Van vwo naar de universiteit
Tijdens de laatste jaren op de middelbare school orienteer je je alvast op een vervolgstudie. Maar wat houdt studeren eigenlijk in? Een nieuwe school met veel nieuwe indrukken kan ook best spannend zijn.
Om meer inzicht te krijgen in de grootste verschillen tussen de middelbare school en de universiteit, hebben we die hieronderop een rijtje gezet!
Van lessen naar colleges
Op de universiteit heb je veel minder contacturen. Dit betekent dat je meer zelfstandig bezig bent en minder in de schoolbanken zit. Bij een voltijd studie ben je ongeveer 40 uur in de week bezig met je studie, hiervan word je ongeveer de helft van de tijd verwacht op de universiteit voor hoor- of werkcolleges. Bij de hoorcolleges krijg je theoretische informatie over de verschillende vakken, bij de werkcolleges ga je aan de slag met de theorie die je tijdens de hoorcolleges hebt gekregen. Dit kan in de vorm van een project of verschillende opdrachten.
Van veel begeleiding naar veel zelfstandigheid en vrijheid
Op de universiteit is het belangrijk dat je goed zelfstandig kunt werken. Het is namelijk zo dat je zelf verantwoordelijk bent om buiten de contacturen aan je studie te werken. De vrijheid die je krijgt is fijn, maar een goede planning voor jezelf maken is zeker zo belangrijk! Daarnaast wordt van je verwacht dat je zelf alles regelt om jouw studie tot een succes te maken. Dus regel zelf je lesmateriaal, stel vragen als je iets niet begrijpt en zoek op tijd begeleiding als je die eventueel nodig hebt.
Van toetsweek naar tentamenweek
Een studiejaar wordt bij de TU Delft meestal opgedeeld in vier periodes. Na elke periode krijg je tentamens om te bepalen of je de stof van de afgelopen periode goed beheerst. Meestal is de deadline voor opdrachten en projecten ook aan het einde van zo’n periode. Heb je een vak niet gehaald? Vaak heb je de mogelijkheid om deze in de volgende periode te herkansen.
Van leren op vwo niveau naar leren op universitair niveau
Op de middelbare school zijn de boeken die je leest vaak geschreven voor jou als middelbare scholier. De theorie die je leert op de universiteit is meestal niet alleen voor jou als student geschreven, maar ook voor wetenschappers in het algemeen. Daarnaast komt het veel voor dat deze literatuur in het Engels is geschreven. Mocht je moeite hebben met Engels; we weten uit ervaring dat dit snel went. En mocht je er toch niet uitkomen, kun je altijd terecht bij je docent voor vragen. Je kan bij TU Delft ook cursussen Engels volgen om je kennis wat bij te schaven.
Alles is groot en grootschalig
De campus, collegezalen en gebouwen van een universiteit zijn groot. Soms zelfs heel groot. Je hebt niet meer te maken met klassen, maar met collegezalen waar soms wel 350 studenten tegelijk college krijgen. Daarnaast gebeurt het wel eens dat je in verschillende gebouwen les hebt en daarvoor dus wat reistijd moet inplannen. Ook kan het voorkomen dat je les hebt in de avond. De meeste gebouwen hebben ruime openingstijden van 8.00 tot 20.00 uur. Tijdens de tentamenperiodes worden veel openingstijden uitgebreid en zijn een aantal locaties zelfs tot 12 uur ‘s nachts open.
Niet alleen onderwijs
Op een universiteit wordt niet alleen onderwijs gegeven. Er zit ook een hele wereld van wetenschappelijk onderzoek achter dat wordt uitgevoerd door heel veel verschillende mensen. En net als in elke organisatie werken er daarnaast ook heel veel mensen in een ondersteunde rol. Een universiteit is naast een onderwijsinstelling dus ook een bedrijf met kantoren, onderzoeksfaciliteiten en andere bijgebouwen.
Design your student life.
Keuzes maken is lastig!
Soms voelt het alsof de rest van je leven ervan afhangt van je studiekeuze. TU Delft biedt je daarom oefeningen en inspiratie om dit alles makkelijker te maken, of je nou voor een TU Delft studie kiest, of iets totaal anders.