Verborgen Hortus – citizen science project
De biodiversiteit gaat achteruit. Als Hortus Botanicus spelen wij natuurlijk al een grote rol in het behouden van biodiversiteit, maar we willen graag weten hoe we nog meer kunnen bijdragen. Daarom gaat de Hortus in 2024 uitgebreide inventarisaties van de biodiversiteit in onze tuin uitvoeren. Naast de jaarlijkse nestvogeltellingen van de Vogelwacht en andere inventarisaties van o.a. vleermuizen, willen we dit jaar nog beter in kaart gaan brengen wat er in onze tuin groeit, bloeit en leeft. En daar kunt u bij helpen!
Wat gaan we inventariseren? Naast vogels gaan we ook kijken naar wilde zoogdieren, nachtvlinders, insecten, spinnen, weekdieren, mossen, korstmossen, paddenstoelen en diatomeeën. Verschillende experts gaan ons daarbij helpen, waarvan velen zijn verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden, maar ook andere experts, ecologen en enthousiaste hobbyisten gaan meedoen. In de komende maanden gaan we diverse van deze experts uitnodigen om lezingen te geven en in de Hortus samen met u inventarisaties uit te voeren. Het programma start in april met een lezing en rondleiding door ecoloog Kees Mostert.
Wat kunt u als bezoeker doen? Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als u bij ons in de Hortus een interessante kever, slak, noem maar op, denkt te zien, maak dan een foto met uw smartphone. Vervolgens gaat u uw waarneming invoeren in de ObsMapp app die gelinkt is aan waarneming.nl, het grootste natuurplatform van Nederland en België. U moet daarvoor deze app wel eerst op uw telefoon installeren. Klik vervolgens in het startscherm van de app rechts onderin op de knop ‘Handleiding’ voor meer informatie.
Alle foto’s die worden ingevoerd worden uiteindelijk door een expert bekeken waarna de afgebeelde soort wordt geïdentificeerd. En al die data zorg voor steeds meer gegevens over de biodiversiteit en levert soms heel verrassende nieuwe ontdekkingen op. Dus wie weet, ontdekt u wel een soort die nog nooit eerder hier is waargenomen!
De precieze datum en informatie over het hele programma staat binnenkort op de website.
Programma
21 april - 11:00 Start project met een lezing en rondleiding door ecoloog Kees Mostert
5 mei - 14:00 Dr Maarten Christenhusz lezing over zeldzame en bedreigde planten, gevolgd door een varenwandeling
20 juli - 10:00 Harold Timans wandeling 'De wereld van korstmossen'
Foto’s door Kees Mostert