Laatste Nieuws
16 mei 2022
TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar
De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt. Deze bijzondere onderzoeksfaciliteit biedt, zowel de industrie als academici, unieke mogelijkheden om de integratie van nieuwe energiebeheertechnologieën in het slimme elektriciteitsnet te onderzoeken, te ontwikkelen en te testen.
16 mei 2022
De TU Delft heeft het Digital Ethics Centre gelanceerd voor eerlijke en veilige AI
Onze samenleving digitaliseert steeds verder. Dat brengt kansen om bijvoorbeeld efficiënter te werken, maar roept ook veel ethische vragen op. Hiervoor heeft de TU Delft het Digital Ethics Centre geopend. Hier kunnen onderzoekers samen met overheidsinstellingen en bedrijven kijken naar de ethische kant van AI en digitalisering, zoals eerlijkheid, veiligheid en transparantie; en door onderzoek de juiste oplossingen en toepassingen ontwikkelen.
12 mei 2022
KNAW kiest 22 nieuwe leden
De KNAW heeft 22 nieuwe leden gekozen, waarvan twee afkomstig van de TU Delft. De leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.
11 mei 2022
Caspar Chorus benoemd als decaan faculteit Industrieel Ontwerpen (IO)
28 april 2022
Ontdekking van de onmogelijk geachte supergeleider in één richting
Associate Professor Mazhar Ali en zijn onderzoeksgroep aan de TU Delft hebben eenrichtingssupergeleiding zonder magnetische velden ontdekt, iets wat sinds de ontdekking in 1911 voor onmogelijk werd gehouden.
26 april 2022
Vijf Koninklijke Onderscheidingen bij de TU Delft
Kornelis Blok (TBM), Jaap Harlaar (3mE), Paulien Herder (TNW), Catholijn Jonker (EWI) en Rob Mudde (cvb) hebben dit jaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor hun grote bijdragen aan onderwijs, wetenschap en de samenleving.
26 april 2022
ERC Advanced grants voor TU Delft onderzoekers
De European Research Council heeft een ERC Advanced Grant toegekend aan twee TU Delft onderzoekers: Sjoerd Stallinga (ImPhys) en Frank Hollmann (Biotechnology). De Europese beurs stelt internationaal gevestigde onderzoeksleiders in staat om een vijfjarig onderzoeksproject uit te voeren.
19 april 2022
TU Delft intensiveert onderzoek drijvende windturbines
Als het aan de Europese Commissie ligt, is alle gebruikte energie in 2050 afkomstig uit duurzame bronnen. Maar om dit doel te kunnen halen, moet er – op grote schaal – gebruik worden gemaakt van drijvende windturbines, stelt Axelle Viré, windexpert aan de TU Delft. ‘Hoewel de techniek momenteel nog in de kinderschoenen staat, is de potentie enorm,’ legt Viré uit. ‘En om die potentie te verzilveren, lanceert de TU Delft het Floating Renewables Lab: een labfaciliteit die alle elementen uit de drijvende windturbineketen en andere offshore hernieuwbare energiebronnen, met behulp van numerieke modellen en AI, aan elkaar knoopt.’
19 april 2022
Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen
Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.
12 april 2022
Topspelers luchtvaartsector en TU Delft gaan snellere transitie naar duurzame luchtvaart realiseren
KLM Royal Dutch Airlines, Royal Schiphol Group, Airbus, Koninklijke NLR en TU Delft gaan een intensieve samenwerking aan om de technologische ontwikkeling naar klimaatneutraal vliegen in 2050 te realiseren.