22 maart 2022 - De aanmelding is gestart

Programma

13:00 – 13:20

Opening

13:20 - 13:25

Thema introductie: Het belang van een lerende organisatie
13:25 - 14:20

Waarom lukt het op dit moment niet om de zorg verder te verbeteren?

14:20 - 14:40

Pauze

14:40 - 14:45 Thema introductie: de veerkrachtige zorgprofessional
14:40 - 15:40

Wat hebben we nu nodig om de zorg anders te organiseren

15:40 - 15:45 Thema introductie: Leiderschap en cultuur
15:45 - 16:40 Hoe gaan we de komende jaren samen het zorgsysteem effectiever maken?
16:40 - 16:50 Vragen en commentaar van de zaal
16:40 - 17:00 Samenvatting van de dag en vooruitblik op SLIM 2026
17:00 - 18:00 Borrel en netwerken

Thema's

Lerende organisatie

In de zorg wordt veel geïnvesteerd in het leren en voorkomen van fouten of het leren van best practices. Ondanks deze inspanningen blijkt het lastig om structureel te leren en de PDSA cyclus (Plan, Do, Study, Act cyclus) goed te doorlopen. Daarom worden steeds dezelfde type fouten gemeld. Hoe komt het dat het zo lastig is om te leren van zorguitkomsten (zowel van fouten en best practices)? Het lerend vermogen van een organisatie wordt bepaald door de kwaliteit van de output van de evaluatie van zorg, de geleerde lessen en gedefinieerde verbetermaatregelen. Maar daarnaast ook de manier waarop dit leren in de gehele organisatie is geïmplementeerd. 

Voor dit organiserend leren zijn twee conceptuele randvoorwaarden essentieel. Ten eerste, (infra)structurele organisatie-aspecten zoals werkprocessen en procedures, en hoe deel je de leermomenten van deze processen? Ten tweede, het lerend vermogen van een organisatie. Dit betreft de betrokkenheid van leidinggevenden en leiderschap, openheid en ruimte om te experimenteren, kennisoverdracht en integratie, maar ook interactie met externe omgevingen. Het leveren van optimale zorg vraagt om een veerkrachtige zorgprofessional die kan samenwerken in een psychologisch veilige omgeving. Hoe zorgen we voor een open en veilige omgeving waar het management bij betrokken is?

Veerkrachtige professional

De veranderingen in de huidige gezondheidszorg vragen veel van de zorgprofessional. De verschuiving van individuele prestaties naar teamwork, van verticale hiërarchie naar horizontale netwerken, en  van professionele autonomie naar verantwoording afleggen. Daarnaast wil de eerder volgzame patiënt nu actief betrokken zijn bij het gehele proces en alle beslissingen. Hierdoor neemt het risico op burn-out bij zorgprofessionals toe en zijn mentaal vitale, oftewel ‘bevlogen’, mensen nodig. Voor bevlogenheid in de zorg is het essentieel dat er een goede balans is tussen stressoren en energiebronnen. Daarbij is bevlogen leiderschap essentieel. Het leveren van optimale zorg vraagt om een veerkrachtige zorgprofessional die kan samenwerken in een veilige omgeving (Just Culture). Dit betekent dus veerkracht op niveau van de individuele zorgprofessional, alsmede op organisatieniveau.

Vanuit de NFU zijn bij alle Nederlandse ziekenhuizen initiatieven opgehaald die de veerkracht van de professionals mogelijk vergroten. De huidige aanpak lijkt te fragmentarisch en zonder gezamenlijk doel. Er ontbreekt een overkoepelende aanpak. De vraag is: waar valt de meeste winst te behalen? Het vergroten van de veerkracht van een individu of het optimaliseren van het systeem waar ze in moeten werken? Het investeren in vergroten van veerkracht die de professionals moet ondersteunen of kunnen we niet beter investeren in het beter inrichten van het systeem; de organisatie? Een systeemwereld die de leefwereld ondersteund. Daar is leiderschap voor nodig.

Leiderschap en cultuur

De eisen aan goede en betaalbare zorg zijn de laatste jaren sterk veranderd. Het moet beter, veiliger,  en goedkoper. En de zorgverlener, die moet zich vooral veerkrachtig tonen. Deze doelstellingen kunnen conflicteren met elkaar. Om met deze conflicten om te gaan hebben we processen, structuren, protocollen en checklists ontworpen en ingezet. Maar laten we eerlijk zijn; de manier waarop zorgverleners in de praktijk omgaan met conflicterende doelstellingen, verschilt wezenlijk van de papieren wereld. Soms omdat de papieren wereld niet in bepaalde situaties voorziet of juist onmogelijke eisen stelt. En in die gevallen wordt er sterk geleund op het oplossingsvermogen van individuele zorgprofessionals of de teams waarin ze samenwerken. Dat zelf-oplossend vermogen accepteren vraagt wel een ondersteunende cultuur en leiderschap, ook als het een keer niet goed afloopt. Zijn cultuur en leiderschap 'silver bullets' om zorgprofessionals de ruimte te geven om waar nodig af te wijken van protocollen en zo ja, hoe moet dat worden ingevuld zodat het geen loze termen blijven?

Dagvoorzitter: Karlijn Meinders

Karlijn Meinders houdt zich als presentator en programmamaker bij BNR Nieuwsradio bezig met de thema's techniek en wetenschap. Ze presenteerde het wekelijkse programma de BNR Techniektour en maakt op het moment de dagelijkse wetenschapsrubriek die live te horen is in de middag.

Sprekers

Catharina van Oostveen

Senior adviseur wetenschap & principal investigator (PI) Spaarne Gasthuis

Catharina van Oostveen is werkzaam als senior adviseur wetenschap en principal investigator (PI) in het Spaarne Gasthuis, waar zij zich bezighoudt met beleid en onderzoek naar de professionalisering van verpleegkundigen.

Ronnie van Diemen

Directeur-generaal Curatieve Zorg

Als directeur-generaal Curatieve Zorg houdt Ronnie van Diemen zich bezig met o.a. acute- en eerstelijnszorg, geneesmiddelen en medische technologie en passende zorg. Daarvoor was Ronnie sinds 2012 inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. En vervulde ze diverse bestuursfuncties in de curatieve zorg en GGZ. Van huis uit is zij kinderarts-nefroloog.

Ian Leistikow

Inspecteur en adviseur Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd

Ian Leistikow is inspecteur en adviseur bij de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd en bijzonder hoogleraar ‘overheidstoezicht op kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg’ aan de Erasmus School of Health Policy & Management. Sinds 2011 zit hij in de adviesraad van het the International Forum on Quality and Safety in Healthcare.

Jan Kremer

Hoogleraar patiëntgerichte innovatie Radboudumc en Speciaal gezant passende zorg Zorginstituut Nederland

Kremer heeft een passie voor patiëntgerichte innovatie en kwaliteit. Met zijn 25 jaar werkervaring als medisch specialist verbindt hij de Raad met de praktijk van de gezondheidszorg. Hij is sinds 1 januari 2015 raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Kremer is gynaecoloog, hoogleraar patiëntgerichte innovatie en strategisch adviseur in het Radboudumc. Na afronding van zijn opleiding gynaecologie in 1996 werkte Kremer als hoofd van het IVF-team. In 2003 initieerde hij de 'Digitale IVF Poli', een online community van de IVF-patiënten in de Nijmeegse kliniek, waar patiënten onder andere hun medisch dossier online kunnen beheren. Dit is bekroond met meerdere prijzen en is inmiddels opgeschaald. In 2007 werd Kremer benoemd als hoogleraar voortplantingsgeneeskunde. Met Prof. Bas Bloem richtte hij in 2009 MijnZorgnet op, een platform voor digitale poli's en persoonlijke gezondheidsdossiers.

Eerder bekleedde hij verschillende bestuursfuncties bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de IVF Werkgroep, Dutch Society of Reproductive Medicine, European Society of Human Reproduction and Embryology en SQUART. Ook was hij voorzitter van verschillende richtlijntrajecten en van de NVOG-commissies over invriezen van eicellen en morele contra-indicaties voor IVF.

Nevenfuncties:

  • Lid van de Raad van Toezicht van OLVG en Ksyos
  • Speciaal Gezant Passende Zorg bij Zorginstituut Nederland.
  • Adviseur bij Strategy&
  • Voorzitter Raad van Toezicht OLVG
  • Lid Raad van Commissarissen Ksyos

Motto: Gezondheid is te kostbaar om alleen aan zorgverleners over te laten.

Jaap Hamming

Chirurg LUMC en hoofd van de Vaatchirurgie

Jaap Hamming is chirurg in het LUMC en hoofd van de Vaatchirurgie. Tot 2020 was hij Opleider Heelkunde en in die rol landelijk betrokken geraakt bij Patientveiligheid als trekker om dit onderwerp meer aandacht te geven in de modernisering van de medische vervolgopleiding. Zijn belangstelling richt zich op het inbrengen van moderne veiligheidsdenken in de dagelijkse praktijk en onderzoekt dit ook wetenschappelijk. 

Ad Melkert

Voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Ad Melkert is sinds december 2018 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Na zijn zestienjarige periode in de Haagse politiek als Tweede Kamerlid, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en fractievoorzitter van de PvdA, was hij Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank en Onder-Secretaris-Generaal bij het Ontwikkelingsprogramma van de VN en van 2009 tot 2011 als VN-gezant voor Irak. In 2016 werd hij benoemd Staatsraad in buitengewone dienst bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Tot zijn nevenfuncties behoren op dit moment onder meer het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van Florence (ouderenzorg) en binnenkort van de Raad van Commissarissen van De Alliantie (woningcorporatie) alsmede het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Post NL.

Paul Buijsingh

Docent en module manager TU Delft & kwartiermaker Ministerie van I&W

Paul Buijsingh heeft meer dan 35 jaar ervaring in de HSE kritische petro-chemische industrie. Functies bij Shell als fabrieks manager, global manager Proces Veiligheid en directeur Chemie Nederland, staan aan de basis van zijn ervaring met het managen van veiligheid waar Mensen, Werkprocessen en Apparatuur samen komen.  Meest recent heeft Paul gewerkt op de TU Delft als docent en module manager HSE Beleid & Strategie, bedrijfs veiligheidsadviseur, en als kwartiermaker voor het ministerie van I&W (Safety Delta Nederland).

Stephanie Klein Nagelvoort-Schuin

Lid Raad van Bestuur van het UMCG

Sinds oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het UMCG, vanuit een achtergrond als internist acute geneeskunde, hoogleraar, opleider en afdelingshoofd interne geneeskunde in het Erasmus MC. Haar onderzoekslijn is gericht op de toekomst van de zorg waarbij digitalisering, ehealth, opleiding en data geïnformeerd werken kernbegrippen zijn.