Samen met bedrijfsleven werken aan innovatie
‘TU Delft sloopt laatste muur tussen wetenschap en bedrijfsleven’ kopte het Financieele Dagblad in februari. Geen nood, de universiteit blijft een plaats voor onderzoek en onderwijs. Daarnaast werkt de TU steeds meer samen met bedrijven aan versnelde innovatie. Collegevoorzitter Tim van der Hagen legt het uit.
In februari lanceerden we X!Delft, een nieuw programma waarbinnen we samenwerken met grote bedrijven en financiële instellingen. Niet aan specifieke projecten, zoals in het verleden vaak in de vorm van contractonderzoek gebeurde, maar juist in brede zin: kunnen nieuwe technologieën leiden tot nieuwe producten of businessmodellen?
Dat alles vanuit onze filosofie dat wat we doen, impact moet hebben voor een betere samenleving. Zo kijken we met Heineken naar circulaire productie en met VolkerWessels naar het terugbrengen van hun CO₂-voetafdruk.”
Fieldlabs
“Die lancering was de aanleiding voor de kop in het FD. X!Delft is echter slechts een van de manieren waarop we onze samenwerkingen uitbreiden. Met Ahold Delhaize sloten we vorig jaar een overeenkomst om toepassingen voor robotica in de retail te verkennen. Verder hebben we de afgelopen jaren een flink aantal fieldlabs opgezet. Het Researchlab Autonomous Shipping bijvoorbeeld, waar alle partijen die bij de ontwikkeling van autonoom varen betrokken zijn – onderzoekers, ondernemers en overheden – elkaar ontmoeten. The Green Village, ons openluchtlab waar we werken aan oplossingen voor wateroverlast in de stad, of testen of waterstofgas een alternatief kan zijn voor aardgas.”
Medische Samenwerking
“Verder werken we intensief samen met onze collega-universiteiten in Leiden en Rotterdam. Op de campus is dat terug te zien bij HollandPTC, het behandel- en researchcentrum voor protonentherapie dat we met het Erasmus MC en het LUMC hebben opgericht. Vorig jaar hebben we de banden met het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) nog nauwer aangetrokken, zodat we geneeskunde, technologie en de sociale wetenschappen met elkaar kunnen verbinden om complexe vraagstukken op het terrein van gezondheid en gezondheidszorg aan te kunnen pakken.”
Incubators
“Ook de bedrijvigheid op de campus neemt gestaag toe. Onze incubators Yes!Delft en Yes!Delft Labs bieden een plek aan tientallen innovatieve start-ups die voortkomen uit Delftse kennis. En met succes: vorig jaar stond Yes!Delft op de tweede plek in de wereldranglijst voor universitaire bedrijfsincubators. Samen met het ASR Dutch Science Park Fund verkennen we inmiddels de mogelijkheden om een verzamelgebouw te realiseren voor scale-ups vanuit Yes!Delft en voor andere ondernemers die zich op de campus willen vestigen. Bedrijven als Applikon Biotechnology, VSL, Exact en 3M gingen hen voor en elektronicaconcern ABB volgt binnenkort.”
Ontmoetingen zijn een belangrijk onderdeel van het innovatieproces; ontmoetingen die kunnen leiden tot inspiratie, kruisbestuiving en nieuwe samenwerkingen
Co-creatie
“Al met al zijn we aan het uitgroeien tot een universiteit 4.0: een innovatie-ecosysteem waarbinnen we samen optrekken met bedrijven, overheden en andere kennisinstellingen om de resultaten van onderzoek sneller bij markt en maatschappij te krijgen. Dat is nodig, want uitdagingen als de energietransitie, grondstoffenschaarste, een dichtslibbend wegennet, stijgende zeespiegel en dalende grondwaterstand zijn hoogst urgent. Het oude model, waarbij onderzoeksresultaten al dan niet tot verdere ontwikkeling kwamen in het bedrijfsleven, werkt dan niet meer. Die innovatieketen kost te veel tijd en te veel ideeën en vindingen halen nooit de eindstreep van de toepassing. Daarom zoeken we elkaar tegenwoordig op en werken niet meer naast of na elkaar, maar gezamenlijk en gelijktijdig. Juist die co-creatie versnelt innovatie.”
TU Delft Campus
“Om deze ontwikkeling kracht bij te zetten hebben we besloten om het hele TU-gebied, inclusief het voormalige Technopolis-terrein verder te laten gaan onder één naam: TU Delft Campus. Tja, TU Delft Campus wordt dus eigenlijk TU Delft Campus, hoor ik u nu denken. Toch is het een belangrijke stap. Het fysieke verschil zit hem dus daarin, dat we het voormalig Technopolis-terrein nu ook tot de campus rekenen. Nog veel belangrijker is dat we daarmee ook onze ‘zakelijke’ bewoners welkom heten in onze TU Delft-gemeenschap: één gemeenschap verbonden door technologie en de gezamenlijke drijfveer om te komen tot duurzame innovaties.”
Ontmoetingen
“Dit hebben we op 20 september formeel gevierd met een kick-off waarbij meer dan 300 mensen uit alle hoeken van de campus aanwezig waren: studenten, onderzoekers en medewerkers van fieldlabs, start-ups, scale-ups en grote bedrijven. Het was nog maar het begin, want ontmoetingen zijn een belangrijk onderdeel van het innovatieproces; ontmoetingen die kunnen leiden tot inspiratie, kruisbestuiving en nieuwe samenwerkingen. Zelf moest ik trouwens wat eerder weg bij het evenement. Een uur later zat ik, samen met minister Van Engelshoven, op de voorste rij bij de uitreiking van de Zwaartekrachtpremies, de subsidies voor ‘consortia van excellente wetenschappers die binnen hun vakgebied vernieuwend en invloedrijk wetenschappelijk onderzoek verrichten.’ Want onderzoek blijft uiteraard ook core business aan de TU Delft.”
Toekomst
“En hoe ziet onze campus er over tien of twintig jaar uit? Iets tussen een traditionele campus en een hightech bedrijventerrein in, vermoed ik. Nog steeds een plek waar we excellent onderwijs geven en fundamenteel en toegepast onderzoek doen; tegelijkertijd een locatie waar we allemaal samen bouwen aan de toekomst en ons daarbij focussen op onze missie: impact voor een betere samenleving. Eén ding is zeker: op de campus blijft altijd plaats voor onze alumni, want ook u vormt een onmisbare schakel in ons Delftse ecosysteem. Niet voor niets zeggen we ‘TU Delft for Life’.”