Wiskundig Modelleren
- Welk klimaat zal Nederland over 20 jaar hebben?
- Hoe kunnen we een zo sterk en licht mogelijk stuk staal maken?
- Wat is de efficiëntste manier om de Alpe d’Huez op te fietsen?
- Aan welke eisen moet een raketmotor voldoen om een raket binnen 2 maanden van de aarde naar Mars te sturen?
Bovenstaande vragen horen bij problemen uit de echte wereld. Veel problemen uit de echte wereld kunnen worden beschreven, en opgelost, met wiskundige modellen. In het algemeen is dit een complex proces.
In deze on campus Track zullen we daarom niet proberen bovenstaande vragen te beantwoorden, maar zullen we jou wel de eerste bouwstenen leren, waarmee jij in de toekomst deze vragen zelf kunt beantwoorden.
Wiskundige modellen worden steeds meer gebruikt om de wereld om ons heen te begrijpen en om ook voorspellingen te doen over de wereld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde modelleercyclus, die bestaat uit vier stappen: Je start met het probleem, dan stel je een wiskundig model op, dit los je vervolgens op en als laatste controleer je of jouw oplossingen kloppen met de werkelijkheid. Vaak genoeg is dit niet zo en zal je je model moeten aanpassen en de hele modelleercyclus nog een keer moeten doorlopen. Sommige stappen uit de modelleercyclus kunnen zo complex zijn, zoals het oplossen van het wiskundige model, dat we gebruik maken van de computer om zo’n stap uit te voeren.
In deze Track maak je kennis met de theorie en toepassing van de modelleercyclus. Het is een pittige en uitdagende wiskundetrack. Tijdens deze On campus Track zal gewerkt worden met (zelfgeschreven) software en daarom is het belangrijk dat je de beschikking hebt over een eigen laptop.