Project MARCH

Een robotpak als volwaardig alternatief voor de rolstoel

Project MARCH is het studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief en veelzijdig exoskelet, een robotpak, dat ingezet kan worden om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen.

MARCH, staat voor ‘Motor-Assisted Robotic Chassis for Humans’ en wordt jaarlijks (vanaf 2015) door een studententeam aan een nieuw protoype gewerkt. Ieder team levert een prototype af die meedoet aan een competitie. Het non-profit R&D studententeam MARCH III bestaat uit tweeëntwintig studenten, waarvan negentien fulltime en drie parttime, van allerlei disciplines en studies van verschillende studiejaren. De studenten zetten zich vrijwillig één jaar lang in voor het ontwikkelen van een innovatief en veelzijdig exoskelet. Om te leren en om een maatschappelijke bijdrage te leveren door de ontwikkeling van baanbrekende biomechatronische technologie te bevorderen. Na dit project-jaar hervatten de studenten weer hun studie.

MARCH III, met piloot Sjaan Quirijns

Team MARCH III bouwt voort op de eerder opgedane kennis van voorgaande teams en maakt een geheel nieuw ontwerp. De gebruiker van het robotpak, de piloot geeft feedback aan het team en zal aan de wedstrijd deelnemen namens het team. De studenten gebruiken de feedback van o.a. de piloot en de rehabilitatie arts van het Sint Maartenskliniek om te bestuderen en te testen hoe het beter en intuïtiever kan. Naast de uitdaging een geheel nieuw exoskelet te bouwen zal het prototype het opnemen met andere studententeams op het Cybathlon Experience.

Een volwaardig en betaalbaar alternatief

Team MARCH III streeft er naar een exoskelet te ontwikkelen dat veelzijdiger en gebruiksvriendelijker is dan enig commercieel exoskelet dat nu op de markt is. De zeer gemotiveerde studenten en de samenwerking met Sjaan zorgen ervoor dat zij constant kunnen ontwikkelen en verbeteren. De verschillende 'Techdepartments' die zij onderscheiden, zijn: Joint (gewricht), Balans, Communication, Integration & Machine Interface. Het team streeft ernaar in alles de gebruiker voorop te stellen. In plaats van dat de dwarslaesie patiënt als het ware wordt vervoerd door het exoskelet, willen zij de volledige controle over het exoskelet teruggeven aan de gebruiker van het exoskelet en daarmee de controle over de eigen loopbeweging.

Team MARCH III wil een verandering brengen door het verbeteren van de technologie en gebruiksvriendelijkheid van de exoskelet, zodat dit robotpak op termijn een volwaardig en betaalbaar alternatief voor de rolstoel wordt.

Presentatie ontwerp MARCH III

In deze vernieuwde versie van het motorisch harnas voor mensen met een dwarslaesie, zijn belangrijke verbeteringen aangebracht ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. Verbeteringen aan het enkelgewricht en de stapgrootte dragen bijvoorbeeld bij aan een natuurlijkere loopbeweging en zorgen voor weer een stap dichterbij het zelfstandig gebruik. In het project werkt het team nauw samen met partners zoals Sint Maartens Kliniek en DSW Zorgverzekeraar.

Reveal Exoskelet MARCH III, 14 augustus 2018
De presentatie van MARCH III Exoskeleton op 29 maart 2018:

Cybathlon Experience - 26-29 september 2018, in Dϋsseldorf Duitsland

De volgende Cybathlon staat voor 2020 gepland. In de tussenliggende jaren zijn er regelmatig Cybathlon Experiences. Deze spin-off heeft als doel om het grote publiek kennis te laten maken in het gebruik en het delen van de ontwikkeling van technologieën voor mensen met een beperking. Het programma omvat onderdelen als showraces, demonstraties en paneldiscussies. Verder kunnen nieuwe disciplines worden geïntroduceerd, zoals freestyle (bijvoorbeeld dansen, een muziekinstrument spelen, tekenen of schilderen met robotondersteuning) of racen onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld buiten of op ruw terrein).

Meer informatie:

Tijdslijn:

2018 - MARCH III, met piloot: Sjaan Quirijns
2017 - MARCH II is de tweede versie van het MARCH exoskelet
2016 - MARCH I is het allereerste model van de MARCH serie, genaamd 'The mindwalker' (nu te zien in het Science Centre Delft)

Team 2018
Team 2018

Een robotpak als therapie

Het revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek begon in 2015 met een commercieel exoskelet voor therapie doeleinden te gebruiken, door dit robotpak o.a. twee weken aan een patiënt (test piloot) mee te geven. Het revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek is partner van Project MARCH en zij geven advies op het gebied van natuurlijke beweging en het geven van trainingen aan de piloot (gebruiker) voor het lopen met het exoskelet.

Op ooghoogte en bewegingsvrijheid

Simpele dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, traplopen of naar de wc gaan worden vaak uitdagend of zelfs onmogelijk bevonden door rolstoelgebruikers. Door het teruggeven van volledige bewegingsvrijheid ondervinden zij niet alleen de praktische voordelen van autonomie, zoals zelf gaan en staan waar ze maar willen, maar bovenal op ooghoogte kunnen communiceren met vrienden en familie in plaats van dat er steeds naar hen ‘neergekeken’ wordt. Bovendien verbetert de gezondheid aanzienlijk. Zo neemt onder andere de kans op trombose af, worden botten sterker, gaat de darmwerking vooruit, verminderen doorligwonden, versterken de spieren en neemt de algehele conditie toe.

Cybathlon, de bionische wereldspelen in 2020

MARCH, staat voor ‘Motor-Assisted Robotic Chassis for Humans’ en wordt jaarlijks (vanaf 2015) door een studententeam aan een nieuw protoype gewerkt. Ieder team levert een prototype af die meedoet aan een competitie. De ultieme competitie is Cybathlon, de bionische  wereldspelen in Zϋrich die net als de Olympische Spelen één keer in de vier jaar plaatsvinden, een soort paralympische spelen met bionische hulpmiddelen. De eerste vond plaats in oktober 2016. Waar zowel academische als commerciële teams tegen elkaar strijden. Eén van de disciplines is de exoskeletten race. De wedstrijd bestaat uit een race met obstakels die de uitdagingen van het dagelijkse leven nabootsen.

Website Project MARCH: