Carrièremogelijkheden
Na je afstuderen ben je een goed opgeleide multidisciplinaire analist en probleemoplosser. Je hebt geleerd complexe problemen te analyseren die optreden bij biologische systemen en je beschikt over de kwantitatieve gereedschappen om deze problemen aan te pakken. Je hebt vaardigheden verworven die je kunt toepassen op nanobiologische onderzoeksterreinen als medische biologie, synthetische biologie, optica en biotechnologie, hetzij in de wetenschap, hetzij in medische instellingen of de industrie.
Functies
Er zijn meer mogelijkheden dan onderzoek. Je kunt je wetenschappelijke kennis ook toepassen in een bedrijf, een wetenschappelijk instituut of een overheidsinstelling, waar je onderzoeksvoorstellen en beleidsplannen van nationale en internationale onderzoeksgroepen opstelt en beoordeelt. Tijdens je studie heb je geleerd je vrij te bewegen tussen diverse wetenschappelijke en technologische domeinen, zodat je een prima basis hebt gelegd voor een loopbaan als docent, wetenschapsjournalist of adviseur.
Populaire functies
Afgestudeerde NB studenten beginnen hun carrière vaak met functies als:
- Onderzoeker
- Projectmanager
- Ontwikkelaar
- Softwarespecialist
- Wetenschapsvoorlichter/
journalist - Beleidsmedewerker
- Financieel medewerker
- Adviseur of docent
Wetenschappelijke onderzoekers
- In de wetenschap: Moleculaire geneeskunde, biofysica (met onderwerpen als stamcel- en kankeronderzoek), synthetische biologie en nanowetenschappen.
- In het bedrijfsleven: Wetenschappelijk medewerker of projectmanager voor onderzoek en ontwikkeling bij bedrijven als DSM en Philips.
Commercie & Technologie
- Ontwikkelaar of productspecialist beeldvormings- of nanotechnologische instrumenten.
- Softwarespecialist beeldvorming/gegevensanalyse.
Overheid & Maatschappij
- Wetenschapsvoorlichting/wetenschappelijk onderwijs.
- Wetenschapsorganisaties voor beleid en financiering.
- Redacteur bij een wetenschappelijke uitgeverij.
Kans op de arbeidsmarkt
Met je probleemoplossende vaardigheden heb je een uitstekende kans op een mooie baan. Het bruto startsalaris op basis van 40 uur per week is ongeveer €3000,-. Kijk hier voor meer informatie over de arbeidsmarkt.
Promoveren
Een wetenschappelijke carrière begint met een promotietraject/onderzoekproject. Je werkt in een internationale omgeving en verdiept en verbreedt je kennis in vier jaar tijd middels het Doctoral Education Programme van de Graduate School. Uiteindelijk schrijf je een proefschrift waarin je jouw bijdrage aan de wetenschap vastlegt. Na de promotie mag je jezelf Dr. (PhD) noemen.
De faculteit TNW biedt hier diverse mogelijkheden voor. Veel hoogleraren zijn internationaal beroemd in hun vakgebied en de faculteit is uitgerust met de meest geavanceerde laboratoriumfaciliteiten. Om in aanmerking te komen voor een promotieplek solliciteer je op een beschikbare plek, waarna een selectieprocedure plaatsvindt.
Grootste sectoren
Met NB kan je alle kanten op, de meeste alumni komen terecht in de sectoren:
- Onderzoek
- Consultancy
- Commercie & Technologie
- Overheid & Maatschappij