Testimonial Boris Müllendorff

Boris Müllendorff

Hobby’s: Hockey, Tennis, Boulderen
 

Boris Müllendorff, derdejaars TN student

Waarom ben je TN gaan studeren?
Ik kwam er al vroeg achter dat ik bijzonder geïnteresseerd was in fysica. Ingenieursopleidingen of een opleiding in fysica zelf sprongen me dus snel in het oog. Ik had echter moeite met kiezen tussen die twee. Toen ik vervolgens de opleiding Technische Natuurkunde ontdekte, was ik aangenaam verrast. De opleiding combineert perfect mijn interesse naar het proberen begrijpen van de wereld rondom ons en mijn zin naar het zoeken van toepassingen van de soms abstracte fysica.

Wat is tot nu toe het leukste vak dat je gevolgd hebt tijdens je studie?
Het Bachelor Eind Project vond ik echt fantastisch, om eindelijk alle opgebouwde kennis, kennis die op het eerste gezicht ver verwijderd lijkt van toepassing, in een laboratorium in de werkelijkheid te zien. Twee jaar later spendeer ik nog steeds een groot deel van mijn tijd in een laboratorium om meer te leren over de wonderlijke wereld van de kwantummechanica. 

Foto met de experimentele opstelling die ik heb gebouwd bij het Bachelor Eind Project.


Wat zijn jouw uitdagingen binnen de studie?
De studie vereist enorm veel tijd en concentratie. Veel opdrachten en vakken zijn niet zomaar tussendoor te doen en vereisen dat je veel tijd opzij zet.

Met welke vraagstukken en onderwerpen houd je je bezig binnen de studie?
an UC Berkeley heb ik onderzoek gedaan naar hoe mechanische trillingen of geluidsgolven zich gedragen op de kleinst mogelijke schaal. Ik onderzocht hoe kwantummechanische effecten verschijnen binnen deze trillingen. Verder ben ik geïnteresseerd in hoe we deze kwantum geluidsgolven of phononen kunnen inzetten in toekomstige technologieën. Op dit moment ben ik aan het uitzoeken hoe we deze phononen kunnen gebruiken om kwantum informatie van 1 type deeltje naar een andere te kunnen omzetten. Hopelijk kunnen we zo de ontwikkeling van kwantum computers verder helpen door de sterktes van verschillende type deeltjes in te zetten.

Wat wil je later gaan doen met je studie TN?
Ik hoop later kwantum fysica toe te passen op technologieën in ontwikkeling. Dit hoop ik te doen als onderzoeker, ofwel aan een universiteit of binnen de industrie. 

Heeft het Honours Programme Bachelor (HPB) je meer uitdaging gegeven?
Het honours programma bestaat uit enkele extra vakken en projecten die je kan doen naast je studie. Bij TN bestaat dit programma hoofdzakelijk uit extra verdieping binnen de fysica. Ik vond het verfrissend en inspirerend om dieper in enkele concepten uit de fysica te duiken, gewoonweg uit interesse, zonder dat ze enige verbinding hadden met eisen uit de studie of verdere toepassingen. Voorbeelden van onderwerpen waren de ‘ethiek achter kwantum technologie’ of  ‘het projecteren van onze werkelijkheid op een 2-dimensionaal vlak’. De verdiepingsvakken waren conceptueel moeilijk te volgen, wat de bijna privélessen extra nuttig maakte. Voor elk vak gingen we aan de slag met een 7-tal studenten en een of twee professoren waardoor we extra diep in de onderwerpen konden duiken en hier bovenop een bijna persoonlijke band met de docenten konden opbouwen.

Wat heb jij geleerd van de HPB?
Het programma heeft me geleerd dat je ook enkele extra kansen krijgt tijdens de studie. Dankzij docenten binnen het programma kreeg ik de kans om een Summer School aan CERN te volgen, waarin we een toepassing en businessmodel moesten ontwikkelen, beginnend vanuit nieuw onderzoek. Ik zou iedereen met wat extra tijd tijdens zijn studie aanraden om voor het HPB te gaan en gebruik te maken van de kansen die je tijdens dit programma krijgt.