Tentoonstelling: Living Surfaces | muren en wanden als een “schildersdoek”
12 maart 2019 08:00 t/m 23 april 2019 22:00 - Locatie: TU Delft Library - Door: TU Delft Library, Artist in Residence van de TU Delft en Crossing Parallels | Zet in mijn agenda
TU Delft Library presenteert:
In samenwerking met de Artist in Residence van de TU Delft en Crossing Parallels
Artist in Residence TU Delft: SUJATA MAJUMDAR
Tentoonstelling: Foto's en samples
Fotografe Sujata Majumdar is Artist in Residence voor Crossing Parallels; het gezamenlijke platform van TodaysArt en de TU Delft. Sujata ziet muren en wanden als een potentieel “schildersdoek”. In haar serie Concrete Abstraction legt ze het verweringsproces van beton vast, waarmee ze het evenwicht tussen natuurlijke en kunstmatige verschijnselen wil laten zien. De afgelopen maanden heeft Sujata aan het project 'A Cure for Concrete' gewerkt. ‘Cure’ is het Engelse woord voor het uitharden van beton.
“Beton is niet bepaald een milieuvriendelijk materiaal. Het belangrijkste bestanddeel, cement, is verantwoordelijk voor 8% van de CO2-uitstoot. Wanneer we beton gebruiken, is het dus zaak om er zo lang mogelijk mee te doen. Dat kan alleen als het op de juiste manier is uitgehard.”
'A Cure for Concrete' verwijst niet alleen naar de langere levensduur van goed uitgehard beton. Het Engelse woord ‘cure’ moet ook worden opgevat als een remedie tegen de lelijkheid van beton. Kunnen we onze stedelijke leefomgeving prettiger maken door betonnen gebouwen meer uitstraling geven met visuele patronen?
Sujata heeft nauw samengewerkt met prof. dr. Stephen Picken, hoogleraar Polymer Materials aan de TU Delft. Zij hebben geëxperimenteerd met nanocoatings, zoals de door Picken ontwikkelde ‘Delft Green Curing Compound’. Zo wilden ze het beeldende potentieel van beton ontdekken. Toen ze het verweerde beton uit de foto’s van Sujata probeerden na te bootsen, raakten ze zo geïnspireerd dat ze bewust op die look gingen aansturen. Sujata en Stephen gingen zelfs nog een stapje verder door lichtgevoelige coatings toe te passen om natuurlijke patronen te creëren. Verder hebben ze materialen uit zuiveringsprocessen van afvalwater gebruikt (zoals ook is gedaan bij de Curing Compound).
Programma Artist in Residence – Crossing Parallels
Crossing Parallels is opgezet om kunstenaars en wetenschappers bij elkaar te brengen. Het biedt ze een platform om samen aan innovatieve projecten te werken, technologieën van de toekomst een duwtje te geven en na te denken over wetenschappelijke vondsten en wat die betekenen voor onze samenleving.
Over Sujata Majumdar
Sujata Majumdar is een Britse beeldend kunstenares die sinds 2001 in Nederland woont. In eerste instantie heeft ze natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge. Later is ze fotografie gaan studeren bij de “FOTOfactory” in Amsterdam, met conceptuele fotografie als specialisatie. Daar is ze in 2012 afgestudeerd. Haar kunstwerken zijn een mengeling van fotografie, onderzoek en technologie, zoals te zien was in de projecten die ze voor ICT-Art Connect en Textiel Factorij heeft gedaan.
Over Stephen Picken
Stephen Picken is hoogleraar Polymer Materials bij de afdeling Chemical Engineering (sectie Advanced Soft Matter) van de TU Delft. Hij houdt zich bezig met vloeibaar-kristallijne polymeren, blokcopolymeren en (functionele) polymeer-nanocomposieten. Hij heeft zo’n 250 artikelen in peerreviewed vakbladen gepubliceerd en zijn naam is verbonden aan ongeveer 20 wetenschappelijke/ technologische octrooien met betrekking tot polymeren, polymeer-nanocomposieten en vloeibare kristallen.
- Meer informatie: