Laatste Nieuws

914 resultaten

02 maart 2021

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud

Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseerden TU Delft, NOC*NSF, KNSB en Innovatielab Thialf Nederlandse topschaatsers. Het meetsysteem is vorige week in Heerenveen gebruikt om luchtweerstand rondom bewegende schaatsers te meten en zichtbaar te maken.

02 maart 2021

TU Delft brengt eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart

TU Delft brengt eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart

De TU Delft heeft als ‘klimaatuniversiteit’ als doelstelling in 2030 CO2-neutraal en circulair te zijn. Om deze ambitie te realiseren is inzicht in de CO2-uitstoot op de campus noodzakelijk. Voor het jaar 2019 is dit nu inzichtelijk gemaakt volgens de methode van de CO2-prestatieladder.

26 februari 2021

TU Delft breidt studieplekken op de campus uit

Online studeren trekt een zware wissel op studenten. Daarom kijkt TU Delft naar verschillende mogelijkheden om meer fysiek onderwijs en studieplekken op de campus mogelijk te maken. “We merken dat het voor een aantal studenten heel moeilijk is om thuis te studeren. Daarom kijken we naar het uitbreiden van het aantal studiewerkplekken op de campus”, aldus Rob Mudde, Vice President Education TU Delft.

22 februari 2021

Donderdag 4 maart Climate Action Verkiezingsdebat 2021

Donderdag 4 maart Climate Action Verkiezingsdebat 2021

Klimaatdebat met studenten en vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen. Op 4 maart organiseert Studium Generale TU Delft, in samenwerking met GreenTU en de Studentenraad, het Climate Action Verkiezingsdebat 2021, met vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen. Tijdens deze bijeenkomst (16.00 – 18.00 uur, livestream via YouTube) geven we de generatie die de nabije toekomst moet gaan vormgeven een podium om te debatteren over hún oplossing voor de klimaatproblematiek.

10 februari 2021

5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen

5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden. Pavol Bauer, professor aan de TU Delft en projectleider en coördinator van het project: ‘Met FLEXINet streven we naar een systeem dat de energietransitie bespoedigt.

03 februari 2021

CO₂ uit de atmosfeer opvangen met duurzame energie

CO₂ uit de atmosfeer opvangen met duurzame energie

Er wordt hard gewerkt aan methodes om CO₂ af te vangen uit de atmosfeer, om op die manier klimaatverandering tegen te gaan. Naast bestaande methodes met giftige oplosmiddelen, zijn er nu elektrochemische technieken in opkomst die kunnen werken met duurzame elektriciteit. De Delftse onderzoeksgroep van David Vermaas analyseerde samen met Wetsus en Caltech deze verschillende duurzame methodes om CO₂ af te vangen en vergeleek ze voor het eerst met elkaar. Daarnaast beschreven de onderzoekers ook welke methodes de meeste potentie hebben om grootschalige CO₂-afvang mogelijk te maken. Hun paper verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science.

01 februari 2021

TU Delft en ASML brengen niet-zichtbare materialen op nanoschaal in kaart met ultrageluid

TU Delft en ASML brengen niet-zichtbare materialen op nanoschaal in kaart met  ultrageluid

De steeds verdere miniaturisatie van elektrische componenten in de industrie vereist een nieuwe beeldvormende techniek op nanometerschaal. De Delftse onderzoeker Gerard Verbiest heeft samen met ASML een eerste proof-of-concept methode ontwikkeld die ze nu verder uit gaan werken.

01 februari 2021

TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, zal de komende jaren werken aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project. Het doel van het project is het ontwikkelen van slimme methodes en algorithmes, die bijdragen aan de operationele intelligentie van gebouwen. Hierdoor worden de gebouwen niet alleen energie-efficienter, maar bijvoorbeeld ook comfortabeler. Professor en wetenschappelijk coördinator Laure Itard: "De energiesystemen van gebouwen worden zo complex, dat de traditionele methodes niet meer volstaan. We hebben een betere aanpak nodig, waarbij we gebruik gaan maken van machine learning en kunstmatige intelligentie."

01 februari 2021

Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht

Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht

De invloed van aerosolen in de atmosfeer op wolken en het klimaat is mogelijk anders dan eerder werd gedacht, concludeert wolkenonderzoeker Franziska Glassmeier.

28 januari 2021

TU Delft lanceert nieuwe reeks ‘TU Delft AI Labs’

TU Delft lanceert nieuwe reeks ‘TU Delft AI Labs’

De TU Delft lanceert vandaag een nieuwe reeks van acht ‘TU Delft AI Labs’. Binnen deze labs gebruiken wetenschappers artificiële intelligentie (AI) om wetenschappelijke vooruitgang te versnellen en maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. In de loop van 2021 zullen nog eens acht labs gelanceerd worden, waarmee het totaal op 24 labs komt. De werving voor 32 PhD posities voor de nieuwe TU Delft AI Labs wordt eind februari gestart. Daarnaast zal de TU Delft op 25 februari de labs presenteren op de MIT European career fair.