Project 8: Microplastics monitoren

In 2021 hebben we een nieuwe techniek getest om op een makkelijke, goedkope manier het aantal microplastics in oppervlaktewater te meten. Op deze pagina vind je alle materialen om zelf met deze methode microplastics te onderzoeken

Wat?

Een nieuwe methode om microplastics te ‘vangen’ en te analyseren. Microplastic onderzoek vindt nu vooral plaats met watersamples die in labs geanalyseerd worden. Deze methode is erg duur en daarom niet geschikt om op grote schaal toe te passen.

We gebruiken de Trawl (sleepnet) methode. Dit sleepnet hangt normaal gesproken naast een boot, waarbij het microplastics aan het wateroppervlak verzamelt. Wij hebben getest of deze methode, met enkele aanpassingen, ook kan worden uitgevoerd achter een sup-board. Dit maakt het voor meer mensen mogelijk om microplastics te verzamelen, omdat er geen boot nodig is en supboards goedkoper zijn.

De plastic-vangst wordt geanalyseerd met de 5-gyres-methode. Hierbij worden met een zeef de plastic stukjes gescheiden op grootte en type.

Materialen

Grote SUP-trawl

Kleinere DIY-trawl

Heb je vragen over deze methode of wil je even overleggen over de beste aanpak? Neem dan contact met ons op via waterlab-sc@tudelft.nl !

Resultaten

De methode is getest tijdens het vierdaagse event de Vliet Clean (s)Up, waarbij al suppend door de hele Vliet plastic is verzameld en opgeruimd. Voor het testen van deze methode zijn er in totaal met twee sleepnetten 10 trajecten gemeten tijdens de clean-up. De gevonden aantallen zijn voor elk traject omgerekend naar aantal deeltjes/kilometer.

Rapport Microplastics

Waarom?

Omdat je microplastics nauwelijks kunt zien, maar ze wel een groot probleem zijn, is het belangrijk om bij te houden of de hoeveelheid microplastics stijgt, daalt, of gelijk blijft. Ook kun je met (langdurige) monitoring mogelijke bronnen aanpakken. Het vinden van een goede en betaalbare methode is daarbij erg belangrijk.

Wie?

Sandra de Vries – WaterLab

Maarten Erich – The Ocean Movement

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Tauw Foundation, Waterschapsbank, Rabobank en Delfland.