Archief
24 mei 2022
NWO XS Grants awarded to P&E research on Smart Membranes and Lithium Batteries
Two NWO-XS grants of up to € 50,000 have been awarded by the Dutch Research Council to Professor Thijs Vlugt and to Dr Hanieh Bazyar: Vlugt for his research on safe and efficient recycling Lithium-ion batteries, and Bazyar for her work on developing smart membranes used in waste-water treatment.
23 mei 2022
Tim Horeman in diverse media
19 mei 2022
Echo, het duurzame onderwijsgebouw in gebruik genomen
Vanaf 30 mei wordt het duurzame, interfacultair onderwijsgebouw Echo in gebruik genomen door docenten en studenten. Vanaf het nieuwe collegejaar zullen alle zalen ingeroosterd worden en is de horeca volledig in bedrijf.
12 mei 2022
Designing the perfect piece of chocolate
Is it possible to design edible materials that optimize an eating experience and enjoyment? Physicists and food researchers show that indeed it is.
12 mei 2022
Zwaartekracht financiering voor onderzoek naar levende cellen en herseninteracties
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent een Zwaartekracht-subsidie van 142,7 miljoen euro toe aan zeven topconsortia. Van faculteit 3mE zijn onderzoekers Frans van der Helm en Carlas Smith mede-aanvragers.
12 mei 2022
Jaap Harlaar in diverse media
10 mei 2022
Kamel Hooman benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology
Kamel Hooman is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology bij de afdeling Process & Energy van de faculteit 3mE. Hooman heeft een brede expertise op het gebied van fluid mechanics en heat transfer.
26 april 2022
Koninklijke onderscheiding voor Jaap Harlaar en Maarten van der Elst
Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ontvingen hoogleraren Jaap Harlaar en Maarten van der Elst een koninklijke onderscheiding.
20 april 2022
Drijvende windturbines veranderen alles
Om in 2050 een klimaatneutraal land te worden, moet het aandeel opgewekte duurzame energie op zee fors omhoog. Daarin spelen drijvende windturbines, zonnepanelen en getijdencentrales een cruciale rol.
19 april 2022
TU Delft intensiveert onderzoek drijvende windturbines
Als het aan de Europese Commissie ligt, is alle gebruikte energie in 2050 afkomstig uit duurzame bronnen. Maar om dit doel te kunnen halen, moet er – op grote schaal – gebruik worden gemaakt van drijvende windturbines, stelt Axelle Viré, windexpert aan de TU Delft. ‘Hoewel de techniek momenteel nog in de kinderschoenen staat, is de potentie enorm,’ legt Viré uit. ‘En om die potentie te verzilveren, lanceert de TU Delft het Floating Renewables Lab: een labfaciliteit die alle elementen uit de drijvende windturbineketen en andere offshore hernieuwbare energiebronnen, met behulp van numerieke modellen en AI, aan elkaar knoopt.’
19 april 2022
Arjo Loeve in diverse media
19 april 2022
Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen
Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.
14 april 2022
“Professor, mag ik uw handtekening?”
Leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Mozaïek in Delft vielen van de ene in de andere verbazing tijdens de gastles van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden tijdens “Meet the Professor”. Dit jaar bezochten 33 Delftse hoogleraren diverse basisscholen in Delft om ze kennis te laten maken met wetenschap.
12 april 2022
Meiden uit 3-4 VWO maken kennis met Werktuigbouwkunde
Hoe werken een handprothese en operatietool? Welke duurzame oplossingen zijn er te bedenken voor zwerfafval op het strand? En aan wat voor technische innovaties kun je als studententeam werken? Tijdens Girls’Day 2022 maakten 40 meisjes uit 3 en 4 VWO kennis met de wereld van Werktuigbouwkunde.
11 april 2022
Dingen voelen via het scherm van je smartphone
Stel je voor dat je de penseelstreken van een Van Gogh zou kunnen voelen, de vacht van je huisdier op een foto, de stof van een jurk wanneer je online winkelt of het weefsel in medische beelden. Yasemin Vardar, assistant professor bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR), wil dit in de toekomst mogelijk maken door wrijving modulerende haptische displays te ontwikkelen. Hiervoor ontving zij deze week een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
11 april 2022
Veni’s voor negen Delftse toponderzoekers
Nog eens 78 veelbelovende jonge wetenschappers ontvangen van NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Het gaat om zestig onderzoekers uit het domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en achttien uit de Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), die de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder kunnen ontwikkelen. De Veni’s voor de domeinen ENW en ZonMW werden in december 2021 bekend gemaakt.
08 april 2022
TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek
Tekorten aan olie en gas laten niet alleen de prijzen van gas en benzine maar ook van kunststof, medicijnen en cosmetica stijgen. Om onze maatschappij minder afhankelijk te maken van fossiele bronnen en klimaatverandering tegen te gaan, moet de chemische industrie radicaal veranderen. De afgelopen jaren hebben TU Delft en TNO het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.
21 maart 2022
David Abbink, Timo Melman en Niek Beckers in diverse media
17 maart 2022
ERC Grants for Daniel Tam and Javier Alonso-Mora
Javier Alonso-Mora at the Department of Cognitive Robotics (CoR) has been awarded a European Research Council (ERC) Starting Grant, while Daniel Tam at the Department of Process and Energy (P&E) has been awarded an ERC Consolidator Grant.
16 maart 2022
TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval
Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener.
10 maart 2022
Heike Vallery in diverse media
07 maart 2022
Johan Padding in diverse media
24 februari 2022
TU Delft ontwikkelt een auto die vooruit kan kijken met slimme eco-modus
Delftse robotingenieurs ontwikkelden in samenwerking met Renault de Proactive Eco Mode; een nieuw systeem dat de bestuurder in staat stelt om sneller tot de gewenste snelheid te komen op basis van toekomstvoorspellingen, terwijl hij nog steeds energiezuinig rijdt. Met succes demonstreerden zij het systeem op de Franse wegen.
10 februari 2022
Jenny Dankelman in diverse media
07 februari 2022
Hans Hopman in diverse media
07 februari 2022
Remco Hartkamp in diverse media
03 februari 2022
Onderzoekers brengen inzicht in rol van kinetiek bij vloeistoftransport
Remco Hartkamp, Max Döpke en Fenna Westerbaan van der Meij, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, brengen een nieuw inzicht in de rol van oppervlaktereactiesnelheden van vloeistof bij elektrokinetische transport.
01 februari 2022
NWO KICKstart grant for cross-border projects working on the electrification of the industry
Three promising cross-border collaborative projects of the TU Delft consortium e-Refinery have been granted the electrochemical conversion and materials (ECCM) KICkstart grant by NWO (Dutch Research Council).
24 januari 2022
Wilbert Tabone in diverse media
24 januari 2022
Dariu Gavrila in diverse media
20 januari 2022
Matin Jafarian and Ajay Seth have been awarded a NWO Open Competition Grant
Matin Jafarian, researcher of Delft Center for Systems and Control and Ajay Seth, researcher at BioMechanical Engineering, have been awarded the NWO Open Competition Grant for their unique research.
17 januari 2022
Richard Norte in diverse media
13 januari 2022
Gerjo van Osch in diverse media
11 januari 2022
ERC Starting Grants for two 3mE projects
Sabina Caneva and Richard Norte, researchers of the department of Precision and Microsystems Engineering, have been awarded an ERC Starting Grant by the European Research Council.
23 december 2021
Lucy Bennett in diverse media
23 december 2021
Heike Vallery in diverse media
23 december 2021
Bart De Schutter in diverse media
13 december 2021
TU Delft werkt mee aan ontwikkeling Amsterdams data warmtenet
TU Delft start in samenwerking met infraspecialist Firan, de Gemeente Amsterdam en het AMS Institute het project ‘Digitale Warmte’ in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het doel is om een toekomstbestendig lage temperatuur warmtenet te realiseren in Amstel III Zuid met gebruik van restwarmte dat afkomstig is uit een nabijgelegen datacenter.
13 december 2021
Michaël Wiertlewski in diverse media
13 december 2021