Steeds meer (jonge) vrouwen besluiten een technische bachelor of masteropleiding te volgen aan de Technische Universiteit Delft. Wil jij ook één van die vrouwen zijn? Een slimme keuze.
In een wereld waarin technische innovatie steeds belangrijker wordt, liggen er steeds meer kansen voor technisch afgestudeerden. Science, technologie, engineering en wiskunde (STEM) zijn hierop aansluitend de snel groeiende vakgebieden. Als je interesse hebt in één of meerdere van deze vakgebieden, is een technische studie aan de TU Delft niet alleen leuk maar ook nog eens verstandig.
Bij de TU Delft vind je een breed aanbod aan technische opleidingen. De kans dat er een studie is die aansluit bij jouw wensen is dan ook groot. Zit je nu op de middelbare school en ben je je aan het oriënteren? Bekijk onze verschillende bacheloropleidingen die aansluiten bij jouw profiel: bacheloropleidingen TU Delft
Elk jaar zien we het percentage vrouwen dat een bacheloropleiding volgt aan de TU Delft stijgt. Waar dit in het studiejaar 2017/2018 iets meer dan 26% was, is dat in het studiejaar 2022/2023 bijna 30%. Als het aan ons ligt blijft dit percentage de komende jaren stijgen. Ben je benieuwd naar de ervaringen van onze vrouwelijke studenten? Deze vrouwen stonden voor dezelfde keuze als jij en vertellen je over hun ervaringen . Laat je inspireren en hopelijk zien we je terug aan de Technische Universiteit Delft.
Mirre, studente Nanobiologie
“Ik studeer Nanobiologie en ben daardoor vooral op de faculteit TNW zuid en in het Erasmus mc te vinden, op beide locaties is de man/vrouw verhouding zo goed als gelijk. Ik heb verder naast de technische vakken ook biologische vakken, voor mij is de ervaring om als vrouw een technische studie te doen dan ook redelijk normaal.”
Soms kijken mensen verbaasd als je zegt dat je aan de TU Delft studeert en is hun eerste reactie ‘dat is wel erg moeilijk’, hoe kijk jij hiertegen aan?
“Ik krijg inderdaad wel regelmatig te horen: ‘dat is wel erg moeilijk’. Ik denk niet dat dit vaak specifiek wordt gezegd omdat ik een vrouw ben, al denk ik wel dat het een aantal keer is gebeurd. Zelf heb ik Technasium gedaan op de middelbare school en daardoor was de keuze voor een natuur en techniek profiel en een daaropvolgende technische studie redelijk logisch. Dat vrouwen minder vaak een techniek profiel aangeraden krijgen heb ik dus niet ervaren. In mijn Technasium klas zaten wel maar 7 meiden in een volle klas, waardoor het beeld van meer mannen dan vrouwen in de techniek al vroeg werd bevestigd.”
Fleur, studente Technische Wiskunde:
“Ik weet niet of het komt doordat ik een vrouw ben of door het niveau van intelligentie, maar ik heb vaak het idee dat ik "dommer" ben dan de mensen om mij heen. Omdat ik alleen maar mannelijke voorbeelden zie, is het heel lastig om een duidelijk beeld te krijgen van wat ik na mijn studie kan doen. Op carrière evenementen komen er bijna altijd enkel mannen. En als er een vrouw aanwezig is, dan is zij bijna altijd een recruiter. Hierdoor vind ik het lastig om te bepalen waar ik heen wil met mijn studie. Tijdens de studie merk ik wel dat er voornamelijk mannen om mij heen zijn, maar dat ervaar ik niet als iets negatiefs. Echter, voelt het veiliger om in een mannencultuur te zijn als mijn mannelijke vrienden erbij zijn (denk aan borrels, feestjes). In mijn eentje voel ik mij een stuk minder veilig. Bij groepsprojecten merk ik zeker dat er verwacht wordt van de vrouw om aan het verslag te zitten, in plaats van dat ze het technische deel van de opdracht uit voert.
Ik studeer Technische Wiskunde en daar is de man vrouw ratio 40/60 aan het begin van de studie. Maar ik merk dat het na het eerste jaar eerder 30/70 is. Op onze vereniging (studievereniging Christiaan Huygens) is dit bij de actieve leden 40/60.
Als ik zeg dat ik een studie aan de TU Delft volg hoor ik vaak ‘jeetje dat is moeilijk’ waarop ik altijd bevestigend reageer, want het is ook moeilijk. Er wordt ook vaak gezegd ‘je wordt vast omringt door mannen’. Dit ervaar ik niet als een fijne opmerking.”
Lynn, studente Werktuigbouwkunde:
“Toen ik mijn studie begon, had ik nooit verwacht dat in 2023 nog steeds veel mannen geloven dat vrouwen minder intelligent zijn dan mannen. Meerdere keren kreeg ik opmerkingen als ‘Ga jij maar even de opmaak van het document mooi maken’ of ‘Lekker de tekeningetjes maken, dan gaan wij het echte reken- en denkwerk doen’. Als ik een presentatie geef met meer vrouwen, lijkt het alsof er meer vragen worden gesteld, wellicht om ons extra te testen. Hoewel dit niet altijd prettig is, geeft het me juist motivatie en de drive om te bewijzen dat ik wel degelijk bekwaam ben. Wat ik verder merk is dat de vrouwen binnen de studie elkaar wel heel erg steunen.
Bij werktuigbouwkunde is het percentage mannen 87% t.o.v. 13% vrouwen op de studie. Mensen zijn altijd verbaasd als ik zeg dat ik werktuigbouwkunde studeer. De eerste vraag is ook altijd meteen: ‘Oh daar zijn vast weinig vrouwen’? Het gaat dan vaak over de man-vrouw ervaring van mijn studie en niet inhoudelijk over wat je doet of waarom je het doet. Dit is wel eens vervelend. “
Hopelijk hebben al deze ervaringen je een goed inkijkje gegeven in de diverse mogelijkheden die de TU Delft jou als vrouw in STEM te bieden heeft. Kies een technische studie en laat zien dat vrouwen ook thuishoren in de techniek!
Design your student life.
Keuzes maken is lastig!
Soms voelt het alsof de rest van je leven ervan afhangt van je studiekeuze. TU Delft biedt je daarom oefeningen en inspiratie om dit alles makkelijker te maken, of je nou voor een TU Delft studie kiest, of iets totaal anders.