‘Iets voor een ander doen, is vet cool’

 

Na een carrière bij onder meer McKinsey, houdt TU-alumnus Mickey Huibregtsen zich nu vooral bezig op het maatschappelijke vlak. En met het overdragen van zijn kennis en ervaring aan volgende generaties.

Na zijn afstuderen en diensttijd bij de marine, trad Mickey Huibregtsen in dienst bij de Verenigde Machinefabrieken Stork-Werkspoor (VMF). Een van zijn eerste opdrachten was zeventig monteurs begeleiden bij de bouw van een marinefregat. Met zijn kennis van partiële differentiaalvergelijkingen oogstte hij daar aanvankelijk weinig respect. “Dat veranderde toen we bij windkracht 11 een proefvaart gingen maken”, herinnert hij zich. “Iedereen was doodziek, behalve ik. Ik werd niet zeeziek en kon tegen alcohol: in één dag was ik een natuurlijk leider geworden.”

Op zijn 27ste was hij al general manager van de gasturbinedivisie, maar hij wilde niet in de voetsporen treden van zijn eigen leidinggevende. Daarom solliciteerde hij bij organisatieadviesbureau McKinsey & Company. “Daar vroegen ze mensen die over water konden lopen, dat sprak me wel aan.”

Huibregtsen bleef bijna dertig jaar bij McKinsey: “Ik werkte met interessante mensen aan interessante problemen. Ik adviseerde 45 van de 50 grootste bedrijven in Nederland, de helft van de departementen en de helft van de academische ziekenhuizen. Dat kon in die tijd nog; nu zijn al die adviseurs erg gespecialiseerd.” Vanaf zijn 55ste trok hij zich langzaam terug. “Ik realiseerde me dat het in het belang van de firma was, als mensen niet te lang bleven.” 

Sport 

Niet om achter de geraniums te belanden: Huibregtsen verschoof zijn inspanningen naar het maatschappelijke middenveld. Nog in zijn McKinsey-tijd was hij acht jaar lang bestuurder van het Olympische comité NOC*NSF. Zelf vroeger een fanatiek sporter – hij was ooit nationaal squashkampioen bij de veteranen en speelde zes jaar lang hoofdklasse hockey bij de Delftse 
Studenten Hockeyclub – heeft hij ook oog voor het maatschappelijk belang van de sport. “Sport is een ideaal platform om maatschappelijke waarden te ondersteunen”, vindt Huibregtsen. Naast de sport volgde de wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg en politiek. “Ik heb een universele belangstelling.”

Foto:Guus Schoonewille

Publieke zaak

Huibregtsen zet zich al jaren in voor meer burgerbetrokkenheid. Samen met oud-minister Pieter Winsemius zette hij hiervoor De Publieke Zaak op, een vereniging voor maatschappijvernieuwing. “Mensen is tientallen jaren verteld dat ze rechten hebben, maar nooit dat ze ook plichten hebben. We willen een mindset creëren dat zelf initiatief nemen en iets voor een ander doen eigenlijk ‘vet cool’ is.” Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk op MaatschapWij.nu, een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. 

Samenleving veranderen

Behalve de burger moeten volgens Huibregtsen ook de instituties in de samenleving veranderen. “De meeste instituties, zoals de politiek, hebben hun glans verloren. We moeten ze tegen het licht houden en kijken of we ze opnieuw kunnen uitvinden”, zegt hij. “Grote ondernemingen zijn ook maatschappelijke instituties. Het is absurd om de aandeelhouderswaarde als enige maatstaf voor hun presteren te nemen.” De politiek verwijt hij gebrek aan lef. “We hebben een overheid nodig die richting geeft en inspireert, in plaats van stuurt en controleert.”

Meer wij

Binnenkort verschijnt zijn publicatie ‘Meer Wij’, over samenwerken in de 21ste eeuw. “Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ondervraagden verwacht dat ze tenminste 35 procent productiever zijn als ze meer samenwerken in hun eigen omgeving”, zegt Huibregtsen. “Als je daarnaast de samenwerking tussen ondernemingen en tussen sectoren weet te vergroten, kunnen de effecten enorm zijn.” 

Onderwijs 

Ook het onderwijs ziet Huibregtsen de komende jaren ingrijpend veranderen. “Klassikaal onderwijs gaat voor de helft van de leerlingen te snel en voor de andere helft te langzaam”, stelt hij. “Geef kinderen de verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling, dan zal 99 van de 100 uit zichzelf hard werken.” Hetzelfde geldt voor universitair onderwijs. “College volgen is verspilde tijd voor studenten. Slechts een op de tien docenten is entertaining genoeg om dat de moeite waard te maken. Het flipped classroom-model is al een grote verbetering, maar ik denk dat in de toekomst mensen veel meer individueel en in hun eigen tempo hun zelf samengestelde vakkenpakket zullen volgen.”

Ingenieursexamen

Toevallig was zijn eigen studie in Delft behoorlijk individueel: “Ik studeerde technische mechanica, een opleiding die maar heel even heeft bestaan. We hadden meer hoogleraren dan studenten.” Zijn ingenieursexamen kan hij zich nog levendig herinneren. “Ik werd drie uur lang ondervraagd over alle vakken die ik vanaf het eerste jaar gehad had. Daar heb ik jaren dag en nacht voor gestudeerd.” En daar bleef het niet bij: “Ik ontwierp een tankwagen, die destijds daadwerkelijk gebouwd is en op Schiphol rondrijdt. Ook ontwierp ik een Fokker met een onderliggende vleugel, maar die is nooit gebouwd.” Na zijn studie volgde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. “Na zeven weken training werd ik als aspirant-reserve-officier teruggestuurd naar Delft. Bij TNO heb ik toen gewerkt aan de sterkteberekeningen van een onderzeeboot en ook die is destijds gebouwd.”  

Inspirerende dialogen 

Zijn contacten met de universiteit zijn warm gebleven. Als ‘Goede Vriend’ van het Universiteitsfonds Delft draagt Huibregtsen financieel bij aan de talentontwikkeling van jonge mensen, maar hij deelt ook graag zijn ervaringen met studenten. In februari was hij te gast bij ‘Inspiring Dialogues’, een serie interactieve interviews met alumni, speciaal voor studenten. “Ik vind het zonde om als je mijn leeftijd hebt bereikt en veel ervaring hebt, die niet continu te delen met jonge mensen. Daar mogen ze mee doen wat ze willen: het gaat om het delen van ideeën en het aansporen tot zelfontwikkeling.” 

Alumni

Bent u geïnspireerd door dit verhaal? En wilt u ook de mogelijkheden tot blijvende betrokkenheid bij de TU Delft verkennen? Dan komen we graag met u in contact. Stuur een email naar alumnirelations@tudelft.nl.

Wilt u net als Mickey Huibregtsen financieel bijdragen aan de talentontwikkeling van studenten? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Machteld von Oven, Relatie Manager 'Goede Vrienden', Universiteitsfonds Delft, via m.w.vonoven@tudelft.nl of +31 6 8106 0919.