Primair Onderwijs
Workshops
Groep 3 t/m 8
Tijdens een workshop in het TU Delft Science Centre gaan leerlingen zelf aan de slag met hun eigen ontwerp- en onderzoeksvragen. Doel van de workshops is leerlingen inspireren en enthousiasmeren voor Wetenschap en Techniek. De workshops stimuleren nieuwsgierigheid, creativiteit en het oplossend vermogen van kinderen (groep 3 t/m 8). Voorbeelden zijn: aan de slag met de Ozobot (programmeerbare robot), een brug ontwerpen of een (kruispunt van) stoplicht maken.
Projectkoffers
Groep 1 t/m 8
De projectkoffers bieden ondersteuning aan leerkrachten voor het geven van technieklessen of – projecten in de klas. In de projectkoffer zitten alle materialen die ze nodig hebben om zelfstandig thema’s als onder andere duurzaamheid, stadsvergroening, robotica, elektriciteit, vervoer of water te behandelen.
Leerkrachtprofessionalisering
Leerkrachten basisonderwijs
Projecten waarbij het ontwerpproces centraal staat. Doel is om zowel leerlingen als leerkrachten te stimuleren in creatief denken, ontwerpen en onderzoeken.
Voortgezet Onderwijs
Preprofielworkshops
Onderbouw havo/vwo
Met de preprofielworkshops krijgen leerlingen uit de onderbouw van havo of vwo de mogelijkheid kennis te maken met techniek en het universitaire leven ; een ervaring die kan bijdragen tot het maken van een goede profielkeuze. De workshops worden gegeven vanuit de drie disciplines binnen de TU Delft: Design, Engineering en Science.
TU Delft Pre-University Programme
Individuele leerlingen 5 vwo
Het TU Delft Pre-University Programme geeft een realistische voorstelling van studeren aan een technische universiteit. Nieuwsgierige en enthousiaste 5 vwo’ ers met een N-profiel kunnen deelnemen aan een gecombineerd on campus en online programma. Dit doen ze naast hun reguliere schoolwerk.
Bètasteunpunt Zuid-Holland
Bètasteunpunt Zuid-Holland verbindt het voortgezet (vo) en hoger onderwijs (ho), waarbij aansluiting tussen vo en ho en docentenprofessionalisering centraal staan.
Gastlessen
Bovenbouw havo/vwo
Studenten van TU Delft komen langs in de klas en laten leerlingen kennismaken met technologie, onderzoeken en ontwerpen. De meeste lessen zijn geschikt voor bovenbouw leerlingen (vanaf 3 vwo). Ze sluiten nauw aan bij de reguliere lesstof en de belevingswereld van leerlingen: 'Hoe kan ik - door handig met wiskunde te spelen - het ideale kitesurfboard ontwikkelen en kampioen worden?'
Online Proefstuderen
Studiekiezers
Met online proefstuderen ervaren scholieren hoe het is om te studeren bij de betreffende opleiding: wat kun je verwachten als je in september instroomt? Scholieren kunnen op verschillende momenten in het jaar meedoen en zijn hierna in staat een beter onderbouwde studiekeuze te maken.
Workshop PWS-Start
4/5 havo en 5/6 vwo
Met een stappenplan laten studenten van TU Delft tijdens een workshop in de klas zien hoe je een profielwerkstuk het beste kunt aanpakken: hoe kies je een goed onderwerp, wat zijn de hoofd- en de deelvragen en hoe zoek je betrouwbare informatie.
PWS/Meesterproefondersteuning voor leerlingen
Individuele leerlingen 5 vwo
PWS TU Delft is een team bestaande uit studenten van de TU Delft. Zij bieden leerlingen ondersteuning bij het maken van hun profielwerkstuk (PWS) of meesterproef. Deze ondersteuning is er in de vorm van een online forum, videocalls en verschillende vakgebied gerelateerde workshops op de campus van de TU Delft.