Julian Houwen
Wat doe je precies op het snijvlak van techniek en zorg?
De betrokkenheid van zorgprofessionals bij de medemens om ons heen heeft me altijd geboeid. Maar techniek trok mij nóg meer en dat zet ik nu in om met remote patient management: de zorg te verbeteren voor zowel de patiënt als de zorgprofessional. Slimme wearables en het verzamelen van data zijn daarbij een middel. Het gaat echt om het ondersteunen gebaseerd op de data die binnenkomt om zo een lange termijn impact te maken op het welzijn van de patiënt. Het werkt veelal preventief, met gepersonaliseerde feedback, coaching en het aanbieden van de juiste interventies.
Mijn health ambassadeur Maaike Kleinsmann is een infrastructuur aan het opzetten waarmee remote patient management op grote schaal binnen de zorg kan worden geïntroduceerd. Binnen mijn promotie kijk ik met name op systeemniveau naar wat de technische, organisatorische, ethische en politieke barrières zijn die dit opschalen belemmeren. En hoe die te overbruggen.
Daarnaast kijk ik ook naar een specifieke interventie: het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl bij hartziekten. Daarbij betrekken we niet alleen de patiënt zelf, maar ook de partners, kinderen en andere familieleden. Een partner die blijft roken beïnvloedt bijvoorbeeld of de patiënt ook weer start met roken. Een belangrijke vraag bij het opzetten van dit remote patient management zorgpad is wat er nodig zou zijn om het ook in een ander ziekenhuis toe te kunnen passen.
Hoe ervaar jij de medische wereld?
De techniek voor remote patient management is er al grotendeels. Om die zo effectief mogelijk in te kunnen zetten, is de kernvraag: welk doel willen we hiermee realiseren? Als ontwerper heb ik geleerd om goed te luisteren naar de experts. Dat zijn de zorgprofessionals met hun medische kennis, en de patiënten die de experts van hun eigen leven zijn. Ik sprak niet meteen hun taal dus er zit absoluut een leercurve in ontwerpen voor de medische context.
Ondanks dat het huidige zorgsysteem overvraagd is en zorgprofessionals heel druk zijn, maken de mensen met wie ik samenwerk graag tijd voor me vrij. We zijn nu zo ver dat we in co-creatie een interventie kunnen ontwerpen die aansluit bij hun workflow en het leven van de patiënt. Daarbij zullen zij er ook voor open moeten staan om andere perspectieven mee te nemen. En zich realiseren dat iets misschien heel makkelijk lijkt, terwijl er op het vlak van techniek en ontwerp juist heel veel complexiteit achter zit.
Heb je een gouden tip voor ingenieurs die in het medisch domein (willen) werken?
Je kan het niet alleen. Als je iets in de zorg wilt doen, zul je moeten samenwerken met de stakeholders binnen het systeem: met de zorgprofessionals, de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen zelf, de managers en de patiënten.
En waak ervoor dat innovaties in de zorg vaak in de pilotfase blijven steken, omdat je in de echte wereld tegen andere dingen aanloopt dan in het lab. Breng dan ook in de beginfase al goed de complexiteiten in kaart die je later parten kunnen spelen. En redeneer daarvandaan terug naar waar je nu staat.
Slimme wearables en het verzamelen van data zijn een middel waarmee je lange termijn impact kan hebben op de gezondheid van de patiënt