De zaak Suit-Case

Dat een bestuursjaar voor wedstrijdzeilvereniging DSWZ Broach zou leiden tot een eigen onderneming had Tomas te Velde nooit gedacht. Toch runt hij nu Suit-case, samen met zijn voormalig bestuursgenoten Daan de Wit, Marc Bolier en Bern Laninga.

“We waren zo enthousiast over onze samenwerking in het bestuur dat we het zonde vonden het daarbij te laten”, zegt te Velde. In 2016 richtte het viertal daarom Suit-case op. Een organisatie die (semi)overheden en grote bedrijven helpt met conceptontwikkeling en projectmanagement. 

Foto: Sam Rentmeester

Voor Suit-case was het in de beginfase flink aftasten. “Zo rekenden we in eerste instantie geen tarief. De opdrachtgever bepaalde hoeveel ons advies waard was, maar dat bleek achteraf moeilijk en vooral heel ongemakkelijk”, lacht te Velde. Ze gooiden het roer om, openden een klein kantoor in Delft, kregen steeds meer opdrachten en kwamen in contact met Blue Turtles Associates, een organisatie die zich bezighoudt met vraagstukken over circulaire keteninnovatie. “En dat allemaal terwijl we nog studeerden”, aldus te Velde. 

Dankzij Turtles ging het snel. De organisatie betrok Suit-case bij de ontwikkeling van maakfaciliteit TEC Factory. “Zie het als een soort Dreamhall 2.0”, schetst te Velde. “Een ruimte waar dreamteams, bedrijven en overheden samenwerken aan technische innovaties.” De Blue Turtles leveren de experts en Suit-case zorgt voor de innovatieve kracht en methodiek. 

‘Er zijn veel logistieke stromen die stiller en schoner kunnen, zoals afvalinzameling’

De eerste grote opdracht was Trekschuit 2.0. De groep moest een concept ontwikkelen voor stille stadslogistiek via water. “Er zijn veel logistieke stromen die stiller en schoner kunnen, zoals afvalinzameling. Wist je bijvoorbeeld dat overal in Delft afval gescheiden wordt ingezameld, behalve in de binnenstad?”, vraagt hij. “Iedereen wil van Delft een schonere stad maken, maar dat is lastig. Zo is het vrijwel onmogelijk om ondergrondse containers te plaatsen in een historisch centrum. Dus waarom geen gebruikmaken van de Delftse grachten?”

Het idee is volgens te Velde simpel. “Een elektrische praam in de gracht maakt het mogelijk om afval van één straat gescheiden in te zamelen. Dit is een energieneutrale manier om het afvalprobleem op te lossen. Als dit werkt, willen we verder ontwikkelen. Je moet klein beginnen om een ambitie waar te maken.” 

Aan ambities bij Suit-case geen gebrek, want de groep kijkt al verder dan Delft. “We hopen in Utrecht een soortgelijke proef te draaien, maar dan voor pakketbezorging. Hiervoor werken we samen met DHL. Ontzettend spannend, want we zetten nu zelf iets neer van idee tot concept. We weten dat we het kunnen, maar moeten het nu nog laten zien.”

Staand: Tomas te Velde , Kito Samson. Zittend: Pieter Lenselink, Marc Bolier (Foto: Sam Rentmeester)

Suit-case

Opgericht in: 2016
Studies: Bouwkunde, civiele techniek, industrieel ontwerpen en werktuigbouwkunde
Werknemers: Fulltime (4) en parttime (4)
Missie: Interessante concepten ontwikkelen die bijdragen aan een betere wereld.
Omzet: “Afgelopen jaar zijn we in de buurt van een ton gekomen.”
Doelgroep: (Semi)-overheden en grote bedrijven
Over vijf jaar: “Snel doorgroeien en grotere projecten doen. We willen zo veel mogelijk mensen inspireren om buiten de gebaande paden te durven denken.”