TU Delft Health College: AI in gezondheidszorg, tussen hype en hoop

03 juni 2024 19:00 t/m 22:00 - Locatie: Aula TU Delft Auditorium | Zet in mijn agenda

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt vaak gezien als de wonderoplossing voor de groeiende uitdagingen in de gezondheidszorg. En toch haalt minder dan 2% van de AI-innovaties de kliniek. Laat staan dat er aan het bed besluiten mee worden genomen. In dit health college leer je alles over de hype en de potentie van AI, en de rol die de zorgprofessional, ingenieur en patiënt spelen bij de succesvolle introductie ervan.

 

De gezondheidszorg staat voor immense uitdagingen: een toenemende zorgvraag, personeelstekorten, en een stijgende administratieve druk die de aandacht van zorgprofessionals van hun patiënten weghaalt. AI lijkt veelbelovend en kan potentieel helpen dit allemaal op te lossen. Maar zijn we al zo ver? En zo niet, hoe komen we met AI dan wél tot een duurzaam zorgmodel?

 

Met zorg gemaakte AI

Als leek en mogelijk toekomstig patiënt zien we een krantenbericht als ‘Nieuw AI-systeem kan het opsporen van beroertes flink versnellen’ als een oplossing. Maar bij Michel van Genderen (Erasmus MC), internist-intensivist, roept dit juist kritische vragen op. Hoe is het model tot stand gekomen, hoe wordt het beheerd, hoe zorgen we dat het blijft doen wat het beloofd te doen, en hoe kan ik waarborgen dat het ook voor mijn patiëntenpopulatie meerwaarde heeft? “Het laatste wat we willen is dat een AI model schade toebrengt aan een patiënt of bepaalde groepen benadeeld,” zegt hij. “Wat mij betreft moeten we de validatie van AI net zo inrichten als bij medicijnen. Vaste principes en vaste stappen, zodat we het allemaal op dezelfde uitlegbare manier ontwikkelen. En waarmee het schaalbaar en verantwoord in de kliniek kan worden geïmplementeerd.”

 

Technisch correct is slechts het begin

Ook dan zijn we er volgens Jacobien Oosterhoff (TU Delft) nog niet. “Met een AI-model dat technisch correct, ethisch verantwoord en klinisch relevant is, staat nog helemaal niet vast dat het ook daadwerkelijk meerwaarde heeft en gebruikt gaat worden. De vertaalslag van model naar kliniek heeft mijn focus. ” Daarvoor moeten alle belanghebbenden goed samenwerken: de zorgprofessional als gebruiker, de ingenieur en datawetenschapper als modelontwikkelaars, maar ook de jurist en de specialist in bestuur en beheer. Daarbij is natuurlijk ook heel belangrijk wat de patiënt ervan vindt dat een medische beslissing met ondersteuning van AI gemaakt wordt. “De AI-techniek is ver gekomen. Nu is het aan de mens om dit tot een succes te maken - juist met de mens centraal.”

 

Meer dan medische beslissingen

Dus, wil je weten hoe we de tijd van ronkende krantenkoppen achter ons gaan laten, omdat AI dan (eindelijk) de beloftes heeft waargemaakt? Kom dan op 3 juni naar het TU Delft Health College 'AI in de zorg: tussen hype en hoop'

Oh, en mocht je denken dat AI met name van meerwaarde is bij hoog-specialistische zorg, zoals een kankerdiagnose of al-dan-niet ontslag vanaf de intensive care, ook dan is dit health college zeer de moeite waard. Geloof het of niet, méér AI is méér handen aan het bed.

 

Het TU Delft Health College 'AI in de zorg: tussen hype en hoop' vind op 3 juni 2024 om 19.00 uur plaats in de aula van de TU Delft. Uw gastvrouw deze avond is Sietske Rozie.