Speciaal voor scholen heeft het WaterLab extra lesmateriaal en informatie op een rijtje gezet, zodat je makkelijk met een klas aan de slag kunt. We willen je vragen om je school of klas op te geven via waterlab-sc@tudelft.nl. Geef daarbij de volgende gegevens door:
- Contact e-mailadres
- Voor- en achternaam contactpersoon
- Welke groep (project is met name geschikt voor de groepen 7&8 en plusklassen)
- Of je een projectkist wilt lenen (indien beschikbaar) of dat je het onderzoek met eigen materialen gaat doen *
-
Na het aanmelden kun je als je wilt meteen aan de slag. Je kunt hiervoor eigen materialen gebruiken en alle benodigde documenten hieronder downloaden. De benodigde materialen kun je terugvinden in de handleiding.
Elke meting wordt uitgevoerd in groepjes van ongeveer 2 - 3 leerlingen. De koffer bevat ook voor iedereen een handleiding. Het enige wat je zelf dan nog moet regelen zijn: één telefoon voor de GPS-locatie(s, een oven en voldoende emmers, scheppen/grondboren en water voor alle groepjes. De overige materialen (werkbladen, lerarenhandleiding en powerpoints) zijn hieronder te downloaden.
-
Om het project beter te laten aansluiten op de lessen, heeft het WaterLab meerdere aansluitende lessen ontwikkeld die een duidelijke context aan de proeven geven. De lessen bestaan uit een inleiding, het practicum waarin de proeven worden gedaan en een afsluitende les. Per les is er een PowerPoint ontwikkeld die hieronder gedownload kan worden. In de “Handleiding voor leerkrachten” (zie stap 1) is alle bijbehorende informatie te vinden.
-
Dit onderzoek bestaat uit drie verschillende metingen. In deze filmpjes is precies te zien hoe je die goed uitvoert. De metingen staan ook stap voor stap beschreven in de “Handleiding voor Leerlingen” (zie stap 1).
De data die je verzamelt hebt kun je online doorgeven via een dataformulier.
-
Als alle metingen zijn uitgevoerd en alle data verzameld is, vragen we jullie om deze online door te geven, via dit formulier. Door de data door te geven, maak je met alle mede-onderzoekers één database waar alles in staat. In deze database kun je alle data die verzameld is door andere groepen en individuen terug zien en eventueel vergelijken met de data die jouw groep verzameld heeft.
Met behulp van de resultaten en de flowchart kan elk groepje onderzoeken welke oplossing op de door hen gemeten locatie het beste zou zijn.
Terugkoppeling van data
Om concrete resultaten te krijgen, hebben we veel data nodig over een langere tijd. Echte resultaten laten dus nog even op zich wachten. Wel kun je de data van jouw klas vergelijken met andere punten op de kaart.
Omdat je je met de klas hebt ingeschreven, word je door ons op de hoogte gehouden van de resultaten van het onderzoek en hoe en waar deze ingezet gaan worden.
Verder met groen en water?
Wil je in de klas nog meer aan de slag met vergroening, klimaat en water? Er zijn verschillende initiatieven waar je terecht kunt voor meer informatie. Daarbij kun je ook denken aan excursies, maar bijvoorbeeld ook het aanvragen van subsidie om (een deel van) het schoolplein te vergroenen. Let op dat de meeste excursies en workshops extra kosten met zich meebrengen. Hieronder hebben we al enkele mogelijkheden en ideeën op een rijtje gezet.
Gastlessen
- Gastles via www.watereducatie.nl, zie hier.
- Gastles van het Hoogheemraadschap Delfland, zie hier. **
Excursies
- Excursies via www.watereducatie.nl, zie hier.
Lespakket
Hoogheemraadschap Delfland heeft online lespakket over water en klimaat ontwikkelt op www.waterklimaatles.nl.
* Het Science Centre Delft heeft speciale projectkisten ontwikkeld waarin vrijwel alles zit wat je nodig hebt om met ongeveer 28 ‘onderzoekers’ aan de slag te gaan. Wil je een projectkist lenen? Stuur dan een mailtje naar waterlab-sc@tudelft.nl. Je kunt één of meerdere kisten lenen voor een periode van twee weken (afhankelijk van de beschikbaarheid). Deze kunnen opgehaald en teruggebracht worden bij het Science Centre Delft.
** Voorwaarde voor een gastles is dat de school bezig is met een water gerelateerd project, waar de gastles een aanvulling op is.