Aanbestedingsrecht in de praktijk
Docent: mr.ir. F.M. van Cassel – van Zeeland, advocaat civiel bouwrecht
Taal: Nederlands
Duur: 1 dagdeel
Prijs: €110,- (Er is geen BTW van toepassing.)
Maximum aantal deelnemers: 30
Datum: 13 november 2024 (13.30 - 17.00 uur)
U kunt zich ook aanmelden voor de module Contracteren. Beide modules zijn twee losse modules die op elkaar aansluiten en op dezelfde dag gegeven worden.
De architect als adviseur van de opdrachtgever: dit is voor de architect een belangrijke taak. Hij is immers veelal een vertrouwenspersoon van de opdrachtgever. De advisering beperkt zich niet louter tot technische aangelegenheden. Juridische kennis is gewenst en veelal noodzakelijk. Deze module heeft als focus de positie van de architect als adviseur van diens opdrachtgever.
Het aangaan van een overeenkomst valt uiteen in twee delen. Allereerst is daar de zoektocht naar een contractpartner en vervolgens is er wanneer die partner gevonden is het feitelijke sluiten van de overeenkomst. De zoektocht naar de contractpartner is voor overheden gereguleerd in het aanbestedingsrecht. Het aanbestedingsrecht ziet dan ook in beginsel alleen op situaties waarbij een aanbestedende dienst betrokken is. De uitkomst van de succesvol verlopen aanbestedingsprocedure is dat er een winnaar van de procedure aangewezen wordt. Hiermee wordt vervolgens een contract aangegaan. In deze module worden de belangrijkste regels van de aanbestedingsprocedures toegelicht. Ook de contractvorming voor niet-overheden komt aan bod.
-
Door het volgen van deze cursus werk je aan het behalen van eindterm 2 van de Regeling Beroepservaringsperiode: ‘Is bekend met het aangaan van zakelijke overeenkomsten en van selectie- en aanbestedingsprocedures betrekking hebbend op de praktijk van de ontwerper of adviseur.’ Aanvullend werk je aan de eindtermen behorende bij de ‘Grondhouding’, meer in het bijzonder ‘Attitude’, ‘Bedrijfsvoering’ en ‘Communicatie’.
-
Architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten
-
- Kennis van praktische aspecten van het aangaan van de overeenkomst
- Hoofdelementen inhoud van de overeenkomst
- Aspecten van verzekeringsrecht
- Plaats van de overeenkomst met de ontwerper/adviseur t.o.v. andere overeenkomsten nodig voor een project
- Kennis van aanbestedingsprocedures
- Kennis van de selectie- en gunningscriteria
- Kennis van de impact van wijzigingen tijdens de bouw bij een overheidsopdracht
- Kennis nemen van contractvormen
-
- Precontractuele verplichtingen
- De aanbesteding
- De verzekeringsovereenkomst
- Relatie met andere contracten (positie onderaannemers/onderadviseur/geïntegreerde contracten)
-
- het boek Kompas Light Design and Build, deze wordt u digitaal toegezonden kort voor aanvang van de cursus. De gedrukte versie van dit boek is te koop (€23,75) via www.ibr.nl
- de Aanbestedingswet artikelen 2.163a tot en met 2.163g, deze worden u digitaal toegezonden kort voor aanvang van de cursus.
- Aanbevolen is voorts om de Gids Proportionaliteit en de Aanbestedingswet 2012 (herhaaldelijk aangepast, voor het laatst in 2020) bij de hand te hebben. Deze zijn gratis te downloaden via www.pianoo.nl en www.wetten.nl.
-
De docent geeft korte introducties over deelonderwerpen. Daarbij worden het wettelijke kader, algemene voorwaarden en jurisprudentie besproken. Per deelonderwerp is er gelegenheid voor cursisten om te praktische ervaringen in te brengen. Daardoor leren cursisten ook van elkaar. De cursus is interactief en van iedereen wordt een actieve houding verwacht.
De cursus is in het Nederlands. Goede passieve beheersing van het Nederlands is noodzakelijk. Tevens wordt tijdens de cursus gezamenlijk een casus opdracht gemaakt en besproken.