Na Delft
Sandra Bruil heeft altijd een fascinatie voor edelsmeden gehad. Ze besloot haar master industrieel ontwerpen te combineren met een vakopleiding tot edelsmid. Sinds kort runt ze fulltime haar eigen sieraden-ontwerpbedrijf.
Al vanaf de middelbare school hield Sandra Bruil van de combinatie van techniek en creativiteit. “In klas vier gingen we kijken naar vervolgstudies. De eerste opleiding waar mijn oog op viel, was edelsmeden, een mbo-opleiding. Mijn docent zei toen meteen dat ik beter in de wo-map kon kijken.” Al snel kwam ze uit bij de TU Delft en koos voor industrieel ontwerpen. “Dat bleek een goede keuze. Vooral de projecten waarbij we iets tastbaars moesten maken, vond ik leuk.”
Na haar bachelor zat het edelsmeden nog steeds in haar achterhoofd. Ze besloot een tussenjaar in te lassen en het eerste jaar van de vakopleiding edelsmeden in Schoonhoven in deeltijd te volgen. Voor haar eerste praktijkopdracht kreeg ze een 5,5. “Daar schrok ik van. Onbewust dacht ik: na een TU-studie moet dit me prima afgaan. Maar je hebt meer nodig dan puur intelligentie.” Het maakte Bruil alleen maar ijveriger. Het eerste jaar beviel zo goed, dat ze de hele opleiding edelsmeden naast haar IO-master afmaakte.
Foto © Sam Rentmeester
Met beide diploma’s op zak, schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel als sieradenontwerper. Ook ging ze aan de slag als user experience-designer, in loondienst.Tot begin 2018. “Toen dacht ik: wat wil ik echt? Ik besloot mijn baan op te zeggen en me helemaal op mijn bedrijf te focussen.”
Ik gebruik het verhaal van de klant als input voor het ontwerp
Nog dagelijks heeft ze profijt van de dingen die ze tijdens haar opleiding industrieel ontwerpen leerde. “Ik werk met de user centered design-methode. Ik gebruik het verhaal van de klant als input voor het ontwerp.” Bruil vindt het daarom belangrijk om veel tijd uit te trekken voor een eerste gesprek met de klant. “De betekenis die het sieraad voor de klant heeft, staat centraal als ik ga ontwerpen.”
Tijdens haar TU-studie leerde ze ook werken met een 3D-printer. Daardoor is ze naar eigen zeggen één van de weinige edelsmeden die het hulpmiddel goed weet te gebruiken. “Binnen het vak kijkt men vaak neer op gietwerk, alsof je het jezelf dan te makkelijk maakt. Voor mij is het juist een manier om ideeën die te gedetailleerd zijn om met de hand te maken, tóch te kunnen ontwerpen.”
Terugkijkend op haar tijd op de TU, zegt ze blij te zijn met de mentaliteit die er heerste. “Als je een idee had, zeiden ze: ‘Ga maar maken, kijk maar wat er gebeurt!’ Dat vind ik een fijne instelling.”
Met een bedrijf aan huis, is de drempel voor klanten om ‘even’ binnen te lopen soms hoog, zegt Bruil. “Daarom hoop ik in de toekomst een ruimte te kunnen huren voor mijn eigen atelier.”
Naam: Sandra Bruil (31)
Woonplaats: Rotterdam
Burgerlijke staat: Samenwonend
Opleiding: Industrieel ontwerpen
Vereniging: Sint Jansbrug
Functie: Eigenaresse Lasand