Epic Party: Kostuum, cultuur en controverse

17 oktober 2024 09:00 t/m 17 januari 2025 18:00 - Locatie: TU Delft Library, Treasury | Zet in mijn agenda

De Delftse studentenmaskerade van 1903

Hoe zou een episch studentenfeest in Delft er meer dan 120 jaar geleden uitzien? Stel je voor dat de stad verlicht is met fakkels en vuurkorven, dat er livemuziek is, dat studenten in uitgebreide kostuums door de straten paraderen, sommigen te paard, op weg naar feesten in weelderig versierde hallen. Duizenden bezoekers komen om getuige te zijn van het spektakel.

Studenten maskerades 

In de negentiende eeuw organiseerden Delftse studenten elke vijf jaar maskerades als onderdeel van de lustrumvieringen. Deze kleurrijke optochten trokken duizenden bezoekers en vormden een belangrijk onderdeel van de vieringen van de Koninklijke Academie, het Delftsch Studenten Corps en de relatie met de stad Delft.  

Herbeleving van Byzantijnse weelde 

De maskerade van 1903 was gebaseerd op de Keizerlijke Ommetocht van Nikephoros II Phocas in 963. Dit spektakel was meer dan een theatrale voorstelling, het was een grootschalige herbeleving van Byzantijnse weelde met indrukwekkende kostuums, decors en muzikale omlijsting. De maskerade was een podium, een symbool dat de grandeur en culturele superioriteit van de studenten toonde, evenals diens bekwaamheden en waarde voor de stad Delft. 

De stad vol licht, muziek en kostuums

 De maskerade bestond uit twee optochten door Delft, waarbij de stad 's avonds sfeervol verlicht werd met fakkels en vuurkorven. Tussen de optochten door konden bezoekers tegen betaling het feestterrein betreden om verklede personages en muziek te bewonderen. De medewerking van kunstenaars droeg bij aan een ongekende focus op authenticiteit en historische nauwkeurigheid. Kostuums werden gemaakt van luxe materialen, zoals zijde uit Smyrna en edelstenen uit Bohemen en Parijs. Alles, van de versieringen van feestzalen tot de muziek, was zorgvuldig ontworpen om de historische illusie te versterken. 

Een einde aan de traditie 

Hoewel de maskerades aanvankelijk bedoeld waren om studenten in een positiever daglicht te stellen, werd het evenement steeds meer een exclusief elite feest, wat leidde tot groeiende kritiek. De veranderende maatschappelijke opvattingen over dit uitbundige spektakel in combinatie met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog betekende het definitieve einde van de traditionele studentenmaskerades.  

Voor extra informatie over de tentoonstelling, bezoek: https://erfgoed.tudelft.nl/nl/publications/epic-party

Tekeningen door Paul Tetar van Elven, gebundeld in het ‘Historisch overzicht van de maskerade voorstellende: de ommetocht van Nikephoros II Phocas binnen Byzanthium ... in 963’, door leden van het Delftsch Studentencorps, Waltman 1903. TU Delft Library, Trésor Collectie, oclc 69024098

De originele tekeningen van deze maskerade zijn onderdeel van de Trésor collectie - een van de bijzondere collecties van de TU Delft Library - en omvat zeldzame en historische boeken, kaarten en manuscripten.

Op afspraak is de collectie te bezichtigen in de Trésor leeszaal.