Twee alumni winnen Marina van Damme beurs
Dit jaar gaat de Marina van Damme beurs niet naar één, maar naar twee vrouwelijke TU-alumni. Zowel Andrea Mangel Raventos als Hanneke Stenfert krijgen negenduizend euro voor verder onderzoek.
De Marina van Damme beurs is bedoeld om de carrières van jonge, vrouwelijke alumni een boost te geven. Dr.ir. Marina van Damme stelt hiervoor elk jaar geld beschikbaar en het Universiteitsfonds Delft organiseert de uitreiking. De jury vond het dit jaar zo lastig om te kiezen, dat besloten werd twee winnaars te selecteren: Andrea Mangel Raventos (Technische Natuurwetenschappen) en Hanneke Stenfert (Bouwkunde).
Andrea Mangel Raventos (links) en Hanneke Stenfert. (Foto: Sam Rentmeester)
Hartelijk gefeliciteerd! Hadden jullie verwacht de beurs te winnen?
Mangel Raventos: “Eerlijk gezegd niet. Vooraf probeerde ik niet al te enthousiast te raken, zodat ik mijn verwachtingen enigszins kon temperen.”
Stenfert: “Ook ik had geen verwachtingen. Andrea is een zeer goede kandidaat, dus ik was vooral dankbaar voor deze kans.”
Hanneke, een van de belangrijkste punten in je plan is om casestudies uit te voeren. Kun je daar meer over vertellen?
Stenfert: “Ik heb als architect een eigen bedrijf, Open Kaart. Ik ben geïnteresseerd in wat plekken betekenen voor mensen en hoe je een prettige, leefbare woon- en werkomgeving tot stand brengt in samenwerking met ontwerpers, andere professionals en gebruikers. Sinds 2014 heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van co-creatie. Co-creatie is als discipline niet heel bekend, daarom wil ik er graag een bijdrage aan leveren. Deze beurs geeft mij daartoe de mogelijkheid. Ik krijg nu de kans om een aantal internationale case-studies te bestuderen en met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan de academische wereld.”
Welke plekken wil je bezoeken?
Stenfert: “Daar ben ik nog niet over uit, maar Chili staat bovenaan mijn lijst. In dat land is een bedrijf gevestigd dat al jarenlang experimenteert met co-creatie als leefvorm.”
Andrea, op dit moment ben je halverwege je PhD bij ME. Waar wil je de beurs aan besteden?
Mangel Raventos: “Naast mijn onderzoek naar hoe we in de toekomst energie zullen produceren en consumeren, ben ik ook erg geïnteresseerd in het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden zoals leiderschap en communicatie. Ik heb me daarom aangemeld voor het Homeward Bound Project. Dit is een internationaal programma waar ontwikkeling van deze vaardigheden centraal staat, maar dat ook aandacht vestigt op de wereldwijde ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities. Dit programma sluit af met een expeditie van drie weken naar Antarctica.”
Wat zijn je doelen op korte en lange termijn?
Mangel Raventos: “Allereerst wil ik mijn PhD afmaken. Met wat ik tijdens het Homeward Bound Programma leer, hoop ik meer duidelijkheid te krijgen over de richting die ik mijn carrière wil geven. Op dit moment neig ik naar wetenschapscommunicatie met een focus op klimaatactie. Mijn doel voor de lange termijn is om te werken aan het slechten van de barrières die vrouwen weerhouden om leidinggevende posities te bekleden.”
Stenfert: “Op korte termijn wil ik drie co-creatieve projecten bezoeken en analyseren. Op de lange termijn wil ik blijven werken aan het ontwikkelen van co-creatie als discipline. Ik hoop hier met mijn opgedane expertise een belangrijke bijdrage aan te leveren.”
MARINA VAN DAMME BEURS
De Marina van Damme beurs wordt jaarlijks toegekend aan getalenteerde vrouwelijke alumni van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente of de Universiteit van Wageningen. De beurs bedraagt negenduizend euro en wordt mogelijk gemaakt door dr.ir. Marina van Damme. Zij behaalde haar master aan de TU Delft in 1953 en was de eerste vrouwelijke student die promoveerde aan de voormalige Technische Universiteit Twente in 1965. <<