De circulaire keuken is op de volgende punten uniek:

  • Tot wel 50% minder CO2-uitstoot in vergelijking met reguliere keukens op een termijn van 80 jaar
  • Al na 20 jaar goedkoper dan reguliere keukens (op basis van voorlopige onderzoeksresultaten)
  • Ontwikkeld en gefabriceerd in Nederland in nauwe samenwerking met alle ketenpartijen
  • Niet alleen de keuken is circulair, de keten en het businessmodel zijn dit ook
  • Wetenschappelijk onderzoeksproject zonder winstoogmerk

Voordelen voor verhuurders

Voor woningcorporaties en andere verhuurders heeft de circulaire keuken verschillende voordelen:

  • De circulaire keuken gaat langer mee dan een reguliere en hoeft daardoor minder vaak geheel vervangen te worden. Dit scheelt handelingen (reparatie, installatie) en leidt tot een lagere milieu-impact en op de lange termijn tot lagere kosten.
  • Alle onderdelen zijn afzonderlijk en zonder gereedschap vervangbaar, waardoor ze eenvoudig zijn te repareren. Zo kunnen bewoners ook eventueel zelf eenvoudig defecte onderdelen herstellen.
  • Door de vele verschillende opties en aanpassingsmogelijkheden kan de verhuurder gemakkelijk voorzien in de wensen van specifieke huurders.
  • De circulaire keuken brengt een circulaire woningvoorraad dichterbij.
CIK introduceert een plug-and-play-concept dat de keuken verdeelt in onderdelen op basis van verwachte technische en esthetische levensduur. De keuken bestaat uit een dockingstation waar je eenvoudig modules op aansluit en van loskoppelt.
De keukenmodules zijn opgedeeld in de constructie, gemaakt van een duurzaam houten frame, waarop functionele invulling (zoals keukenapparatuur en kastindeling) en het stijlpakket (kastdeuren, aanrechtblad, handgrepen) gemakkelijk te bevestigen zijn.
Ieder onderdeel van de circulaire keuken kun je (de)monteren zonder speciaal gereedschap of vakkennis. Hierdoor is het niet nodig de hele keuken te vervangen om een enkel onderdeel te repareren.
De onderdelen van de circulaire keuken zijn niet verlijmd In plaats daarvan worden losmaakbare verbindingen toegepast waarbij geen gereedschap nodig is.
Doordat de keuken gemakkelijk uit elkaar te halen is, kunnen alle onderdelen in flatpack getransporteerd worden. Dit bespaart transportvolume en daarmee ook uitstoot.
De opstelling en indeling van de circulaire keuken kunnen mee veranderen met de wensen van de gebruiker.
De circulaire keuken is in hoogte verstelbaar. Zo past de keuken zich aan de ergonomische behoefte van elke gebruiker aan.
De stijlelementen van de circulaire keuken zijn aan te passen aan veranderende behoeftes.

Optimale materiaalkeuzes

Uit ons onderzoek blijkt dat de combinatie van een lage milieu-impact en een lange levensduur zorgt voor een goede milieu- en economische prestatie. Voor de CIK onderzoeken we continue welke materialen hier het meest aan bijdragen. Zo bouwen we nu prototypes van houtproducten met een lange levensduur. Waar nodig brengen we een afwerklaag aan om de levensduur nog verder te verlengen. Het project jaagt steeds nieuwe samenwerkingen aan tussen partijen die innoveren op materiaalgebied, om zo tot een optimale materiaalkeuze te komen.

Apparatuur

Paralel aan het CIK-project is ATAG in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen ciruclaire apparatuur aan het ontwikkelen. Dit doen zijn via eigen onderzoek, studentenprojecten Nijmegen en stageplaatsen. Onderzoekers en projectpartners van het CIK project werken hier aan mee om de integratie van deze apparatuur in de circulaire keuken te bevorderen.

Ketenmodel

Het ketenmodel dat ten grondslag ligt aan het CIK-project transformeert de huidige lineaire supplychain in een circulaire. In de huidige supplychain levert de keukenproducent een keuken die na een gebruikscyclus volledig wordt vervangen door een nieuwe. De materialen van de oude keuken gaan in gescheiden stromen naar de afvalverwerking, waarbij de grondstoffen worden hergebruikt in andere toepassingen of als verbrandingsmateriaal. De spaanplaat gaat terug naar de fabrikant en dient daar als grondstof voor nieuw spaanplaat.

Relooping

In het circulaire model dragen keukenproducent en dealer zorg voor relooping. Dit proces bestaat onder meer uit reparatie, hergebruik, opknappen, revisie en recycling van het dockingstation en de keukenmodules, onderdelen en materialen. De introductie van een nationale returnfabriek en lokale returnstreet maken de relooping mogelijk. De lokale returnstreet wordt opgezet door de keukenproducent in samenwerking met woningcorporaties om de producten te verzamelen, sorteren en vervolgens te verkopen, op te knappen of terug te sturen naar de keukenproducent. In het laatste geval sorteert de producent deze in de eigen returnfabriek om ze vervolgens op te knappen of recyclen.

Businessmodel

Het businessmodel van de circulaire keuken is zowel gericht op business to business (B2B) als op business to consumer (B2C). Dit kan op verschillende manieren worden ingericht.

Voorbeeld B2B

In de B2B-branche wordt de verkoop van het dockingstation en de basismodules gecombineerd met een onderhoudsabonnement en terugnamegarantie. Dit stimuleert de fabrikant om producten te maken die gemakkelijk zijn te repareren en die je daardoor een tweede (of derde, vierde…) leven kunt geven. De koper kan kiezen uit talloze keukenopstellingen: van een keukenmodule met alleen een spoelbak tot een zeer uitgebreide opstelling die in alle behoeften voorziet.

Voorbeeld B2C

Denk voor de B2C-branche aan een scenario waarbij de dockingstations en basismodules al zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld tijdens de bouw of door eerdere bewoners. Bij lokale distributiepunten of dealers kopen keukengebruikers via constructies als lease en verkoop met terugname extra modules en stijlpakketten voor hun keuken. Dit model stimuleert de gebruikers het product na gebruik terug te sturen.

Keukenproducent Bribus onderzoekt met stakeholders het best passende businessmodel. Naar verwachting worden in 2021 de eerste resultaten gepubliceerd.