Van afstudeeronderzoek tot escaperoom
In 2016 is het idee ontstaan voor het maken van een escaperoom op de TU Delft om een volwassenere doelgroep aan te spreken op een interactieve manier voor de wereld van wetenschap en techniek. Hierbij heeft een student haar afstudeeronderzoek eraan gewijd om te onderzoeken hoe deze moet worden opgezet. Hierbij kwam het thema "leven op een buitenaardse planeet" vrij snel naar voren. Dit thema was nog ondervertegenwoordigd in de activiteiten op het TU Delft Science Centre, waar de escaperoom onderdeel van is. Gedurende dit onderzoek zijn onderzoekers van de faculteit Lucht & Ruimtevaart van de TU Delft en onderzoekers van de European Space Agency betrokken om ervoor te zorgen dat de puzzels een relatie hebben met uitdagingen die astronauten daadwerkelijk tegenkomen in de realiteit.
Twee jaar later in 2018 zijn de stappen gezet om de escaperoom daadwerkelijk te gaan maken. Hierbij zijn drietal externe partijen betrokken geraakt om de resultaten van dit onderzoek om te zetten naar een échte escaperoom. Van concept naar daadwerkelijke opening heeft een kleine twee jaar geduurd, door de coronacrisis is de escaperoom pas in oktober 2020 kunnen openen op de Mijnbouwstraat in het oude Science Centre Delft. Een goed jaar later is de escaperoom weer moeten sluiten om deze te verhuizen naar de binnenstad van Delft. In het Prinsenkwartier is de escaperoom vanaf 21 maart 2022 weer open. Bij deze verhuizing is meteen de hele escaperoom opnieuw doorgelicht op basis van een jaar ervaring met bezoekers. Zo zijn er puzzels aangepast, is de storyline geüpgradede en is de escaperoom ook in het Engels te spelen en geschikt voor kinderfeestjes.
Onderdeel van TU Delft Science Centre
Escape TU Delft is onderdeel van het TU Delft Science Centre. Het TU Delft Science Centre is de schakel tussen al het wetenschappelijk onderzoek en het algemeen publiek. Door het organiseren van allerlei activiteiten, tentoonstellingen en evenementen willen zij het algemeen publiek enthousiasmeren voor de wereld van techniek aan wetenschap. Denk aan rondleidingen op de campus waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt in de faculteiten, workshops voor jong en oud om zelf de handen uit de mouwen te steken en meer.
Klik hier voor meer informatie over het TU Delft Science Centre.