Laatste Nieuws
29 februari 2024
Vici’s voor drie Delftse toponderzoekers
27 februari 2024
Casey Deccio (Brigham Young University) gives a Cybersecurity talk
21 februari 2024
Hoe elektronica bevriezen helpt om qubits aan te sturen
19 februari 2024
Delftse onderzoekers zetten volgende stap naar betere batterijen met breed beschikbare materialen op basis van Na-ionen
Delftse onderzoekers ontwikkelen batterijen die sneller kunnen opladen, stabielere opslag bieden en van duurzame materialen worden gemaakt die goed beschikbaar zijn. Hiermee bieden ze een goedkoper alternatief voor lithium-ion batterijen die bestaan uit zeldzame materialen en een hoge CO2 footprint hebben.
16 februari 2024
Programma voor groen staal ontvangt officiële goedkeuring en kan van start
Het programma Groeien met Groen Staal heeft op 12 februari de officiële goedkeuring ontvangen voor een subsidie van meer dan 100 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Zo’n 22 miljoen euro hiervan is bestemd voor de TU Delft. Het programma heeft tot doel wetenschappelijke kennis en technologie te ontwikkelen voor duurzame staalproductie.
16 februari 2024
Verhoog de betrouwbaarheid van rankings door je mening te delen
16 februari 2024
Wederom negatief NRC-artikel
TU Delft betreurt dat NRC voor de derde keer op rij een negatief artikel schrijft over de TU Delft, dit keer over de interne projectadministratie binnen TU Delft van jaren geleden die – helaas – mede steunt op indrukken van anonieme bronnen.
13 februari 2024
Cynthia Liem ontvangt Women in AI Nederland Diversity Leader Award
Cynthia Liem, universitair hoofddocent van de afdeling Intelligente Systemen, is erkend met de Women in AI Nederland Diversity Leader Award 2024. Dit benadrukt haar bijdragen aan het verbeteren van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit binnen de sector kunstmatige intelligentie (AI).
13 februari 2024
Volledig menselijke eiwit identificeren met nieuwe techniek
In een studie gepubliceerd in Nature Nanotechnology presenteren wetenschappers van de TU Delft een nieuwe techniek om eiwitten te herkennen. Eiwitten vervullen essentiële functies in onze cellen en spelen een cruciale rol bij ziekten zoals kanker en COVID-19-infectie. De onderzoekers identificeren eiwitten door de vingerafdruk uit te lezen, om deze vervolgens te vergelijken met patronen in een databank. Met deze technologie kunnen onderzoekers volledige eiwitten identificeren terwijl ze intact blijven, zodat de informatie bewaard blijft. De ontwikkeling helpt om de mechanismen achter verschillende ziekten bloot te leggen, en maakt het mogelijk om eerder diagnoses te stellen.
13 februari 2024
Onthulling van plaquette en muurschildering op geboorteplek Antoni van Leeuwenhoek
In 2023 was het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek op 91-jarige leeftijd overleed. Hier werd vorig jaar in Delft en daarbuiten uitgebreid bij stilgestaan. Ook TU Delft herdacht de vader van de microbiologie op allerlei manieren, waaronder met de podcast “Een wereld vol geheimen”. Het verhaal van Antoni van Leeuwenhoek verdient natuurlijk een groot publiek. Daarom liet de Koninklijke Nederlandse Vereniging Voor Microbiologie (KNVM) vorig jaar een muurschildering en plaquette maken op de plek waar het geboortehuis van Antoni van Leeuwenhoek heeft gestaan, tegenwoordig basisschool ‘De Oostpoort’.