Voor ouders

Hoe kunt u als ouder helpen bij het studiekeuzeproces?

Uw kind is bezig met het maken van een studiekeuze en dat is een spannend proces. De overgang van het voortgezet onderwijs naar de universiteit is voor veel jongeren een belangrijke levensgebeurtenis die gepaard gaat met veranderingen op academisch, sociaal en persoonlijk gebied. Uw rol als ouder is hierin groot, aangezien u vaak de belangrijkste raadgever bent. Hoe helpt u uw kind bij het kiezen van een studie? Door het enorme aanbod van verschillende opleidingen in het hoger onderwijs, kan het voorkomen dat uw kind niet goed weet wat hij of zij wil.

Stel vragen, blijf objectief en laat uw kind zelf moeite doen

Het is belangrijk dat uw kind zelf aan de slag gaat met het traject van de studiekeuze. Hierin kan je als ouder ondersteuning bieden door vragen te stellen, situaties te schetsen en mee te gaan naar voorlichtingsactiviteiten. Probeer geen oordeel te vormen, de keuze ligt namelijk volledig bij uw kind. Hoe meer tijd en aandacht ze eraan geven, des te efficiënter het keuzeproces zal verlopen. 

Wat kunt u als ouder nog meer doen?

  • U kunt met de middelbare school samenwerken door bijvoorbeeld mee te doen aan een beroepenavond
  • U kunt een scholier een dag mee laten lopen op uw werk
  • Vertel over uw eigen studiekeuze en wat uw valkuilen en kwaliteiten waren
  • Ga mee met uw kind naar de voorlichtingsactiviteiten
  • Bedenk samen vooraf op welke vragen jullie een antwoord willen zoeken

 

Selectie en studiekeuzecheck

Opleidingen aan de TU Delft kunnen een selectie of een verplichte studiekeuzecheck hebben. Vanwege een vastgesteld maximaal aantal plekken bij een aantal studies, moeten leerlingen een selectieprocedure doorlopen om toegelaten te worden. Hierdoor is de aanmelddeadline voor deze studies al op 15 januari. Per opleiding is de selectieprocedure vastgesteld, bekijk hiervoor de opleidingspagina voor meer informatie. Bij de overige opleidingen is sprake van een (verplichte) studiekeuzecheck. Hier wordt gekeken of de gekozen studie ook echt bij hen past en de student krijgt hier een niet-bindend advies over, de deadline voor deze studies staat officieel op 1 september. Studenten die zich voor 1 mei aanmelden hebben recht op een plek bij de studie, studenten die zich tussen 1 mei en 1 september hebben aangemeld mogen geweigerd worden door de studie. Inschrijven voor verschillende opleidingen tegelijk is mogelijk, de definitieve keuze dient dan gemaakt te worden voor 1 september. 

 

Welke kosten komen er kijken bij studeren?

Er zijn verschillende kosten verbonden aan studeren, het is goed om hier van tevoren met uw kind samen naar te kijken.

Collegegeld

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld, wat betekend dat het collegegeld voor alle door de overheid gefinancierde opleidingen in het hoger onderwijs gelijk is. Naast het collegegeld ben je ook geld kwijt aan studieboeken en studiematerialen, de hoogte hiervan verschilt per opleiding. Kijk op de opleidingspagina's om hier meer informatie over te vinden. 

Huurkosten

De huur van een kamer in Delft varieert tussen de 300 en 600 euro per maand. Hierbij ligt het aan de locatie, de grootte en de voorzieningen van de woning. Tips over het vinden van een kamer kunt u hier vinden.

Overige kosten

Naast het collegegeld en de huurkosten zijn er nog meer vaste lasten, zoals boodschappen, sport en vrijetijdsactiviteiten. Alle studenten hebben recht op een week- of weekendabonnement voor het openbaar vervoer, wat betekent dat je gratis kan reizen tussen bepaalde tijden. Let er goed op dat als je hier buiten reist, er kosten aan verbonden zijn. Als uw kind 18 wordt is hij of zij wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten, ga samen met uw kind op onderzoek uit welke het meest geschikt is. Op deze website heeft de TU Delft alle kosten op een rijtje gezet, wilt u de specifieke kosten van uw kind berekenen? Dat kan hier!

Naast de bovengenoemde kosten heeft elke student ook recht op een presetatiebeurs vanuit de overheid. Deze beurs wordt als een gift gezien wanner de studie binnen 10 jaar wordt afgerond, wanneer dit niet lukt moet het gehele bedrag plus rente terugbetaald worden. Kijk voor de actuele hoogte van deze beurs op DUO.

 

Extra ondersteuning

Er zijn verschillende organisaties die extra ondersteuning bieden aan studenten van de TU Delft:

  • Horizon: dit is een loket voor studenten met een functiebeperking of extra ondersteuningsvraag
  • Student Onbeperkt: dit is een platform waar studenten in contact kan komen met andere studenten die ook een functiebeperking hebben
  • Studieadviseurs: zij kunnen studenten ondersteunen bij verschillende zaken die invloed hebben op hun studie
  • Studentpsychologen: bieden cursussen en kortdurende begeleiding aan