Archief
08 april 2022
TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek
Tekorten aan olie en gas laten niet alleen de prijzen van gas en benzine maar ook van kunststof, medicijnen en cosmetica stijgen. Om onze maatschappij minder afhankelijk te maken van fossiele bronnen en klimaatverandering tegen te gaan, moet de chemische industrie radicaal veranderen. De afgelopen jaren hebben TU Delft en TNO het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.
21 maart 2022
David Abbink, Timo Melman en Niek Beckers in diverse media
17 maart 2022
ERC Grants for Daniel Tam and Javier Alonso-Mora
Javier Alonso-Mora at the Department of Cognitive Robotics (CoR) has been awarded a European Research Council (ERC) Starting Grant, while Daniel Tam at the Department of Process and Energy (P&E) has been awarded an ERC Consolidator Grant.
16 maart 2022
TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval
Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener.
10 maart 2022
Heike Vallery in diverse media
07 maart 2022
Johan Padding in diverse media
24 februari 2022
TU Delft ontwikkelt een auto die vooruit kan kijken met slimme eco-modus
Delftse robotingenieurs ontwikkelden in samenwerking met Renault de Proactive Eco Mode; een nieuw systeem dat de bestuurder in staat stelt om sneller tot de gewenste snelheid te komen op basis van toekomstvoorspellingen, terwijl hij nog steeds energiezuinig rijdt. Met succes demonstreerden zij het systeem op de Franse wegen.
10 februari 2022
Jenny Dankelman in diverse media
07 februari 2022
Hans Hopman in diverse media
07 februari 2022
Remco Hartkamp in diverse media
03 februari 2022
Onderzoekers brengen inzicht in rol van kinetiek bij vloeistoftransport
Remco Hartkamp, Max Döpke en Fenna Westerbaan van der Meij, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, brengen een nieuw inzicht in de rol van oppervlaktereactiesnelheden van vloeistof bij elektrokinetische transport.
01 februari 2022
NWO KICKstart grant for cross-border projects working on the electrification of the industry
Three promising cross-border collaborative projects of the TU Delft consortium e-Refinery have been granted the electrochemical conversion and materials (ECCM) KICkstart grant by NWO (Dutch Research Council).
24 januari 2022
Wilbert Tabone in diverse media
24 januari 2022
Dariu Gavrila in diverse media
20 januari 2022
Matin Jafarian and Ajay Seth have been awarded a NWO Open Competition Grant
Matin Jafarian, researcher of Delft Center for Systems and Control and Ajay Seth, researcher at BioMechanical Engineering, have been awarded the NWO Open Competition Grant for their unique research.
17 januari 2022
Richard Norte in diverse media
13 januari 2022
Gerjo van Osch in diverse media
11 januari 2022
ERC Starting Grants for two 3mE projects
Sabina Caneva and Richard Norte, researchers of the department of Precision and Microsystems Engineering, have been awarded an ERC Starting Grant by the European Research Council.
23 december 2021
Lucy Bennett in diverse media
23 december 2021
Heike Vallery in diverse media
23 december 2021
Bart De Schutter in diverse media
13 december 2021
TU Delft werkt mee aan ontwikkeling Amsterdams data warmtenet
TU Delft start in samenwerking met infraspecialist Firan, de Gemeente Amsterdam en het AMS Institute het project ‘Digitale Warmte’ in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het doel is om een toekomstbestendig lage temperatuur warmtenet te realiseren in Amstel III Zuid met gebruik van restwarmte dat afkomstig is uit een nabijgelegen datacenter.
13 december 2021
Michaël Wiertlewski in diverse media
13 december 2021
Ad van Wijk in diverse media
13 december 2021
Klaas Visser in diverse media
Het lijkt een ouderwetse stoomboot met twee hoge schoorstenen. In werkelijkheid zeilt het 154 meter lange vrachtschip SC Connector –met moderne voortstuwing op windenergie– de haven van Rotterdam binnen. „Een belangrijke ontwikkeling.”
09 december 2021
TU Delft gaat binnen SH2IPDRIVE maritieme sector helpen vergroenen
25 ondernemingen en kennisinstellingen in de maritieme industrie hebben zich verenigd binnen SH2IPDRIVE: Sustainable Hydrogen Integrated Propulsion Drives. In dit innovatieprogramma gaan ze samen aan de slag om scheepvaart op waterstof mogelijk te maken.
09 december 2021
Tim Horeman in diverse media
06 december 2021
Richard Norte in diverse media
06 december 2021
Ivo Pothof in diverse media
06 december 2021
Burak Eral in diverse media
03 december 2021
Grijpen of laten glijden: robots hebben menselijke tastzin nodig
Hoe kunnen mensen direct de gladheid van een oppervlak inschatten en hun greep aanpassen, bijvoorbeeld als ze een nat glas oppakken? Onderzoekers hebben aangetoond dat er sprake is van een (radiale) uitrekking van de huid van de vingertop bij de waarneming van gladheid tijdens het eerste contact. Dit is nuttige informatie voor de robotica, bijvoorbeeld om prothesen en grijpers te verbeteren. De resultaten worden gepubliceerd in PNAS.
30 november 2021
Onderzoek naar modder vergt multidisciplinaire aanpak
Mudnet, het Delftse multidisciplinaire team dat bestaat uit maritieme -en civiele ingenieurs die onderzoek doen naar de eigenschappen van modder, won deze week de NWO ‘Team Science Award’. Het team werd geprezen om de grote diversiteit aan expertise in dit onderwerp.
29 november 2021
Nierstenen beter begrijpen door 'nier op een chip'
Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een zogeheten ‘nier op een chip’. Door de pH en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, kon de vorming van de nierstenen worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.
29 november 2021
Miguel Bessa in diverse media
24 november 2021
TU Delft maakt een van 's werelds meest precieze microchipsensoren - dankzij een spinnenweb
Een team onderzoekers van de TU Delft is erin geslaagd een van 's werelds meest precieze microchipsensoren te ontwerpen; het apparaat kan functioneren bij kamertemperatuur, een 'heilige graal' voor kwantumtechnologieën en detectie.
23 november 2021
Arjo Loeve in diverse media
18 november 2021
Wiebren de Jong in diverse media
18 november 2021
David Abbink in diverse media
15 november 2021
NWO Open Competition Grant for Sabina Caneva
In her research project ‘MechanoPore’ Sabina Caneva works on the development of programmable, shape-shifting DNA origami nanovalves for size-selective delivery of biomolecules across cell membranes. The NWO Domain Board Science has awarded Caneva for her research in the Open Competition Domain Science-XS.
12 november 2021
Delftse robotingenieurs verschuiven focus van technologie naar de mens
De focus in robotontwikkeling ligt normaal gesproken op de techniek, of het versnellen van productieprocessen. De TU Delft legt daarentegen nu de focus op mensen, met name naar vakmensen in fysieke beroepen.