegevoegde waarde
Het Honours Programme is 20 ECTS en dit komt boven op je normale studiepunten. Het is daarom echt iets extra’s en dus ook erg belangrijk dat je je graag hiervoor wil inzetten. Maar gelukkig krijg je er ook veel voor terug! Dankzij het Honours Programme heb ik een aantal vaardigheden ontwikkeld die je minder snel krijgt in de reguliere bachelor, zoals lastige onderwerpen begrijpelijk leren presenteren, het lezen van ingewikkelde onderzoeks-artikelen, en je hebt het voorrecht om al een kijkje te nemen in alle vakgroepen die onderzoek doen binnen Technische Natuurkunde. Daarnaast ontstaat er vaak een hechte vriendengroep binnen de studenten van het Honours Programme, waar je veel van kan leren, samen mee kunt studeren en ook veel leuke contacten aan over houdt!