Projecten & Buitenlandervaringen

Julia de Geus

3e jaars studente

“Op de middelbare school was ik van plan om voor een medische studie te kiezen, totdat ik een open dag in Leiden bezocht. Ik raakte tijdens deze open dag in gesprek met een student van de studie Biomedische Wetenschappen. Zij vertelde mij dat ze haar studie leuk vond omdat er veel biologie in zat en weinig natuur-, wis- en scheikunde. Dit zette mij aan het denken: ik wilde juist een studie volgen waarin dit precies andersom zou zijn! Zodoende kwam ik uit bij de studie Molecular Science & Technology (MST).

Ik vond het fijn dat ik al in mijn eerste jaar kennis maakte met beide richtingen van de opleiding: Scheikunde en Scheikundige Technologie. Doordat je vakken volgt van beide kanten, krijg je een goed beeld van wat het precies inhoudt. Ik vind het  lastig uit te leggen aan iemand wat het verschil precies is tussen Scheikunde en Scheikundige Technologie,  maar door de combi Leiden-Delft merk je heel goed de verschillen. Ik had op voorhand niet verwacht dat ik het vak Chemische Technologie zo leuk zou vinden. Hierdoor was de keuze, uit één van de twee richtingen, na mijn eerste jaar makkelijk: ik wilde meer leren van de technologische kant.

Ook vind ik het fijn dat de studie kleinschalig is. Door het volgen van werkcolleges en practica leer je snel al je jaargenoten kennen. Daarnaast vind ik het leuk om te rekenen aan processen; het geeft me veel voldoening om een moeilijk probleem op te lossen.

Naast het studeren ben ik actief in de studentenraad (FSR). Via de studentenraad krijg ik een goed beeld van wat er allemaal speelt binnen de TU Delft. Een belangrijk onderwerp waar wij ons mee bezig houden, is de verhuizing naar het nieuwe opleidingsgebouw. Daarnaast organiseer ik mede een studiereis naar Qatar, Maleisië en Singapore. Hier gaan deelnemende studenten bedrijven bezoeken en krijgen zij een goed beeld van waar je later terecht kan komen.

Na de bachelor MST ga ik de master Chemical Engineering volgen. Ik ben benieuwd wat de studie mij nog allemaal gaat brengen. Maar één ding is duidelijk, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor de studie MST!”

Mike Radersma

3e jaars student

"Ik heb gekozen voor de studie Molecular Science & Technology (MST)  omdat het mij de juiste combinatie leek van scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Vooral die laatste twee vakken lagen mij goed op de middelbare school. Maar ik wilde ook de bredere blik die scheikunde biedt, zowel maatschappelijk als wetenschappelijk.

Nu ik in mijn derde jaar zit ben ik heel tevreden over het studieprogramma. MST kan voor iedereen met een bèta-achtergrond uitdagend en interessant zijn. Tijdens het eerste jaar ontdek je jouw voorkeur: scheikunde of technologie, fundamenteel of toegepast, Leiden of Delft.

Fundamenteel: Je hebt laboratoriumonderzoek en pure scheikunde zoals bijvoorbeeld organische chemie, maar ook conceptuele natuurkunde zoals kwantummechanica en thermodynamica. Je kunt je verdiepen in duurzame chemie of de synthese van medicijnen, maar ook in computermodellen met erg veel wiskunde die bijvoorbeeld (bio)chemische reacties beschrijven. Dit kun je bijvoorbeeld ook toepassen in de levenswetenschappen.

Praktisch: Je kunt je in Delft verdiepen in de procestechnologie. Dit is de hoofdrichting die ik heb gekozen. Vakken in deze richting draaien vooral om het wiskundig modelleren van chemische fabrieken, niet zozeer om de fundamentele scheikunde. Het doel van zulke modellen is altijd om nieuwe of bestaande processen veiliger, duurzamer en rendabeler te maken. Daarnaast doen de vakgroepen in Delft ook toepassingsgericht onderzoek, denk bijvoorbeeld aan nieuwe materialen, zonnecellen of batterijen.

In het eerste jaar heb je een intensief blokrooster met veel college en practica. Je sluit het eerste jaar af met een onderzoek in één van de vakgroepen in Leiden of Delft. Hier kan je meteen toepassen wat je in het eerste jaar hebt geleerd. Ik vond dit een goed concept, vooral vanwege de persoonlijke begeleiding die ik kreeg tijdens dit project.

Buitenland: Tijdens het derde jaar bestaat er de mogelijkheid om in je minor naar het buitenland te gaan. Ik ben naar de ETH Zürich geweest, waar ik verdiepende vakken heb gevolgd in katalyse, procesontwerp en simulatie. Zwitserland is een prachtig land maar vergis je niet: het was hier vooral kei- en keihard studeren. De cultuur onder studenten is anders, de docenten willen de stof zeer uitgebreid en in een razendsnel tempo behandelen en je kan niet herkansen. Aan het eind van het semester moet je hier gewoon alles nog precies weten. Wat dat betreft heb je bij MST toch nog meer vrijheid, en is er ook zeker nog wel ruimte voor bijvoorbeeld een studenten(sport)vereniging!"


Ga verder naar studentenervaringen