Waarom heeft een olifant zulke grote oren? | Van Leeuwenhoeklezing

09 december 2018 11:00 t/m 12:00 - Locatie: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120 - Door: Studium Generale | Zet in mijn agenda

Toegang: gratis
Door: Rob Mudde


Waarom is de lucht blauw en gaat de zon rood onder? Heel veel verschijnselen om ons heen hebben een natuurkundige verklaring. In deze aflevering van de Van Leeuwenhoeklezing neem ik u mee op een rondreis langs alledaagse verschijnselen.

Nu gaan we eens niet diep de huidige wetenschap in, maar gebruiken onze kennis om ons heen te kijken. We zullen stilstaan bij de kleur van de lucht en de regenboog. Soms zijn er twee regenbogen te zien. Kun je er ook drie of misschien zelfs vier zien? Ook gaan we het over geluid hebben: wat is de overeenkomst tussen een orgel en een kopje instant cappuccino koffie? Hoe werkt eigenlijk een blokfluit? Kun je een stuk van Bach spelen met wijnglazen?

Al deze verschijnselen en nog veel meer lopen we langs met plaatjes, filmpjes en uitleg. We maken een reis langs veel zaken die we om eens heen zien, maar waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. U zult verbaasd zijn, hoeveel hiervan te begrijpen is met betrekkelijk eenvoudige ideeën.