Technologie in de gezondheidszorg | gratis college voor iedereen!

05 juli 2018 19:00 t/m 23:00 - Locatie: Aula TU Delft - Door: TU Delft Health Initiative | Zet in mijn agenda

Gezondheid is een van de grote maatschappelijke thema’s van nu. TU Delft werkt al jaren aan oplossingen die niet alleen de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg verder verbetert, maar deze ook toegankelijk houdt voor toekomstige generaties. Wetenschap, techniek en ontwerpen worden ingezet voor een duurzame gezondheidszorg. In een serie toegankelijke ‘health colleges’ neemt de universiteit nu ook de buitenwereld mee in de toekomstige technologische uitdagingen in de gezondheidszorg. Op donderdag 5 juli vindt het college ‘from nano structures in health to health in space’ plaats, met Andre Kuipers als gastspreker.

Tijdens deze interactieve avond komt gezondheidstechnologie in zijn kleinste (celniveau) en grootste (heelal) vorm, op aarde en in de ruimte - aan bod en vertellen twee vooraanstaande Delftse hoogleraren over hun gezondheid-gerelateerd technologisch onderzoek.

Materialen, apparaten en de ruimte
Professor Amir Zadpoor presenteert zijn werk aan nieuwe biomaterialen voor de behandeling van skeletaandoeningen en complexe botblessures. Materialen met eigenschappen die ooit als onmogelijk werden beschouwd, zoals het vermogen om zichzelf te plooien (origami) en het gedrag van stamcellen te programmeren.
Professor Wouter Serdijn vertelt over zijn werk aan electroceuticals: implanteerbare en injecteerbare biomedische apparaten die interageren met de neurologische routes van het menselijk lichaam. Deze apparaten dragen nu al bij aan de behandeling van ziekten als Parkinson en worden gebruikt om verloren zicht en gehoor te herstellen.
Tot slot zal arts-astronaut Andre Kuipers, een licht werpen op de rol van innovatie en technologie bij het behouden van een goede gezondheid in de ruimte.

Groot medisch netwerk
“Delftse onderzoekers staan in constante verbinding met de grote academische ziekenhuizen, perifere ziekenhuizen en andere organisaties in de zorg,” zegt Richard Goossens, voorzitter van het TU Delft Health Initiative, dat deze avond organiseert. “We proberen zoveel mogelijk een partner te zijn in het vinden van oplossingen voor het enorme scala aan uitdagingen daar.” Daarom is de TU Delft ook een trotse partner in de Medical Delta.
Medical Delta is een netwerk van organisaties op het gebied van life sciences, gezondheid en technologie, waaronder de TU Delft en de universiteiten en medische centra in Rotterdam en Leiden. “Technische en medische onderzoekers die elkaar door en door kennen, op fietsafstand van elkaar. Dat is uniek in de wereld,” aldus Goossens. “We lopen veelvuldig bij elkaar binnen om ideeën uit te wisselen en te werken aan de diverse uitdagingen in de toekomstige gezondheidszorg’

Onder de motorkap
De bijdrage van de TU Delft aan oplossingen binnen de gezondheidszorg is lang niet altijd zichtbaar of herkenbaar voor de patiënt. “We werken bijvoorbeeld aan het verbeteren van medische instrumenten voor onder andere sleutelgatoperaties, aan de ontwikkeling van kleine en slimme implantaten die doven weer kunnen laten horen, aan nieuwe generatie MRI-technieken, maar ook aan het trainen van artsen met behulp van 3D geprinte preparaten,” vertelt Goossens. “Vaak is de nieuwe ontwikkeling gedreven door een vraag vanuit de medische wereld. Soms komen projecten juist voort vanuit nieuwe technologische mogelijkheden, zoals robots.”

“Met dit college willen we een heel breed publiek inspireren en samenbrengen en zelf ook leren van de maatschappelijke wensen en verwachtingen die er zijn op het gebied van technologie en gezondheid.  We hopen dus dat naast onderzoekers en studenten ook veel stadsgenoten zullen aansluiten”.

Aanmelden
Wie interesse heeft in het (gratis) ‘health college: van nanostructures in health, to health in space’ op donderdag 5 juli om 19:00 uur in de Aula van de TU Delft kan zich hier registreren.