Dialoogsessies samenwerking fossiele brandstofindustrie

De open dialoogsessies waren een van de drie initiatieven die namens het College van Bestuur zijn uitgevoerd rondom de samenwerking met de fossiele brandstofindustrie. Tijdens drie sessies werd dit complexe onderwerp besproken.

Doel

Het doel van de open dialogen was mensen gelegenheid te geven om actief deel te nemen aan de gedachtewisseling over dit onderwerp en de ontmoeting tussen mensen met verschillende perspectieven te faciliteren. Tijdens de dialogen werd in kleinere groepen dieper ingegaan op het vraagstuk door het uitwisselen van standpunten of ervaringen uit de praktijk. Het doel was niet om in debat te gaan met elkaar over het onderwerp of om een concreet actieplan te ontwikkelen voor het vervolg. Het rapport van de open dialoogsessies is hier  te vinden. 

Vorm

De sessies werden ingericht volgens het World Cafe format, een beproefd model om een gesprek te organiseren waarbij veel ideeën en kennis met elkaar gedeeld kunnen worden. Dialoog en samenwerken staan daarbij aan de basis. Zo ontstaat een constructief gesprek, zonder de tegenstellingen van een debat. De deelnemers zaten in wisselende samenstelling aan tafels. Tijdens drie rondes van twintig minuten ging men met elkaar in gesprek.

De bijeenkomsten zelf

Tijdens de drie sessies ontstonden aan de verschillende tafels actieve en constructieve gesprekken, waarbij deelnemers open stonden voor elkaars verhaal. De gespreksbegeleiders merkten dat veel mensen nieuwsgierig waren en sommigen duidelijk bezorgd (zowel over de impact van het samenwerken met de fossiele brandstofindustrie als over stoppen met de samenwerking). Gedurende de sessie ontdooiden veel mensen; ze vonden het fijn om hun stem te laten horen.

De meeste mensen deelden het gevoel dat de TU Delft een belangrijke rol heeft te spelen in de energietransitie, dat er een grote verantwoordelijkheid ligt. Veel deelnemers hadden een duidelijk beeld van de (maatschappelijke) rol van de universiteit. Voor de meeste mensen was het daardoor duidelijk dat er iets moet gebeuren om die verantwoordelijkheid beter te pakken, maar aangeven hoe precies was moeilijk. Bijvoorbeeld: er moeten voorwaarden komen, maar welke dat zijn is nog niet duidelijk.

Wat betreft de samenwerking met de fossiele brandstofindustrie bleek er een informatieachterstand te zijn. Mensen wisten soms niet goed wat voor samenwerkingen er zijn, en waarom daarvoor was gekozen. Dit benadrukte het belang van transparantie; die is nodig om de dialoog goed te kunnen voeren.

Vliegtuigjes

Aan het eind van de bijeenkomst schreven de deelnemers hun antwoord op de vraag "Wat heeft als eerste onze aandacht nodig? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?" op een vel papier. Vervolgens zonden ze hun antwoord in vliegtuigjesvorm naar CvB-voorzitter en rector magnificus Tim van der Hagen, die bij de sessies aanwezig was. De teksten op de vliegtuigjes zijn hier te vinden.