Laatste Nieuws
28 juni 2022
7,4 miljoen euro voor onderzoek naar producten uit afvalwater
Douchen, schoonmaken, toilet spoelen, industriële productie; allemaal processen waarbij veel water wordt gebruikt. Maar wat gebeurt er met het vuil in het water, met alles wat wordt weggespoeld en samen met het water in het riool verdwijnt?
28 juni 2022
Onderzoekers TU Delft: zeespiegelstijging langs Nederlandse kust versnelt
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is aan het versnellen. Dat melden wetenschappers van de TU Delft in een nieuwe studie. Uit een uitgebreide analyse van de metingen van acht getijdestations langs de Nederlandse kust (onder meer die van Maassluis, Delfzijl en Vlissingen) blijkt dat de gemiddelde zeespiegelstijging – sinds midden jaren negentig – 2.7 ± 0.4* millimeter per jaar is. In vergelijking tot de zeventig jaar daarvoor is dat een significante stijging van 1.0 ± 0.5 mm/jaar.
24 juni 2022
Delftse studenten maken indruk in competitie met oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats
Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft – is vrijdag 24 juni derde geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 21/22. Het team bereikte deze prijs met een innovatief plan om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren.
23 juni 2022
Opening Mondai: House of AI
Het nieuwe House of AI, Mondai, heeft donderdag officieel de deuren geopend op de TU Delft Campus. In Mondai zullen wetenschap, onderwijs en innovatie op het gebied van AI samenkomen aan de hand van een programmering van lezingen, workshops, hackathons en andere events voor studenten, alumni, wetenschappers, professionals en geïnteresseerd publiek.
22 juni 2022
Onderzoekers ontwerpen bluetooth dat blijft werken zonder continue stroom
Internet of Things nu mogelijk zónder batterijen of continue stroom, dankzij de uitvinding van ‘intermittently-powered bluetooth’ FreeBie
21 juni 2022
Delftse track-and-trace methode voorspelt maximale scherpte in microscopie
Wetenschappers van de TU Delft geven inzicht in de beperkingen van superresolutie-microscopie en bieden nieuwe rekenmethode om maximale scherpte te bepalen. Met superresolutie-microscopie worden processen in de levende cel, het ontstaan van ziektes en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen onderzocht. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biophysical Journal.
13 juni 2022
TU Delft-onderzoekers ontwikkelen model voor groen, energieonafhankelijk Europa
Onderzoekers van de ETH Zürich en de TU Delft hebben een model ontwikkeld waarmee honderden scenario’s kunnen worden gegenereerd die kunnen leiden tot een Europees energiesysteem dat in 2050 volledig groen en zelfvoorzienend is.
10 juni 2022
Meer aandacht naar scheepsvaart in klimaatbeleid
“We maken ons zorgen om het effect van de uitstoot van schepen op ons klimaat. Maar we moeten ons ook dringend zorgen gaan maken om het effect van klimaatverandering op de scheepvaart.” Dat stelde havenhoogleraar Mark van Koningsveld in zijn intreerede aan de TU Delft, vrijdag 10 juni tijdens het symposium Port & Waterways.
08 juni 2022
Onzorgvuldigheid bij Nature-artikel Quantized Majorana conductance
In het Nature-artikel Quantized Majorana conductance uit 2018 waren de betrokken eerste auteur, dr. Hao Zhang, en ‘corresponding author’, prof. Leo Kouwenhoven, deels onzorgvuldig en deels verwijtbaar onzorgvuldig. Er was geen sprake van een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat oordeelt het College van Bestuur (CvB) van de TU Delft op basis van aanbevelingen van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de TU Delft, ondersteund door externe experts, en advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).
02 juni 2022
Jan-Maarten Geertman Alumnus van het Jaar 2022
Jan-Maarten Geertman, director net zero production bij Heineken, is verkozen tot TU Delft Alumnus van het Jaar 2022.