News formats

Homepage format

To top

News format - Overview

31 oktober 2024

Een rudimentaire quantum-netwerkverbinding tussen Nederlandse steden

Een rudimentaire quantum-netwerkverbinding tussen Nederlandse steden

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van QuTech heeft een netwerkverbinding gerealiseerd tussen quantumprocessoren over een grootstedelijke afstand. Hun resultaat is een belangrijke stap voorwaarts van de eerste onderzoeksnetwerken in het lab naar het toekomstige quantuminternet. Het team ontwikkelde volledig zelfstandig werkende knooppunten en integreerde deze met bestaande glasvezel internetkabels, waardoor een 25 km lange quantumverbinding mogelijk werd. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Science Advances.

31 oktober 2024

Bachelorstudenten ontwikkelen model voor beter inzicht in chemisch proces hernieuwbare brandstof

Bachelorstudenten ontwikkelen model voor beter inzicht in chemisch proces hernieuwbare brandstof

Een groep bachelorstudenten van de TU Delft heeft tijdens hun minor Computational Science and Engineering een nieuw model ontwikkeld dat molecuuleigenschappen van alkanen nauwkeurig voorspelt. Deze kennis is cruciaal voor de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen.

29 oktober 2024

Grote opeenhoping van smeltwater ontdekt in Groenlandse ijskap

Grote opeenhoping van smeltwater ontdekt in Groenlandse ijskap

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, onthult een aanzienlijke hoeveelheid smeltwater binnen de Groenlandse ijskap, dat er tijdelijk ligt opgeslagen gedurende de zomermaanden. Het is een internationale groep onderzoekers voor het eerst gelukt om het smeltwater te kwantificeren, aan de hand van plaatsbepalingsgegevens. Deze ontdekking stelt bestaande modellen over hoe ijskappen bijdragen aan de wereldwijde zeespiegelstijging op de proef.

28 oktober 2024

TU Delft en Urenco investeren samen in nucleair talent

TU Delft en Urenco investeren samen in nucleair talent

Uraniumverrijker Urenco en TU Delft gaan samenwerken in de ontwikkeling van nieuwe generaties nucleaire wetenschappers. Urenco steunt gedurende drie jaar het Delft Excellent Laboratory Facilities for Innovation and Nuclear Education (DELFINE) programma voor een grotere pool van nucleair talent dat kan werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

28 oktober 2024

Statement RvT

To top

To top

Card format

Onderzoekers overhandigen Position Paper aan Tweede Kamer

Uit naam van het TU Delft PowerWeb Institute overhandigen onderzoekers Kenneth Brunninx en Simon Tindemans op 14 november 2024 een Position Paper aan de Tweede Kamer, met een mogelijke oplossing voor de grote netwerkcapaciteit-problemen die in Nederland steeds vaker opspelen. Waarschijnlijk haalt Nederland de klimaatdoelen 2030 niet, en dat komt onder andere doordat de grote industrie niet snel genoeg kan overstappen op elektriciteit, mede doordat er steeds vaker problemen ontstaan rondom netwerkcapaciteit en netcongestie. Naar alle waarschijnlijk zullen die problemen dit decennium eerst zelfs toenemen, voordat ze kunnen afnemen, stellen de onderzoekers. De oplossing die de onderzoekers van het TU Delft PowerWeb Institute aanbieden, is de ‘flexibele backstop’. Met een flexibele backstop kan de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt worden zonder aan veiligheid of betrouwbaarheid in te winnen. Een flexibele backstop is een veiligheidsmechanisme dat automatisch en op korte termijn de hoeveelheid elektriciteit vermindert die een elektrische eenheid van het elektriciteitsnet kan onttrekken (een elektrische laadpaal of een warmtepomp) en leveren (een PV-installatie). Het is een klein apparaatje dat is aangesloten of ingebouwd in een elektrische eenheid, zoals een laadpaal of warmtepomp, en dat ‘communiceert’ met de distributienetwerkbeheerder. In geval van extreme stress op het netwerk geeft de netwerkbeheerder een signaal aan het apparaat om de hoeveelheid stroom te beperken. Duitsland heeft recent een vergelijkbaar systeem ingevoerd met elektrische laadpalen. De backstop wordt enkel geactiveerd in periodes van acute congestieproblemen, nadat alle andere maatregelen uitgeput zijn. “Het opwaarderen van het elektriciteitsnetwerk blijft essentieel, maar zal in de praktijk nog jaren duren. Er is dus behoefte aan kortetermijnoplossingen die geïntegreerd kunnen worden in de langetermijnplanning. Wij, de leden van het TU Delft PowerWeb Institute, roepen de overheid, netwerkbeheerders en regulator op om de flexibele backstop als extra veiligheidsmaatregel voor het netwerk te onderzoeken”, aldus de onderzoekers. Het gehele Paper is hier te lezen. Kanneth Brunninx is universiteit hoofddocent bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management, waar hij met kwantitatieve modellen energiebeleid en marktontwerp evalueert met als doel CO2-uitstoot te verminderen. Simon Tindemans is universitair hoofddocent in de Intelligent Electrical Power Grids groep van faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij doet onder andere onderzoek naar onzekerheid en risicomanagement voor elektriciteitsnetwerken. Het TU Delft PowerWeb Institute ontwerpt het elektriciteitsnetwerk van de toekomst.

To top